Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kifizetetlen túlórák, pihenőidő nélküli munkahetek a törvényjavaslatban

paragrafus--1-.jpgAz autóipari ágazat meghatározó cégeinek munkavállalóit képviselő reprezentatív szakszervezetek tiltakoznak “A munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről" az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának Elnöke által benyújtott törvényjavaslat előkészítésének, megszövegezésének módja és a törvényjavaslat tartalma miatt.

Az autóipari ágazat meghatározó cégeinek munkavállalóit képviselő reprezentatív szakszervezetek tiltakoznak “A munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről" az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának Elnöke által benyújtott törvényjavaslat előkészítésének, megszövegezésének módja és a törvényjavaslat tartalma miatt.

Tiltakozunk a törvényjavaslat elfogadása ellen, mert az
 • a kifizetetlen túlórák hosszú időn át tartó felhalmozásának megengedésével csökkenteni fogja az autóiparban (és más a törvényjavaslat által érintett ágazatokban) dolgozók munkajövedelmét,
 • a heteken át tartó, pihenő nap nélküli munkavégzés megengedésével veszélyezteti az érintett dolgozók egészségi állapotát,
 • a 3 év eltelte utáni munkaidő elszámolás megengedésével átláthatatlanná teszi a ledolgozott munkaidő és a pihenő idő, valamint a dolgozókat jogosan megillető bérek és pótlékok  nyomon követését, és tartósan kiszámíthatatlanná a munka és szabadidő, utóbbi részeként a családdal elöltött idő tervezhetőségét.

A gazdaság versenyképességének javítására hivatkozó törvényjavaslat olyan szabályozás megengedésével kívánja ösztönözni a kollektív szerződések “elterjesztését" a munka világában, amely kifejezetten hátrányosan érinti a munkavállalókat, és amely ezért erősen ösztönöz a munkáltatói érdekeket szolgáló sárga szakszervezetek létrehozására. Amennyiben viszont a dolgozók a már megkötött kollektív szerződéseket nem akarják az új szabályozás szerint átírni, ez okot adhat a munkaadóknak a már kiharcolt kedvezmények felmondására.

A járműipari szakszervezetek követelik, hogy a kormány támogatásával elkészített törvényjavaslatot vonják vissza. A Versenyképességi Tanács tagjai közé, ahol a társadalmi partnerek közül ma kizárólag a munkáltatók delegáltjai foglalnak helyet, hívják meg a munkavállalók képviselőit és folytassanak le valódi párbeszédet a magyar ipar versenyképességének javításához szükséges teendőkről.

Az aláírók emlékeztetnek arra, hogy a munkavállalók érdekeit számos ponton hátrányosan érintő jelenlegi Munka törvénykönyvet ugyancsak a magyar gazdaság versenyképességének erősítésére hivatkozva szavazták meg a parlamentben. A törvény elfogadása óta a magyar gazdaság versenyképessége nemhogy nem javult, hanem többszörösen romlott a nemzetközi rangsorban.

Jó lenne elkerülni, hogy újabb szeget üssünk a magyar gazdaság koporsójába.

A közleményt az Audi Hungária Független Szakszervezete, a Szentgotthárdon működő Opel Járműgyártók Független Szakszervezete, a Bosch csoportnál működő HADFSZ szakszervezet, a Lear Munkavállalók Szakszervezete, a Mercedes gyárban működő Vasas alapszervezet és a szintén itt működő Független Szakszervezet adta ki.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576