Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyugdíjas szövetkezet helyett rugalmas nyugdíjkorhatárt!

spat-judit.jpgSpät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint Kósa Lajos és Harrach Péter nyugdíjas szövetkezet létrehozásáról szóló ostoba törvényjavaslata a munkaerőhiány problémájából semmit nem old meg. A Fidesz rossz módszerrel próbál kezelni egy olyan problémát, amit maga okozott. Az Együtt elnökségi tagja arra szóltja fel a kormánypárti politikusokat, hogy vonják vissza a javaslatot, helyette pedig tegyék lehetővé a nyugdíj melletti munkavégzést és tegyék rugalmasabbá a nyugdíjkorhatárt.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beadott egy törvényjavaslatot, amely bevezetné a közérdekű nyugdíjas szövetkezet intézményét. Ezzel a törvénnyel szeretnék visszaterelni a nyugdíjasokat a munkaerőpiacra.

Spät Judit szerint a Fidesz-kormány ismét egy olyan problémát próbál megoldani rendkívül rossz eszközzel, amit maga okozott ostoba döntéseivel. Az Orbán-kormány maga volt az, amely kiűzte, illetve kizárta a munkaerőpiacról a még munkára képes időseket. Egyrészt megtiltotta teljesen a nyugdíj melletti munkavégzést, másrészt a nők40-nel életerős, hasznos munkát végző nőket ösztönöz arra, hogy hamarabb hagyják abba a munkát. Éppen ezért, az Együtt elnökségi tagja teljesen értelmetlen, felesleges bürokráciát okozó elképzelésnek tartja a nyugdíjas szövetkezet tervét.

Spät Judit véleménye szerint magát a nyugdíjrendszert kell rugalmasabbá tenni. A már nyugdíjasok esetében meg kell engedni, hogy az irányadó nyugdíjkorhatár felett is dolgozhassanak. A még aktívak részére pedig rugalmasabbá kell tenni a nyugdíjba vonulást. Biztosításmatematikailag korrekt bónusz-málusz rendszert bevezetve rugalmassá kell tenni a nyugdíjkorhatárt, ezzel arányosan jutalmazva a magasabb nyugdíjjal azokat, akik az irányadó korhatárt követően is dolgoznának. Aki pedig inkább korábban menne nyugdíjba, az pár évvel előbb tehesse ezt meg, de arányosan csökkentett nyugdíjjal.

Ugyanakkor a nőket sem arra kell ösztönözni, hogy a nők40-nel idejekorán és alacsony nyugdíjjal hagyják ott a munkát, hanem jutalmazással a további munkára érdemes őket sarkallni.

Spät Judit a törvényjavaslat visszavonására szólítja fel a két kormánypárti politikust, mert a nyugdíjas szövetkezet a fenti problémákból semmit sem old meg.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 21
Összes: 1804282
30 nap: 21465
24 óra: 612