Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elutasítják a cukorbeteg gyermekek közintézményi felvételét

cukorbeteg-gyermek---egeszsegtukor.jpgA cukorbeteg gyermekeket a közintézmények problémásnak ítélik meg, ezért elutasítják a felvételüket. Az oktatási jogok biztosa ezért a cukorbeteg gyermekek inzulinos kezelésének óvodai, iskolai biztosítását célzó jogszabály megalkotását kérte.

Az ombudsman meglátása szerint ezeket a gyermekeket azért nem fogadják szívesen az intézményekben, mert megijednek attól, hogy olyan tennivalójuk lenne, amihez kevésbé értenek: vércukor-szintet kellene mérniük, vagy inzulint kellene adagolniuk.

„Az egészségügy területén a szülőket felkészítik, de a pedagógusok nem vesznek részt ilyen képzésen, csak akkor, ha önkéntesen és akár saját pénzükből áldoznak arra, hogy ezeket az információkat megszerezzék.” – jelezte Aáry-Tamás Lajos.

Az ombudsmani ajánlás szerint a pedagógusokat két szempontból kellene helyzetbe hozni:

- világosan rögzíteni kell a felelősségi körüket,

- és az olyan pedagógusok számára pedig, akik segítenének, meg kellene szervezni, például a Magyar Diabétesz Társaság által szervezett képzés elvégzését, amelyek érjenek a pedagógusok számára krediteket is.

Az ombudsman, a vonatkozó jogszabály megalkotásán túl egy országos stratégia kialakítását is kérte, ugyanis, mint mondta, az európai tendenciákban is az látszik, hogy a cukorbeteg gyermekek száma folyamatosan nő.

Fotó: Egészségtükör

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576