Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ombudsmanhoz fordult az Apák az Igazságért Egyesület

Tisztelt Alapvető Jogok Biztosa!

Az Apák az Igazságért (bejegyzés alatt) álló egyesület és az Apák és Gyermekeik Védelme Facebookközösség, az alábbi panaszt, illetve indítványt terjeszti elő: A külön élő szül kő és gyermekeik jogait, érdekeit védő közösség egyebek mellett azért jött létre, mert tagjai kirívóan er s ő mértékben tapasztalták ügyeikben a gyámhivatalok, gyermekjóléti szolgálatok tétlenségeit. A közösség tagjainak eseteiben, a gyámhivatalok és a gyermekjóléti szolgálatok a gyermekek és külön élő szüleik kapcsolatában tanúsított - a gyermekek ügyeiben alapérdekű gyors döntés helyett a bürokrácia önelvű semmittevését szolgáló lassú ügymenetén túl is gyakorolt - halogató tétlensége, rengeteg visszássághoz vezet, melyek sorozatosan az Alaptörvény L. cikkébe ütköző sérelemmel járnak.

Országos szintű tapasztalat alapján kijelenthető: a külön élő szülők és gyermekeik kapcsolattartásának - akadályoztatás esetén történő - végrehajtása rendszeresen nem valósul meg. Jogszabályilag is meghatározott köztudomású tény, hogy a kapcsolattartás akadályozása a gyermekeket minden esetben veszélyezteti! [Gyer. 33. § (2)] Az épp ilyen családi nehézségek, konfliktusok társadalmi és jogi rendezésére életre hívott szervezetek, (gyermekjóléti jelzőrendszer, gyámügy, családjogi bíróságok) rendszerszintű közönyükkel, minden határon túli húzó, legkevésbé sem a névleg a problémamegoldó szándék fókuszában álló gyermek, hanem az ő érdekeinek, szükségleteinek, igényeinek a teljes semmibevételével, érdemben hozzájárulnak a gyermek veszélyeztetéséhez, - egyes esetekben pedig kimerítik a gyermekbántalmazás bűncselekményét, aminek a nemzetközi definíciója: rendszer abúzus.

Tapasztalataink szerint szinte az ország minden megyéjében tipikus, ha a külön élő szülők és gyermekeik kapcsolattartásának - akadályozása esetén - a végrehajtás nem történik meg. A kapcsolattartás akadályozása a gyermekeket minden esetben veszélyezteti, ami köztudomású tény, tehát a veszélyeztetése a gyermekeknek valamennyi esetben megvalósul. (Btk. kommentár: Dr. Márki Zoltán) A mintegy 400 tagot (külön élő apát) számláló közösség tagjai egyet értenek abban, hogy a kapcsolattartások megnyugtató rendezésére a gyermek(ek) érdekében szükség van. Azon tagjaink, akik már megtapasztalták a gyámhivatali ügyintézési folyamatokat, vagy éppen most küzdenek gyermekeik láthatásáért egyhangúan jelezték - mely jelzést ezen úton továbbítunk -, hogy a kapcsolattartás végrehajtásával kapcsolatos eljárások, nem zárulnak le a Gyer. 33. §-ban rögzített 30 napon belül. Több esetben el sem indul az eljárás, az ellenérdekű fél kiértesítése sem történik meg ez idő alatt. A külön élő szülő és gyermeke ezekben az esetekben a védelmet nem kapja meg, a határidő túllépése az akadályozó szülőnek szankciómentesen gyermekveszélyeztető teret biztosít.

Sérül a gyermekek gyermekvédelemhez valójoga. Következésképpen egyéni döntés, hogy ki az a szülő, aki elszánja magát, hogy várható szankciók nélkül törvényt sértsen. A mai működési gyakorlat érdemben nyílt biztatás arra, hogy aki önös érdektől vezetve kedvet érez a gyermekének tartós érzelmi megterhelést okozni azzal, hogy érzelmi megterhelés alá helyezi volt házas vagy, élettársát, közös gyermekük másik szülőjét, akkor ezt minden komolyabb aggodalom nélkül megtehesse. Ez a szankciókat nem érvényesítő rendszerszintű működés közismert. Létrehozásának körülményeit ügyvédek sokasága ismeri, de internetes fórumokon is eszmecserék tárgya. Azaz szabad választás tárgya, hogy valaki fölvállalja-e a törvénytelen, ám szankciók nélküli, ellenben hatékony küzdelmet a gyermek kisajátítása érdekében, vagy sem.

A gyámhivatalok, az eljárás elhúzódásával egyfajta „22-es csapdát” idéznek elő, ahol saját mulasztásaik miatt újabb és újabb jogsértéseket követnek el, végül ellehetetlenítik a kapcsolattartást. Ezzel a magatartásukkal előbb vagy utóbb korlátozzák az arra jogosultak kapcsolatát. A gyermekek elidegenítődnek a külön élő szülőjüktől, ezáltal a veszélyeztetésük megvalósul. Ezekben az esetekben a gyermekek védelembe vétele indokolt lenne, de: mivel a gyámhivatalnak köszönhető ennek az állapotnak a létrejötte, a tétlenségével, így nem valósul meg a védelembe vétel sem. A „rendszer abúzus” nyilvánvaló.

 

Hogy milyen intézkedéseket kezdeményezett az Egyesület, a teljes beadványban elolvasható. – katt ide. 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20705
24 óra: 577