Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kormány tegye bababaráttá a közintézményeket!

szoptatas.jpgHazánk demográfiai helyzetében az egyik legfőbb társadalmi misszió a nők anyai hivatásának minél teljesebb körű elismerése - anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, szükséges minél több intézmény családbarát munkahellyé változtatása: államilag elérhető kedvezményekkel ösztönözné a Jobbik, hogy mind a köz-, mind a magánszférában egyre elterjedtebb legyen ez a szemlélet, azonban ezirányú kezdeményezéseinket a kormánypártok mindeddig nem támogatták.

Kövér László házelnök mintegy másfél éve pedig válaszra sem méltatta Sneider Tamás alelnök azon levelét, amelyben az Országgyűlés példamutatását kérte ezen a téren: minden munkatárs számára elérhető és igénybe vehető, szoptatásra és pelenkázásra is alkalmas helyiség kialakítását szorgalmazta a Házban.

Míg hazánkban jelentős kedvezményeket lehet igénybe venni a tápszerekre, addig az anyatejes szoptatást segítő termékekre ugyanez nem mondható el, ami nehezebbé teszi a nők számára azt, hogy saját testükből táplálhassák gyermekeiket. Ez téves szemléleten alapul, amin sürgősen változtatni kell, ezért a Jobbik az őszi ülésszak folyamán határozati javaslatot nyújt be a szoptató anyák érdekében. - mondta el Dúró Dóra, frakcióvezető-helyettes.

1992 óta augusztus 1-je az Anyatejes Táplálás Világnapja. Hazánkban az évi mintegy 8 ezer koraszülött vagy fejlődési rendellenességgel világra jött baba nagy része nem jut hozzá az anyatejhez. Az LMP azt kéri a kormánytól az anyatejes táplálás világnapján, hogy a fejlődési rendellenességgel született csecsemők anyatejhez jutását segítse elő azzal, hogy megalkotja azt a hiányzó kormányrendeletet, amelynek keretében a szoptatást segítő eszközök bérléséhez a családok állami támogatást kapnának.

Az anyatej jótékony hatásai hozzájárulnak egy egészségesebb társadalom létrejöttéhez, aminek tagjai képesek lesznek kiteljesedni a munka és a személyes kapcsolatok világában. Az anyatejes táplálás népszerűségének növekedése segít az egészségügy erőforrásainak hatékonyabb felhasználásában is, hiszen az anyatej számos népbetegség kialakulásának kockázatát csökkenti.

Annak ellenére, hogy az anyatejjel táplált csecsemők bizonyítottan egészségesebb felnőttek lesznek, Magyarországon számos nehézséggel kell a szoptató anyáknak szembenézniük. Az LMP követeli a kormánytól, hogy mutasson példát és tegye bababaráttá a magyar közintézményeket. Emellett folytatni kell a bababarát kórházak számának bővítését is, itt az egyedüli cél kizárólag az lehet, hogy az összes intézmény csatlakozzon a programhoz. - tette hozzá Ábrahám Júlia, egészségügyi szakszóvivő.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 11
Összes: 1805294
30 nap: 21219
24 óra: 806