Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gödön a következményekkel szembesül a társadalom

uvoltes.jpgAz, hogy valaki ön- és közveszélyes nem oka, hanem következménye azoknak az állapotoknak, amelyek a fogyatékos emberek nagylétszámú intézeteiben uralkodnak.

A legtöbb intézet túlzsúfolt, nincs elég (szakképzett) segítő, elegendő pénz fűtésre, élelmiszerre, gyógyszerre. Az ott dolgozók túlterheltek, emberfeletti küzdelmet vívnak a mindennapokban. Folyamatos feszültség veszi körül azokat az embereket, akik éppen azért élnek ott, hogy segítséget kapjanak mentális problémáik leküzdéséhez.

Bárki, akinek egy ilyen intézetben kellene akár viszonylag rövid ideig is élnie, maga is veszélyessé válna. Az ellátórendszer feladata, hogy nyugodt, biztonságos, családias körülményeket teremtsen ahhoz, hogy az érintettek kiegyensúlyozottan élhessenek.

Az átalakítás – amely valamennyi állami intézetet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásába adta – még a korábbiaknál is méltatlanabbra fordította a körülményeket. Már nemcsak a rossz infrastruktúra, hanem a központosítás okozta szervezeti működés is rontja az ellátás színvonalát.

Az intézetek vezetői sem anyagi, sem szakmai, sem emberi támogatást nem kapnak a fenntartótól ahhoz, hogy az arra alkalmatlan környezeti feltételek között, akár csak alapszinten is gondoskodni tudjanak a gyakran magas támogatási igényű emberekről.

Az elkövetkezendő években közel 85 milliárd forintos uniós forrást használhat fel Magyarország a gödihez hasonló intézetek megszüntetésre. Soha ekkora volumenű fejlesztési lehetőség nem volt, lenne tehát esély a változtatásra, ha az értelmi fogyatékos emberek szempontjai lennének a legfontosabbak.

Át kell világítani a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft-nek az intézetek fenntartásával, illetve kiváltásával összefüggő tevékenységét.

Le kell állítani és csak megfelelő felkészülés után újraindítani a kiváltásra szánt uniós források felhasználását, az érintetteket, az őket képviselő szervezeteket és magukat az intézeteket is bevonva a szakmai munkába.

ÉFOÉSZ

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 17
Összes: 1804273
30 nap: 21465
24 óra: 610