Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Több, és valódi szociális bérlakás kell!

igeret.jpgAz Állampolgári Jogvédő Liga fennállásának 25 éve alatt többször került szembe a lakásproblémával. Először a kilencvenes évek elején, a hírhedt egyoldalú lakáshitelkamat emelés (büntetőkamat) során, majd 1993-ban a bérlakások privatizációjakor.

A Jogvédő Liga azért emelte fel szavát a lakásprivatizáció ellen, mert az csak propagandaszinten volt állampolgári érdek, valójában a kétharmad részükben felújításra szoruló lakásállomány több ezer-milliárdos költségeinek áthárítását rejtette el a laikusok előtt.

A látszólagos jótétemény a költségvetés helyett a magánzsebeket terhelte. Ráadásul az állampolgári tudat a tulajdonszerzés ellenére nem érte el a fejlettség ama szintjét, amikor az emberek képes tulajdonuk megvédésére.

Az elmúlt 23 évben e téren csak annyiban változott a helyzet, hogy a lakosság kétharmada elszegényedett, így nem képes a közüzemi díjak, és közös költség megfizetésére sem. Ezáltal az egy társasházban élők két táborra szakadnak: vannak a fizető tulajdonosok, és a potyautasnak tekintett, alapvető (felszólamlási, kérdezési) jogaiktól megfosztott "páriák"...

És a társasházi törvény hibáin élősködő közös képviselők, akik "háziúrként" kezelik soha nem volt tulajdonukat, tovább rontva a gondjaikra bízott ingatlan állagát! Természetesen itt nem a gondos gazdákról szólunk, hanem a lelketlen kufárokról, akik kihasználják a laikus tulajdonosok bizalmát.

E helyzetben két irányba kellene lépni a politikai elitnek (már amennyiben a hatalom megszerzésén túl a választóik hogyléte is érdekli őket): először a szociális bérlakásállomány helyreállításán, s közben a társasházi törvény sürgős, tulajdonosbarát (!) módosításán.

A szociális bérlakás fogalmán nem azt értjük, hogy lerobbant, 1-2 millióért helyreállítandó lakásokat kínálnak fel szinte piaci lakbérért! Ha valaki segítségre szorul, nem tud ennyit kifizetni a lakhatásért, még ha a (közpénzekből) jól fizetett képviselők ezt tiltakozás nélkül el is fogadják! Ráadásul a valódi munkaerőpiacról kiszorult emberektől olyan közüzemi díjak megfizetését várják el, ami az igazi piacokon elképzelhetetlen.

S itt érdemes "képviselőinknek" elmélázni a pesti és bécsi távfűtési számlák, és
munkabérek arányairól...

Ezen anomáliák rendezésére az Állampolgári Jogvédő Liga sürgős kormányzati intézkedéseket vár, és egyidejűleg társadalmi párbeszédet, amelyet az ezredfordulóval a politikai elit zárójelbe tett.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 13
Összes: 1805294
30 nap: 21219
24 óra: 806