Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ha uniós pénzekről van szó, nem kell a civil szakértelem

korrupcio3.jpgÚj stratégia készül az értelmi fogyatékos emberek nagylétszámú bentlakásos intézeteinek átalakítása ügyében, az érintettek legnagyobb érdekvédelmi szervezetének javaslatait azonban, úgy tűnik, teljesen figyelmen kívül hagyják.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) az elmúlt időszakban számtalan javaslatot fogalmazott meg a nagylétszámú intézetek megszüntetésére vonatkozó kormányzati stratégia és a hozzá kapcsolódó uniós pályázati források felhasználásának ügyében.

A Szövetség  javaslatai azonban nem épültek be az elfogadás előtt álló dokumentumba.

A szervezet véleménye szerint a hosszú távú koncepció tervezete érthetetlen módon nem reagál az elmúlt időszak szakmai vitáira, nem egyértelműsíti az álláspontját olyan – akár az ENSZ Fogyatékos Személyek Jogairól szóló Egyezményébe és európai uniós szakmai ajánlásokba ütköző kérdésekben, mint

- teljes vagy részleges kiváltás kérdése

- a rehabilitációs célú intézetek átalakítása

- az újonnan létrejövő lakhatási szolgáltatások elhelyezése és maximális létszáma

- az intézetekben élő fogyatékos emberek felkészítése

- az önkormányzatok tájékoztatása, bevonása

A dokumentum nem tartalmazza a támogatott döntéshozatal és a gondnoksági rendszer felülvizsgálatára és átalakításra vonatkozó kötelezettségeket valamint a fogyatékos személyek választójogi korlátozásának felülvizsgálatára vonatkozó terveket sem.

Az ÉFOÉSZ szerint félő, hogy a kiváltási stratégia végrehajtásához kapcsolódó EFOP 1.9.1 és EFOP 2.2.2. pályázatokban rendelkezésre álló uniós forrásokat, nem elsősorban a fogyatékos emberek életminőségének javítása érdekében használják majd  fel.

E projekttel kapcsolatban Szövetségünk több alkalommal is jelezte aggályait és javaslatait az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága felé, érdemi eredmények nélkül. A projektet a fogyatékossággal élő emberek, így az ÉFOÉSZ nélkül tervezték meg, a végrehajtás folyamatába sem kívánják bevonni Szövetségünket.

Az intézetekben értelmi fogyatékossággal élő emberek élnek, ezért a kormányzatnak kötelessége érdemi módon bevonni a legnagyobb érdekvédelmi szervezetüket a kiváltási folyamat valamennyi szakaszába. Érthetetlen számunkra, hogy az elmúlt események ismeretében a tárca miért terjeszt a Kormány elé egy olyan hosszú távra tervezett dokumentumot, amely nem reagál az elmúlt időszak szakmai vitáira és miért nem egyértelműsíti az álláspontját különböző szakmai kérdésekben.

Gyermekvédelmi Főigazgatósággal (SzGyF) szerepével, működésével, szakmai álláspontjával kapcsolatban számtalan kérdés merült fel. A koncepció azonban említést sem tesz az SzGyF-ről, amely pedig a fő végrehajtója a kiváltásnak. Az ÉFOÉSZ számára nem látható, hogy az SzGyF milyen szakmai tevékenységet végez annak érdekében, hogy a kiváltási folyamat ne csupán a pályázattal érintett intézményekhez érjen el, hanem kezdődjön meg, azokban az intézményekben is, amelyek csak később kerülnek kiváltásra.

Nincsenek nyilvános beszámolóik, szakmai dokumentumaik arra vonatkozóan, (sem), hogy az intézetekben hogyan készítik fel a lakókat, munkatársakat a rájuk váró változásokra. Nem látjuk, hogy az első pályázati ciklusban kiváltásra került 6 intézmény munkatársainak és támogatott lakhatásban lakóinak tapasztalatai eljutnának más intézményekbe. Nem érzékelhető, hogy az önkormányzatok felkészítése hogyan, milyen eredménnyel történik.

A kiváltási folyamat nem csupán egy pályázati program. Az SzGyF által fenntartott valamennyi intézetben a kiváltási folyamatot kell a szakmai munka középpontjába állítani. Véleményünk szerint ezért a hosszú távú koncepcióban szerepelnie kell a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kiváltással kapcsolatos feladatainak.

Szövetségünk egyéb tekintetben továbbra is fenntartja mindazon észrevételeit, amelyet a hosszú távú koncepció első, 2016. augusztusi változatához készített, és amelyek nem kerültek átvezetésre.

ÉFOÉSZ

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1805294
30 nap: 21223
24 óra: 806