Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ápolási díj közel felét elviszi az utazási költség

egyedulallo.jpgA csoportunknak többen jeleztétek, aránytalanul nagy teher a családok számára a helyi közlekedés megoldása a gyermek közoktatási intézménybe/fejlesztő helyre  szállításnál. Sajnos tény, hogy az SNI-s gyerekek oktatási/ellátási helye sokszor NAGYON messze van a lakóhelytől. Írtátok, hogy amikor veletek a gyermek, van kedvezmény, de Ti már hazajutni csak teljes áru bérlet/jegy megvásárlásával tudtok. Így sokszor az oktatási/fejlesztési hely közelében vagytok kénytelenek hidegben/esőben is kivárni azt a pár órát amíg a gyermek fejlesztést kap. Mi a jelzéseitek továbbítottuk az EMMI felé, a polgármestereknek és a helyi közlekedési vállalatoknak:

Budapest Főváros Önkormányzata

TARLÓS ISTVÁN főpolgármester

1052 Budapest

Városház u. 9-11.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Csak Együtt Van Esély csoport nevében fordulunk Önhöz. Mi, a csoport alapítói, magunk is SNI (sajátos nevelési igényű) gyermekeket nevelünk, és célunk a hozzánk hasonló sorsú családok támogatása, illetve gyermekeink jogainak, érdekeinek minél hatékonyabb képviselete a jogalkotók és a törvényhozók felé.

A csoportunkhoz érkező szülői panaszok sorában az SNI gyermeküket óvodába, iskolába, fejlesztő foglalkozásra kísérő szülők levele igen számottevő. Az SNI gyermekek, - életkortól függetlenül- szülői felügyeletre szorulnak, és általában a szülőpár egyik tagja viszi-hozza őket. A közös utazás alkalmával a “Hatósági igazolvány”, azaz a 90%-os utazási kártya (emelt családi pótlékhoz kötött) érvényes a gyermekkel együtt utazó kísérőre is.

Azonban a kísérőnek ezekről a helyekről haza is kell jutnia, hovatovább a gyermekért az adott helyre érte is kell mennie! Amennyiben egyedül utazik, a fenti utazási kedvezmény már nem illeti meg, teljesárú jegyet kell vásárolnia a helyi járatokra. Egy teljesárú, tömegközlekedési havi bérlet ára pedig az ápolási díj 40%-át is elviheti.

A hírekből értesültünk arról a példamutató kezdeményezésről, ami Pécsett, a Tüke Busz járatain idén januártól már életbe lépett, nevezetesen: "a GYED, GYES, GYET, TGYÁS, ellátásban részesülők, és azok, akik ápolási díjat vesznek igénybe gyermekük után, azok KISMAMA bérlettel utazhatnak!"

Ugyanakkor arról is értesültünk, hogy 2018. január 1-től kötelező közlekedési kártya lép életbe a BKK teljes szolgáltatási területén, illetve a Budapesten kívüli agglomerációs HÉV-és buszjáratokon.

Ezeknek az információknak az ismeretében, arra kérjük a tisztelt Főpolgármester Urat, hogy vizsgálja felül, milyen módon tudna a főváros az ápolási díjat igénybe vevők számára egy, a kismama bérlethez vagy a “Hatósági igazolvány”-hoz hasonló, 90%-os mérséklésű kártyát kidolgozni, amelyet helyi viszonylatban is használhatna a gyermek kísérője akkor is, ha a kísérő egyedül utazik.

Javasoljuk egy olyan rendszer kidolgozását, amely az ápolási díjban részesülő kísérő helyi közlekedését támogatja, vagyis a kedvezményes utazási lehetőség igénybe vehető legyen, amennyiben az ápolási díjban részesülő helyi lakos, illetve ha az ápoltat ellátó intézmény/ fejlesztő hely megközelítése (Budapesten keresztül) csak helyi járattal lehetséges.

Köszönettel:

Kovács Eszter

Csak Együtt Van Esély (CSEVE)nevében  csoport alapító

 

Ha van javaslatod, kinek írjunk még, jelezd nekünk: csevecsoport@gmail.com 

Köszönjük!

CSak Együtt Van Esély – csoport az SNI-s gyermekekért

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 19
Összes: 1804274
30 nap: 21466
24 óra: 611