Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kormány szereti a családokat, de csak, ha van pénzük

A kormány szerint a jövő évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése, mert majdnem 150 milliárd forintot hagy a családok zsebében. A Gyerekesély Közhasznú Egyesület utánaszámolt, pontosan milyen családok járnak jól jövőre. Úgy tűnik, a szegényeknek legfeljebb közmunka terem, pedig csúcsra jár a gyermekszegénység. A gazdagabbak viszont dörzsölhetik a tenyerüket az alacsonyabb személyi jövedelemadó miatt. 

A kormány többet költene jövőre a családtámogatási rendszer egyes elemeire, mint idén. Ezzel több pénz maradna a családoknál, ami a Gyerekesély Közhasznú Egyesület szerint is jó hír, szerintük viszont az sem mellékes, hogy melyek ezek a családok. Ezért kielemezték, mit hozna a jövő évi költségvetés a szegényebb és a gazdagabb magyar családoknak, mi pedig összegyűjtöttük, mire jutottak.

Az elemzés legfontosabb megállapítása, hogy a költségvetés főleg a jobb helyzetűeknek kedvez. Az egyesület szerint kétirányú újraelosztás történik: olyan jóléti kiadásokat emelnek, amelyek a gazdagokat hozzák jobb helyzetbe, a szegényeknek pedig marad az egyre jobban pörgetett közmunka, ami nem jelent valódi kiutat a szegénységből.

Néhány juttatás nagyon fontos a szegény családoknak, ilyen például a családi pótlék, a gyes, vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Ezeknek az összege viszont évek óta nem nő, és a szűkebb kört érintő gyed az egyetlen ellátás, amely jövőre megtartja a reálértékét.

Eközben tovább csökken az egykulcsos személyi jövedelemadó, amiből a legrosszabb helyzetűek semmit sem éreznek, de a jómódúak annál jobban járnak vele. A családi adókedvezményt viszont növelni fogják, ami újabban a szegényebbeknek is jó hír: a kiterjesztése óta hozzájuk is könnyebben eljut.

Nézzük, milyen juttatásokra számíthatnak a családok 2016-ban, és kihez, melyik fog eljutni!

Családi Pótlék: Ez 1,3 millió családot és 1,8 millió gyereket érint, vagyis szinte mindenkit. 2008 óta mégsem emelte az összegét egyetlen kormány sem.

GYES: A gyes nincs munkaviszonyhoz kötve, alanyi jogon jár a gyerek hároméves koráig. Az összege mégis majdnem tíz éve 28 500 forint.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény: Ennek sem változik az összege, pedig ez tényleg a legszegényebbeknek van kitalálva. Azok a családok kapják, ahol az egy főre jutó jövedelem nem több 40 ezer forintnál. A jogosultak évente kétszer kapnak 5800 forintnyi Erzsébet-utalványt. Utoljára 2009-ben emelték.

GYED: A nyugdíj mellett az egyetlen ellátás, amely tartja a reálértékét. A gyessel ellentétben ez nem alanyi jogon jár, hanem azok kapják, akik a szülés előtti két évből legalább egyet dolgoztak. Jóval kevesebb emberhez jut el, mint a gyes: 2013-ban 81 ezren kapták, legfeljebb két évig.

Családi adókedvezmény: Ez a kormány egyik kedvenc intézkedése. Minden család igénybe veheti, ahol van adózott jövedelem, még a közmunkások is, a gyerekek tizede viszont még mindig kimarad belőle. A kétgyerekeseknél húszezer forint adókedvezményt jelent, amit jövőre 2500 forinttal növelnének.

Személyi jövedelemadó: A személyi jövedelemadó kulcsa jövőre 16-ról 15 százalékra csökken. Ez négymillió embert érint, közülük is inkább a gazdagokat. A legszegényebbek (segélyezettek, ellátatlanok) semmit sem éreznek belőle.

Az egyesület tehát úgy látja, a szegény családoknak nem sok babér terem jövőre, legalábbis ami a juttatásokat illeti. Helyette viszont lesz közmunka, amire jövőre 70 milliárd forinttal többet költenek, mint idén, és összesen 240 ezer embert vonnak be. 

A kormány most is beleírta a költségvetésbe, hogy a közmunkások remélhetőleg kikerülhetnek a munkaerőpiacra, de az elmúlt években úgy tűnt, a rendszer inkább elzárja az utakat, stabilizálja a szegénységet és kiszolgáltatott helyzetet teremt. 

Közben segélyekre egyre kevesebbet költenek, 2018-ra gyakorlatilag megszüntetnék a munkanélküliek támogatását.

Akkor mit kellene csinálni?

Jelentősen emelni kell a családi pótlékot, és törvénybe kell foglalni, hogy minden évben legalább az inflációnak megfelelően növelni kell az összegét.

Az jó, hogy a családi adókedvezmény már a szegényebbekhez is eljut, de még mindig inkább a gyerekszámhoz kötik, mint a jövedelemhez. Ezen viszont változtatni kellene, és negatív jövedelemadóvá kellene alakítani, ami egy bizonyos jövedelemszint alatt garantáltan járna.

A mostaninál gyakrabban, nagyobb összegben, és készpénzben kellene nyújtani a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt.

Szurovecz Illés, Abcúg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 24
Összes: 1804281
30 nap: 21465
24 óra: 615