Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Látás Hónapjában ingyen szemüveget kapnak a mélyszegénységben élő gyermekek

szemuveges_gyerek.jpgMegkezdődött a Látás Hónapja, amely egész Európában egyedülálló kezdeményezés, keretében több mint 250 vizsgálati ponton ingyenesen végeznek látásellenőrzést és szaktanácsadást októberben. Az esemény részleteit a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közös sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Tóbiás Richárd elmondta: nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy az emberek több mint 50%-ának szüksége van látás korrekcióra. Magyarországon azonban közel 1.5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. A szövetség célja, hogy a Látás Hónapja során ezek az emberek is felkeressék az akcióban résztvevő optikákat.

Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van. Erről beszélt Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Kifejtette: Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nem csak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők.

A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

A Magyar Látszerész Szövetség és a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) közös akciójának keretében ezer mélyszegénységben élő gyerek kaphat szemüveget ingyenesen, a Látás Hónapjának intézményi részvételi díjának egy részét is erre a programra szánja a Szövetség.

Az akcióról az alapítvány programvezetője, Barát József beszélt. Elmondta: szakértői becsélések szerint Magyarországon több tízezer olyan nehéz sorsú, rosszul látó gyermek él, akiknek szülei nem tudják kifizetni a szemüvegvásárlás költségeit.

A sajtótájékoztatón részt vett az ózdi "Van Helyed Stúdió" két növendéke, a 14 esztendős Nyeste Anna és a 12 esztendős Rácz Szebastián. Szüleik közfoglalkoztatottak, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásból próbálják eltartani családjukat, így a két tehetséges gyerek tanulmányait eddig nagyban akadályozta, hogy nem láttak megfelelően, de szemüvegre nem futotta a szűkös családi költségvetésből.

Az eseményen a Magyar Látszerész Szövetség elnöke UV mérő eszközt adományozott a Szemészeti Klinikának.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1804499
30 nap: 21393
24 óra: 603