Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méltányos ápolási díjat!

arni-csalad-2.jpgA Párbeszéd Magyarországért szerint meg kell szüntetni azt az embertelen és kegyetlen helyzetet, hogy a szülőknek anyagi okokból kell feladniuk súlyosan fogyatékos, állandó felügyeletet igénylő gyermekük otthoni ápolását. Mindezt azért, mert ellehetetlenül az életük az ápolási díj alacsony összege miatt.

Az idén az ápolási díj havi bruttó 31 ezer forintos összege nettó 27900 forint. A súlyos fogyatékosságon belül is a nagyon súlyos állapotú, önkiszolgálásra szinte teljesen képtelen gyermekeknél külön kérésre 47 250 forint (nettó összeg: 42525), emelt vagy kivételesen súlyos esetben 55 800 forint (nettó összeg: 50220) kiemelt ápolási díj jár.

Akinek nincs segítsége és tényleg ennyiből, illetve a súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb családi pótlékból kénytelen eltartani a gyermekét és magát, annak végül be kell adnia a gyermekét egy bentlakásos intézménybe, hogy munkát tudjon vállalni.

A Párbeszéd szerint felháborító, hogy a szülők nem maguk dönthetnek ápolásra szoruló gyermekük sorsáról, hanem a kormány belekényszeríti őket, hogy állami intézménybe adják őket, ahol már jóval több pénzt fordítanak a gyermek gondozására, mint amennyit ápolási díjként hajlandóak voltak előtte a szülőnek adni. Ez a gyakorlat ellentétben áll minden civilizált ország gyakorlatával, beleértve például a Magyarországnál alacsonyabb gazdasági fejlettségű Romániát is.

A Párbeszéd Magyarországért követeli a kormánytól , hogy ismerje el munkának a súlyosan fogyatékos, ápolásra szoruló gyermekek otthoni ápolását munkaként, az ápolási díj pedig érje el legalább a minimálbért

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 11
Összes: 1804500
30 nap: 21390
24 óra: 604