Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rend őrei

Kérhetünk segítséget a rendőrségtől gyermekünk bántalmazása, kapcsolattartásunk alkalmával bennünket ért fizikai bántalmazás esetében, a pszichikai bántalmazás esetében azonban nem. Kérhetünk segítséget a bennünket, vagy gyermekünket ért zaklatás miatt is, eljárás azonban már csak akkor indul., ha a zaklatásban fizikailag, mi, vagy gyermekünk, megsérültünk. Kérhetünk segítséget a gyermekünk gondozó szülő általi ellátatlansága miatt is. A válasz majd minden esetben ugyanaz: majd a gyámhivatal, a bíróság, stb., nem a rendőrséghez tartozik....

Kérhetünk segítséget az iskolában és környékén elterjedő drogterjesztő hálózat felszámolásához, a válasz: nincs erre elegendő számú munkatárs, a felnőttekkel, a nagyobb tételek lebuktatásával foglalkoznak. ...

Keveredhet rendőrségi eljárásba gyermekünk, ahol úgy meghallgatják őket, hogy szülő, vagy gondviselő nincs jelen, a jogaikról, a korának megfelelő nyelvezeten nem világosítják fel őket. A gyermek meg-, illetve kihallgatásáról a szülő csak a legritkább esetben kaphat jegyzőkönyvet. A gyermek hivatalból sem védőt, sem pedig gyermekjogi képviselőt nem kaphat Magyarországon, ha büntetőeljárásba keveredik. 

Mindez nem a rendőrség, hanem a jogalkotó mulasztása, mivel az általuk alkalmazható törvények felettébb hiányosan kerültek megalkotásra. Íme, a megtörtént esetek, és a vonatkozó tudnivalók felsorolása: 

 

 

 

Cikkek

Fél óra .... és egy gyermek meghalt

Kislánya élettelen testére az éjszakás műszakból hazatérő apa talált rá. A szülők éjszakai műszakjainak idején a gyermekre a kislány keresztanyja, egy fiatal nő vigyázott.

 
2017.05.22 | Menüpont: Rend őrei

A gyermek belátási képessége a magyar büntetőjogban

A belátási képesség, mint a 12-14 év közöttiek büntethetőségének pozitív törvényi feltétele, kötelezően vizsgálandó, bizonyítandó tény. A belátási képesség fogalmával viszont a jogalkotó adós maradt.

 
2017.05.21 | Menüpont: Rend őrei

Hogyan válik bűnözővé egy fiatalkorú?

Gyengült a társadalmi kontroll. A kontrollt gyakorló tényezők között kiemelendő a család, az iskola, a vallásos hit, intézmények, erkölcsi értékek, barátok szerepe. A bűnözés valószínűsége pedig azzal arányosan növekszik, ahogy gyengül ez az egyénre gyakorolt társadalmi kontroll.

 
2017.05.21 | Menüpont: Rend őrei

Általános iskolás követett el szexuális erőszakot egy gyermekkorú kislányon

Az I. r. vádlott a bejelentés alapján indult büntető ügyben saját vallomása alapján  úgy élte meg, hogy önmaga rosszat nem csinált, nem volt kezdeményező és nem alkalmazott erőszakot.

 
2017.05.05 | Menüpont: Rend őrei

Kétszeres emberölés 15 évesen

A 112 Emergency Press tudósított arról, hogy egy 15 éves fiú két felnőtt férfit ölt meg Tatabányán, egy nap alatt, külön helyszíneken. A fiút elfogták, részletes beismerő vallomást tett, mindkét emberölés vonatkozásában. Az előzetes letartóztatás elrendelése folyamatban van.

 
2017.05.01 | Menüpont: Rend őrei

A zebrán való átkelésnek is vannak szabályai

A zebra nem védett övezet! Igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell, s nem visszaélnie.

 
2017.03.30 | Menüpont: Rend őrei

Asszisztáltak az iskolai lógásokhoz, vádemelés lett a vége

Az anyát és élettársát a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 2014-ben kiskorú veszélyeztetése miatt megrovásban részesítette. A gyerekek elhanyagolása miatt a Zala Megyei Kormányhivatal 2015-ben megszüntette az iskoláztatási támogatás folyósítását. A két gyerek csak a 2015-16-os tanévben 682, illetve 815 órát hiányzott igazolatlanul az iskolából. Az ifjúságvédelmi felelős személyesen beszélt a szülőkkel, és több írásbeli felszólítást is küldött nekik, hiába. A rengeteg hiányzás ellenére a nevelőtestület engedélyezte a gyerekeknek az osztályozó vizsgát, de arra el sem mentek, ezért osztályismétlés lett a vége.

 
2017.03.19 | Menüpont: Rend őrei

Több, mint 1 600 gyermeket keres a rendőrség eltűnés miatt

A rendőrség nyilvántartási rendszerében rögzített adatok alapján a 2016. évben Magyarországon 18 699 kiskorú személy körözését regisztrálták, amelyből a 2017. január 30-i adatállapot szerint 17 030-at visszavontak. Ez az adat egyben azt is jelenti: több, mint 1 600 gyermeket még mindig eltűntként tartanak nyilván.

 
2017.02.23 | Menüpont: Rend őrei

Nem igaz, hogy a gyermekek egyre erőszakosabbak

Az egyre durvuló gyerekbűncselekményekkel indokolta a kormány négy éve, hogy 12 éves korra szállítja le a büntethetőségi korhatárt. A statisztikákból azonban kiderült, a 14 év alatti tettesek főleg vagyon elleni bűncselekményekkel buknak le, jellemzően lopással, rablással, a személy elleni erőszakos cselekmények aránya 10 százalék körül van. A Btk. 2013-as módosítása óta 43 gyerek ügyében született jogerős döntés, kivétel nélkül elmarasztalták őket, 25 gyerek javítóintézetbe került. Csoportosan elkövetett rablás miatt 28 gyerekkorú, 12-13 éves került előzetes letartóztatásba.

 
2017.02.09 | Menüpont: Rend őrei

14 éves lányt keres a rendőrség, eltűnés miatt

A 14 éves kislány 2016. december 22-én engedéllyel távozott egy budapesti lakásotthonból, ahova 2016. december 23-án 16 óráig kellett volna visszaérkeznie. Azonban a kislány jelen pillanatban ismeretlen helyen tartózkodik, a felkutatására tett rendőri intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre.

 
2016.12.27 | Menüpont: Rend őrei


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 16
Összes: 1788355
30 nap: 32831
24 óra: 787