Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Súlyos problémák a CSOk körül

kerdojel.jpgKerepesi Tibor szerint miközben a Fidesz-kormány a CSOK-ot népesedéspolitikai csodafegyverként reklámozza, valójában nagyon kevesek tudnak majd élni a támogatással. Sok esetben a földhivatalok akadályozzák meg használt lakások vásárlásakor az igénylést, de a bővítésre igényelt támogatásoknál is súlyos gondok jelentkeznek.

Kerepesi Tibor ingatlanszakértő, az Együtt kaposvári politikusa szerint, amennyiben valaki olyan lakóingatlant szeretne vásárolni, amelyen valamilyen hitel miatt teher van, számára egy Földművelésügyi Minisztérium által kiadott állásfoglalás miatt szinte biztosan ellehetetlenül a CSOK igénylése.

A CSOK-igény beadásának ugyanis egyik alapfeltétele a földhivatal által érkeztetett adásvételi szerződés benyújtása, a meglévő terhek törlésére 15+15 nap állhat rendelkezésre viszont CSOK ügyintézés legalább 60 napot vesz igénybe, így előbb utasítja el a földhivatal az adásvétel bejegyzését, mint ahogy a bírálás lezajlik.

Tehát az állam egy bürokratikus akadállyal gyakorlatilag ellehetetleníti a CSOK-igénylőket és az ingatlanhitelüktől szabadulni akarókat.

Problémás a szabályozás azon része is, miszerint tetőtér beépítésére csak akkor igényelhető CSOK, ha a meglévő lakóépület tetőterében vagy új épületszintjén legalább két, új, önálló albetétként nyilvántartott lakás jön létre.

Tehát az állam ellehetetleníti azt, hogy a fiatal párok szülői vagy nagyszülői házukban alakítsanak ki a maguk számára lakást, pedig az ilyen megoldások gyakoriak és életszerűek is.

Az Együtt szerint, miközben az Orbán-rezsim a CSOK-ot népesedéspolitikai csodafegyverként reklámozza, valójában nagyon kevesen tudnak majd megfelelni a feltételeknek, ráadásul bizonyos teljesen életszerű ügyeket szinte lehetetlen elintézni a kormányzati hivatalokban.

Az Együtt felszólítja a Fidesz-kormányt, hogy hagyjon fel a hazudozással: beszéljenek végre tisztán és világosan mind a CSOK-ról, mind az állami bürokrácia egyszerűsítéséről.

Az Együtt választ vár arra a kérdésre: a földhivatalok önhatalmúlag akadályozzák a CSOK-igényléseket, vagy a rosszul dolgozták ki a szabályozást, esetleg szándékosan minél kevesebb embert akarnak hozzájuttatni a támogatáshoz?

 Együtt - OS

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1805294
30 nap: 21221
24 óra: 806