Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiányos szabályozás, méltatlan körülmények

szekely-laszlo---foto-vajda-jozsef.jpegAz alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint akadozva és késve érkezik a havi ellátmány és a gyermekek családi pótléka a jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartásában működő makói gyermekotthonba, ráadásul a tárgyi feltételek gyermekintézményhez méltatlanok.

Székely László ombudsman feltárta, hogy a makói többcélú intézmény fenntartóváltásával kapcsolatos bizonytalanság és késlekedés vezetett a működési problémákhoz, így a körülmények javítását és a szabályozás pontosítását is kérte.

A biztoshoz a makói gyermekotthon működése kapcsán érkezett jelzés a finanszírozási, ellátási, felügyeleti problémákról, amelyek csak súlyosbodtak, amikor a 2015 augusztusában leégett a szentesi gyermekotthonból a gyermekek egy részét a Makóra helyezték. A helyszíni vizsgálat tapasztalatai és a bekért dokumentumok visszaigazolták az ombudsmanhoz eljutott információkat.

A biztos jelentése azt is rögzíti, hogy a gyermekotthonban az illemhelyek nemenkénti elkülönítése nem megoldott, a csoportoknak nincs konyhája, illetve nem alakítottak ki látogatók fogadására alkalmas helyiséget sem. A mindennapi életvitelhez szükséges bútorok, berendezési tárgyak és eszközök rendkívül elhasználtak, nincsenek a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas játékok, könyvek és sporteszközök.

A gyermekek nem is motiváltak arra, hogy vigyázzanak a lakókörnyezetükre, hogy szépítsék, otthonossá tegyék azt, a "semmittevés" pedig a gyermekek közti agressziót növeli.

Összességében a biztos arra jutott, hogy a gyermekotthon tárgyi feltételei jelenleg egyszerűen alkalmatlanok a gyermekvédelmi gondoskodásban élők megfelelő szintű ellátására, ellehetetlenítik a csoportgazdálkodás rendeletben meghatározott pedagógiai célját, a helyzet sérti az érintett gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

Az ombudsmani jelentés kiemeli azt, hogy jogszabály határozza meg a gyermekek napi ötszöri étkezésre fordítandó minimumösszeget. Ez fejenként és naponta 684 forint, ami a vizsgált makói intézménynél két szerv finanszírozásából tevődik össze: az egyik az iskolában biztosított napi háromszori étkezés költsége – ezt a helyi önkormányzat fizeti – a másik rész a további étkezések költsége, amit a fenntartó áll.

A nyilvántartásokból kiderült, hogy a két forrásból érkező pénzek a minimumot meghaladták ugyan, de gyermekotthoni és a lakásotthoni csoportok étkeztetését a rendszertelenül kifizetett ellátmányok jelentősen megnehezítették, kiszámíthatatlanná tették.

A jelentés szerint a törvény lehetőséget ad a többcélú, ezen belül is a közös igazgatású köznevelési intézményben gyermekvédelmi feladatok, valamint a többcélú gyermekvédelmi intézményekben elkülönített intézményegységként oktatási feladatok ellátására.

A biztos arra jutott, hogy a jogalkotó adós maradt a közös igazgatású intézmények szabályozásával, miközben a fenntartói jogok gyakorlására jogosult szervek éppen a többcélú intézmények profiltisztítását rendelték el. A biztos mindezek alapján megállapította, hogy a vizsgált intézmény működésbeli rendellenessége visszavezethető a többcélú közös igazgatású köznevelési intézményeket érintő szabályozás hiányosságára.

Székely László ombudsman szerint további bizonytalanságot okozott, hogy meghatározták ugyan a gyermekotthon és lakásotthonok fenntartóváltását, de annak időpontját folyamatosan tolták. A várható váltás miatt alakulhatott ki az, hogy a jelenlegi fenntartó szabadulni kívánt a gyermekotthonnal kapcsolatos feladatok ellátásától, és ez megjelent az otthon működési feltételeinek finanszírozásban, miközben a várható új fenntartó még nem gyakorolhatta a jogait.

A biztos azt állapította meg, hogy ez a kötelező erővel bíró jogszabályokban meg nem jelenő, azonban az intézmények mindennapi életét teljesen átható bizonytalanság a jogbiztonság követelményének sérelmén túl a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot okozott.

A biztos a szabályozási hiányosságok miatt az emberi erőforrások miniszterének intézkedését kérte, a működési anomáliák megoldása érdekében pedig a jelenlegi fenntartó KLIK, és a jövőbeli fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vezetőjéhez fordult.

OS

Fotó: Vajda József

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 21
Összes: 1804277
30 nap: 21465
24 óra: 613