Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kampánycélra használt gyermekek

Tény: Magyarországon a politikusokat kizárólag akkor érdeklik a gyermekek, ha szükségük van rájuk az imige-erősítő kampányukban. Néhány női politikus (két ujjamon meg tudom számolni, mennyien vannak) foglalkozik csupán a gyermekek jogainak tényszerű érvényesítésével a parlamentben, a politikus férfiakat a gyermekek sorsa úgy, ahogy van, hidegen hagyja, csakúgy, mint a családon belüli erőszak kérdésének tárgyalásakor sem voltak jelen az ülésteremben. Mégis kik fotózkodnak leginkább gyermekekkel? Férfiak. Azok a férfi politikusok, akik ha csak tehetik, átlépnek a gyermekeken.

Tegnap hírt adtam arról, hogy az egyik párt az ombudsmantól kért védelmet annak érdekében, hogy ne készülhessenek kampányfotók a gyermekekkel, ne használják ki- és fel őket a politikai marketingben. A Facebook közösségi oldalon jöttek is a kommentek, és a legtöbb komment - felnőtt emberektől - nem a gyermekek kihasználásának kérdésével volt kapcsolatban, hanem politikai hovatartozást a felnőttek szemszögéből életre keltve, mintegy mini politikai belviszályt eredményezett.

Jó reggelt! Ébresztő! Ne vizsgáljunk már egy gyermekjogi kérdést felnőtt szemlélettel, és felnőtt érdekek hirdetésével.

Egyetlen egy politikai kommentre reagáltam, de úgy érzem, túl röviden. Kifejtem most bővebben is, mire gondolok. Új, és a felnőtt lakosságtól – ezek szerint – teljesen idegen szemlélettel, előre tolva a gyermekek szempontjait, jogait és érdekeit.

A Gyermekjogi Egyezmény szerint a gyermeknek a szabad vallásgyakorláshoz joga van. Bár nem szerepel az egyezményben, de úgy gondolom, ebből egyenesen következik, hogy a gyermeknek a szabad politikai irányultság megválasztásához is joga van. Nem köteles ő a szülő vallási- és politikai meggyőződését magáévá tenni. Főleg nem köteles az óvoda igazgatójának a politikai meggyőződését magáévá tenni. Még akkor sem, ha az óvoda igazgatója azért, hogy őt eladja statisztának illetve anyagi-, vagy egyéb előnyt kap a gyermekeket kihasználó politikustól.

Eladja? – kérdezheted döbbenten.

Vissza is kérdezek nyomban: Miért? Szerinted mit tesz akkor, amikor statisztaként a nevelésére és felügyeletére bízott gyermekeket odaadja egy politikusnak, tulajdonképpen a szabad rendelkezésére bocsájtva a védtelen és döntésképtelen gyermekeket? Mit gondolsz, tud erről a szülő, vagy csak utólag értesül arról, mit folyik az óvodában? A statiszta válogatást meg szokták hirdetni, és írásbeli szülői hozzájárulást kérnek ahhoz, hogy a gyermekeket statisztaként foglalkoztathassák. Sejthetjük, hány óvoda rendelkezik ezekkel az írásbeli szülői beleegyező nyilatkozatokkal azokban az esetekben, amikor a gyermekek politikusokkal fotózkodtak.

Felmerült-e valakiben az, hogy ha a gyermek felnő, választ magának egy pártot, akiknek a tevékenységével majdan azonosulni fog tudni, de az éppen nem az a párt lesz, akinek képviselőjével nagy hévvel fotózták őt gyermekként – a sajtó, ha hozzájut a gyermekkori fotókhoz szét fogja őt szedni, és esetleg egy ígéretes politikai karriert is, már a kezdetekkor ketté is törhet. De nem kell, hogy a gyermek politikusként építsen jövőt magának, felnőttként. Pontosan elég, ha pl. az egyházi hivatást, vagy alkotmánybírói szerepkört választ érvényesülési lehetőségként. Hogyan hat majd a jövőjére, az, hogy a tudta és beleegyezése nélkül fotózták őt, gyermekként, egy később mondjuk bukott politikussal? Hiszen az ügynöklisták és a csontvázak a szekrényből,  a szégyenfoltok is – politikusok esetében – mindig csak utólag derülnek ki. …

De ne is szaladjunk ennyire előre.

A gyermekek munkára kényszerítésén mindenki, kivétel nélkül felháborodik. Valószínűsítem, a statisztaszerepekre való jelentkezési lehetőségeket nem véletlenül hirdetik meg, majd kötnek a kiválasztott statisztákkal alkalmi munkaszerződést az adott szerepkör vonatkozásában. A statiszták ezért a tevékenységért – mivel munkavégzésnek számít -, fizetést kapnak (megállapodás szerint), és adóznak is belőle állam bácsi zsebébe. Így történik felnőttek esetében. A gyermekek esetében ez, úgy tűnik, lényegtelen momentum, hiszen úgy alkalmazzák őket statisztaként, hogy abba a szülő írásban nem egyezett bele, szerződést nem kötöttek vele, juttatást a statisztaszerep eljátszásáért nem kap.

Pedig a politikai kampányfotókon a gyermekek mindössze statiszták. A politikai kampányokra pedig van pénz – de a gyermekek még ebből sem kapnak. Semmi más célja nincs tehát az ily módon készült fotóknak, csak a gyermekek maximális, önös érdekből való fel- és kihasználása.

Hiszen csak gondoljunk bele:

- Minden 5. gyermek szegénységben él országunkban, ezen túlmenően minden 2. gyermek konkrétan éhezik. Velük nem fotózkodnak a politikusaink, de nem is segítenek rajtuk. Hiszen sosem láttunk még ételosztó politikusról fotót. …

- A gyermekek jogait nem hagyják érvényesülni a közigazgatási eljárásokban, elhanyagolásban, veszélyeztetésben élnek, a gyermekvédelem intézményrendszere egy kalap kaki, mert nem segít a gyermekeken. Az elhanyagolt, gyermekvédelem által a pokolban hagyott gyermekekkel nem fotózkodnak a politikusaink, de nem is segítenek rajtuk. Hiszen nem láttunk még elhanyagolásból kimentett gyermekkel, az őt megmentő politikussal fotót. ….

- A gyermeknek szülei nem képesek a fizetésükből és a közmunkás munkabérükből megadni és biztosítani a szabadidő kellemes eltöltéséhez való jogaikat, hiszen még nyaralni sem tudnak elmenni, nemhogy hobbit biztosítani a gyermekek számára, tekintve, hogy a havi fizetés a rezsi kifizetésére sem elég a szülők számára. Velük nem fotózkodnak a politikusaink, de nem is segítenek rajtuk. Hiszen nem láttunk még szegény gyermekeket, önköltségen nyaraltató politikust, az általa nyaraltatott gyermekkel fotózkodni. ….

- Beteg gyermekeket szüleik gyógyíttatni nem tudnak, mert pontosan azok a politikusok, akik fotózkodni szeretnek a gyermekekkel, úgy döntöttek: a gyermekgyógyszerekről elveszik az állami támogatást, nehogy a létminimum alatt élő minimálbéres szülők ki tudják váltani a beteg gyermekük számára a szükséges antibiotikumokat, és egyéb gyógyszereket. Ugyanezek a politikusok voltak azok is, akik a beteg gyermekét 24 órában ápoló szülők számára a létminimum töredékét adják, köszönetképpen azért, mert figyelnek, vigyáznak a gyermekekre. Velük sem fotózkodnak a politikusaink, de nem is segítenek rajtuk. Hiszen nem láttunk még szegény és beteg gyermeket ápoló politikusról sem fotót. ….

- Ne felejtsük el megemlíteni: szintén a fotózkodó politikusok voltak azok, akik úgy döntöttek, ezer éve nem emelik sem a családi pótlék, sem pedig a GYES összegét. mert hát nekik bizony fontos a gyermek. Annyira fontos, hogy fotózkodnak is velük, mert így el tudják fedni azt, hogy valójában és tényszerűen hogyan sanyargatják őket.. … Hiszen nem láttunk még a szegény családokhoz élelmet, pelenkát, és bébitápszert szállító politikusról fotót. ….

Órákig sorolhatnám még, mit tesznek a fotózkodó politikusok a gyermekek ellen, majd álszentségük magasfokán odaállnak vigyorogva az általuk közvetetten sanyargatott gyermekek mellé, és fotóztatják az úgynevezett nagylelkűségüket, megmutatván, hogy néha azért leereszkednek a gyermekekhez, mert nekik ez mennyire fontos.

Fontos a francokat.

Saját magukon kívül semmi és senki nem számít nekik. A marketingeseiknek, remélem, forog a gyomruk saját maguktól, annak okán, hogy ezt és így találtak ki. Szívtelen és lelketlen emberek. Hiszen ez negatív marketing kampány, mert az embereket csak egy ideig lehet hülyíteni azzal, hogy a politikusokat köszöntgettetik a gyermekekkel, meg hagyják, hogy meséket olvassanak fel nekik. Úgy mesélnek a gyermekeknek a kampányfotókon, ahogyan a Híradóban mesélnek a gyermekek szüleinek.

Mit mesélnek el nekünk ezek a gyermekekkel készült kampányfotók?

Arról mesélnek, hogy a politikusoknak számíthatnának a gyermekek, mert a döntés az ő kezükben van azzal, hogy ők nem fotómodellek, hanem jogalkotók. Pótolhatnák szépen, sorban az eddig, általuk elmulasztott törvényi rendelkezéseket a gyermekek érdekében és védelmében meghozni, majd csak ezt követően fotózkodni a gyermekekkel, olyan felirattal a fényképen: neki is én segítettem! …

De amíg ezt a feliratot nem merik feltenni egy gyermekkel készült közös fotójuk alá sem, addig miért érzik úgy, hogy joguk van még jobban, még ennél is jobban kihasználni a gyermekeket?

Hát milyen emberek vagytok ti?  És milyen emberek vagyunk mi, akik mindezt hagyjuk, és üdvrivalgással fogadjuk?

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1804503
30 nap: 21390
24 óra: 607