Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bölcsődék nélkül a GYED Extra csak üres ígéret

Nincsenek meg a feltételei annak az intézkedésnek, amiről a tegnapi kormányülésen született döntés. A gyermek fél éves korától igénybe vehető gyed extra csak akkor valós segítség a munkába visszatérő anyáknak, ha vannak kellő számban elérhető, megfizethető és rugalmas nyitva tartású gyermekellátási intézmények. Emellett a több és kisebb gyermekek ellátásával még nagyobb felelősséget kapó bölcsődei dolgozók béremelése sem tűr halasztást, amit tegnap megint leszavazott a kormány.

A tegnapi kormányülésen döntés született arról, hogy a munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermek 6 hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát. Ugyanezen a kormányülésen döntés született arról is, hogy a szociális dolgozók – köztük a közel 10 ezer bölcsődei dolgozó – sem idén, sem jövőre nem kapják meg az évek óta ígért béremelést.

A bölcsődei szakdolgozók átlagkeresete az ágazati bérpótlékkal együtt sem éri el a létminimumot. A katasztrofális bérviszonyokat mutatja, hogy 30 év munkaviszony után is nettó 100 ezer forint alatti a keresetük, és csak 2400 forinttal keresnek többet, mint a pályakezdők. Nem csoda, hogy egyre többen hagyják el a pályát.

A Családok Nemzetközi Napján tett kormányzati bejelentés üres ígéret marad akkor, ha a kormány nem biztosítja a tisztességes fizetéseket, a szükséges munkaerőt és a kellő számban rendelkezésre álló férőhelyeket a bölcsődékben.

Szél Bernadett, társelnök, LMP - OS

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807440
30 nap: 20744
24 óra: 719