Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Integrált hallgatói szolgáltatásokkal csökkenthető volna a lemorzsolódás

Integrált hallgatói szolgáltatásokkal – információk közvetítésel, tanulmányi- és karrier- és életvezetési tanácsadással – megelőzhető lenne a felsőoktatási hallgatók életét nehezítő problémák jelentős hányada, csökkenthető a hallgatók lemorzsolódásának veszélye – állapította meg a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület legfrissebb hallgatói vizsgálatában.

Éves szakmai napja keretében mutatta be tegnap a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület kutatócsoportja aktuális hallgatói vizsgálatának eredményeit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében. A FETA már két korábbi tanulmánykötetében elemezte a hallgatói szolgáltatások intézményi hátterét.

A szakmai nap megnyitóján Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár üdvözölte a diáktanácsadással foglalkozó szakemberek erőfeszítéseit. Ezúttal öt hazai felsőoktatási intézmény 14 képzési ágából gyűjtött adatokat vizsgált az Egyesület kutatócsoportja.

A kétszintű képzési rendszer számos választási lehetősége komoly erőpróba elé állítja a hallgatók jelentős részét. Közel harmaduk lemorzsolódik az egyetemi főiskolai tanulmányok ideje alatt. Azok, akik megalapozatlan szakválasztásuk ellenére kitartanak, komoly stresszt élnek át. Tanulmányi teljesítményük nem éri el a lehetséges optimumot. Szenvednek tanulmányaik körülményei miatt, problémákat élnek meg társas kapcsolataikban, testi-lelki panaszoktól szenvednek, életterveik kidolgozatlanok sematikusak.

A hallgatók közel harmada érintett lehet ebben a folyamatban. Kudarcélményeik feldolgozásához, készségeik fejlesztéséhez nem tudnak szakszerű segítséget kérni, mert nem ismerik a rendelkezésre álló hallgatói szolgáltatásokat.

Az átfogó segítségnyújtást hátráltatja, hogy a hallgatók mentálhigiénés ellátásának intézményrendszerére még nincs stabil finanszírozást biztosító szakpolitikai koncepció.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával készült kutatás szakmai beszámolója az őszi félév során lesz elérhető az Egyesület honlapján.

OS

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 22
Összes: 1804277
30 nap: 21467
24 óra: 613