Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szenvedélybetegségek

Cikkek

A terjesztők sem tudják pontosan, hogy mit árulnak

Az említett szerek – szemben a hagyományos drogokkal – nagyon olcsón, párszáz forintért megvásárolhatók. Zacher Gábor hozzátette: nagyjából két SMS-sel negyed órán belül bárki beszerezhet ilyen kábítószert. A főorvos arról is beszélt a műsorban, hogy egy gyerek az alapján dönti el, hogy kipróbálja-e a kábítószert, vagy elutasítja, hogy az addig élete során a szülő „mit pakolt a puttonyába”.

 
2017.04.12 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

Alkoholista szülők mellett eltűnő gyermekkorok

Abban a családban, ahol egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg, jellemzően sérülnek az énhatárok, a szerepek. A család szerkezete rendezetlen, a közvetített értékek és szabályok nem egyértelműek vagy szélsőségbe hajlanak. 

 
2017.04.04 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

Vakrepülés

Összegezvén, a nunizás, a fütyizés, hogy ki mit hová dug - ami egyébként valójában fontos téma, de nem ebben a korban - helyett magam részéről, mint volt kisgyermekes szülő, mint rendőr, mint olyan rendőr, aki azért ebben a téma körben látott egyet és mást, a drogprevenciót kissé fontosabbnak tartanám. Ebbe a munkába még az is bele férne akár, hogy ugyan csak zsenge gyermekkorban eltántorítanám a csemetéket a kínálati oldal irányából. Nem fenyegetéssel, nem tiltással.

 
2017.03.25 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

Vasdoronggal bombázzák az agyad ...

Négy öngyilkossági kísérlet van a hátam mögött, ebből kettő kórházban végződött, az első 13 évesen. Mostanra már tiszta vagyok egy ideje, és ez így is marad már - szenvedtem eleget. Na persze, a tisztaságban azért benne van napi 2 doboz cigi, meg vagy 8 kávé. A múltamhoz képest külsőleg még nem vagyok tönkremenve, de a fogaim meg a szerveim már érzik a múltat. Ha már ezt tettem magammal, hátha segíthetek, hathatok rátok, hogy miért NE igyatok, vagy cuccozzatok.

 
2016.12.16 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

A drogpolitikában nem ártana kiemelni a fejet a homokból

A kormányzati drogpolitikában kommunikációs fogásokon és következetes struccpolitikán kívül nem láthatunk semmi aktivitást. A kormány jelenleg három dolgot csinál: tilt, tagad és trükközik. Tilt, mert az a legegyszerűbb, és nem igényel valódi háttér-kutatást, elemzést. Tagad, mert láthatóan nem hajlandó tudomást venni a tényekről. És trükközik, amikor hangzatos kommunikációs fogásként meghirdeti a bizonyíthatóan megalapozatlan és illuzórikus “2020 drogmentes Magyarország” – programot, amiről a szakma minden képviselője pontosan tudja, hogy teljesíthetetlen.

 
2016.07.21 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

A háziorvosok nem kezelik időben az alkoholizmust

A háziorvosok nagyobb arányban diagnosztizálták alkoholbetegnek az idősebb, elsősorban az 50 év feletti korosztályt, és azokat, akik nem dolgoznak. Ugyanakkor a fiatalokat és rendszeres munkával rendelkezőket alig. A betegekkel készített interjúk azonban más képet festenek: az alkoholproblémás tünetes betegek közel 20 százaléka a 18–29 év közötti, 46,4 százaléka pedig dolgozik.

 
2016.07.20 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

Drogmentes fesztivál nincs

A fiatalok kísérleti nyulakká válhatnak az olyan szerek fogyasztásával, aminek a potenciális egészségügyi kockázatai jórészt ismeretlenek. Magyarországon 2010-ben kezdett teret nyerni a dizájnerdrog, mikor Európa-szerte összeomlott az ecstasypiac. Idehaza leginkább a szintetikus katinonok (mint a kati, a kristály és a zene nevű drogok), valamint a fű alternatívájaként a herbál (vagy biofű), amely könnyen hozzáférhető, és a neten rendelhető, és szimpla vizeletteszttel nem mutatható ki, azért is népszerű. Mindkét drogtípus nagyon hamar, heti egyszer használva is rövid idő alatt függőséget okozhat 

 
2016.06.30 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

Ha a nyomorból való kitörés lehetetlen, gyorsan nyer teret a herbál

A biofű más szerekhez képest példátlanul gyorsan terjedt el a magyar vidék halmozottan hátrányos helyzetű településein, ott, ahol a használóknak a legkevésbé van hozzáférése bármilyen függőknek járó segítségnyújtáshoz vagy iskolai prevencióhoz.

 
2016.06.24 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

Hégető Honorka díjat kapott a Józan Babák

Míg első alkalommal (2014-ben) Vidos Mihálynak egy mozgássérült szülőpárt és gyermekeiket bemutató történetét díjazták, addig az idei évben Bíró Bori droghasználó kismamákról készített kisfilmje kapta a rangos szakmai elismerést.

 
2016.06.08 | Menüpont: Szenvedélybetegségek

A média elferdíti a véleményeket a drogról és a pszichológiáról

A szerhasználók aránya a magas végzettségűek között a legmagasabb, Budapesten körülbelül 40 százalékos. A másik véglet a szegénységi droghasználat. Minél kisebb a családi jövedelem, annál erősebb a szerhasználat. Ezek az emberek a saját pszichoszociális gettójukban élnek.

 
2016.04.22 | Menüpont: Szenvedélybetegségek | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1788357
30 nap: 32828
24 óra: 784