Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermek kamaszkora a szülő hibája ....

biztonsagi-or.jpgLegalábbis a hatályos törvényeink a szülőt rendelik büntetni, bármit is tegyen tomboló hormonjaival küzdő gyermek. Vegyük sorba, milyen, és mekkora büntetésekre számíthat a szülő, ha a gyermekét nem bírja, vagy nem képes kordában tartani. Mire számíthatunk, ha már a nevelési eszköztár kimerült, ütni nem akarunk, a gyermekünk viszont, helyettünk inkább a csordaszellemre, és hormonjai vezérszavára hallgat?

Nos, a hormon szava azt is elhozza a kamasz életébe, hogy nem látja az ok-okozati összefüggéseket, így nem képes felmérni tettei következményeit sem. A szülő viszont annál inkább, hiszen a kamasz tetteinek következményeként rá a törvény vasökle sújt. Van, amikor vele szemben indul szabálysértési eljárás, ilyenkor csak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia, de olyan is előfordul, hogy büntetőeljárás alá vonják, miközben sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követ el, de tisztázni magát nem tudja. Mert a magyar törvények nem néznek sem Istent, sem embert, az igazságot meg főleg nem nézik.

Inkább mindenért, mindenáron megbüntetik a szülőt.

Ha a gyermek nem jár iskolába ….

… megvonják a családi pótlékot. De még ezt megelőzően gondosan szabálysértési eljárás alá vonják a szülőt, ha a kamasz gyermeke eléri a 30 darab igazolatlan óraszámot. Természetesen ebben az eljárásban szabálysértési bírság is kiszabandó, melynek összege: 5 000 – 30 000 Ft lehet. Amint az igazolatlan órák száma eléri az 50 darabot, abban az esetben máris megvonják a szülőtől a családi pótlék ellátást, de ez nem elég a jogalkotónak, a gyermeket azonnal védelembe is veszik, a szülőt pedig – veszélyeztetésért – büntetőeljárás alá vonják. Veszélyeztetés, hiszen nem jár a gyereke az iskolába, „a szülő nem hajlandó” biztosítani a gyermek tankötelezettségének teljesítését. A gyermeknek pedig az oktatáshoz joga van. Pont. Hogy ezzel a Nemzeti Alaptantervvel … Nos, ebbe most ne menjünk bele, nem ide tartozik. … Ja, igen, majd el felejtettem: ebben az esetben a szabálysértési bírság akár 250-300 000 Ft is lehet. ….

Tehát a jogalkotó szerint a szülő a hibás, és mindenképpen büntetést érdemel, ha a kamasz gyermeke nem jár iskolába.

Pedig a szülő reggel elengedi az iskolába a gyermekét, aki délután, a szokott időben meg is érkezik az iskolából, majd annak rendje-módja szerint le is ül „tanulni”, hiszen készülnie kell a másnapi tanítási napra. A szülő keble dagad a büszkeségtől: nocsak-nocsak, milyen jó eredménnyel fog zárni a nebuló a tanévben, milyen serényen tanul, azután majd főiskola, egyetem … és tervezgeti gyermeke jövőjét.

Majd belelóg a keze ama bizonyos bilibe. ….

Egy idő múlva ugyanis elkezdi furcsállni, hogy a serényen tanuló kamasz gyermeke nem kap érdemjegyet, és rákérdez eme furcsaságra. A kamasz kivágja magát: Ugyan már, még csak most kezdtünk, most csak a tavalyi évet ismételjük át, sem felelés, sem dolgozat nincsen még …. Majd októberben. … A szülő hagyja elaltatni magát ily módon, és nem gondolkodik tovább azon, hogy azért talán a tavalyi év anyagából is szoktak felmérést készíteni, és osztályozni.

Hogy mikor kezd gyanakodni? Amikor a hétvégi mosásba nem kerül bele a tornacucc. Persze a kamasz válasza azonnali: Tudod, hogy a mamánál voltam, ő kimosta, neked már nem kell. …. Oké, ez is rendben, a szülő, gyermeke által altatva, alszik tovább. Következő hétvégén gyanússá válik, és bizony belenyúl a gyerek táskájába, és láss csodát: egész heti testnevelés órát követően úgy a póló, mint a nadrág, vasaltan, behajtva a tornazsákban. Mi a kamasz válasza? Hát ez: Ja, igen, igyekeztem úgy visszahajtani, ahogy te szoktad, mert rájöttem, hogy így jobban befér a táskámba. …. Ezt azért már nem tudja lenyomni a torkodon, és rákérdezel: az iskola nem küldte még ki az e-napló kódjait? …

Nagy, kerek szemek, és a válasz: biztosan elfelejtették a titkárságon, holnap rákérdezek. … A következő napokban miért is nem kerül a szülőhöz az e-napló elérhetősége? A gyermek szerint azért, mert: ma nem dolgoztak a titkárságon, vagy nem volt benn az osztályfőnök, vagy nagyszünetben be voltam zárva mert mások(!) verekedtek, stb. … Itt már azért erősen szól a vészcsengő.

E-mailt írsz az iskolának, jelezve benne, hogy még mindig nem jutottál hozzá az e-napló kódjaihoz, elmondod, hogy piciny büszkeséged, aki az iskolájuk tanulója, bizony nem mintagyermek, és hajlamos erre is, meg arra is, jó volna szorosan nyomon követni, milyen teljesítményt nyújt az iskolában, az ellenőrzőjében ugyanis nincsenek érdemjegyek. … Várod az iskola válaszát, hiszen külön felhívtad a figyelmet arra, hogy ne a gyerektől küldjék el a kódokat, mert azt nem fogod megkapni, hanem e-mailen küldjék, ha lehet, azonnalra, de jó lesz tegnapelőttre is.

Természetesen válasz e-mailt nem kapsz, de más forrásból értesülsz arról, hogy az iskola intézkedett, a gyerekre jobban oda fognak figyelni. Hiszen hiába szégyelled, pontosan jól tudod, hogy csavargásért az előző évben már történt iskolaváltás. … Ezt szeretnéd megelőzni az idén.

Mivel az iskolától nem érkezik semmiféle jelzés, így nem aggaszt, hogy nem rendelkezel az e-napló elérhetőségével. Gondolod, és feltételezed, ha az idén is csavarogna a gyermek, azt biztosan jelezné az iskola.

Felejtsd el.

Hiú ábránd marad.

Mire nagy nehezen kikényszeríted a gyerekből az e-napló kódját, azzal szembesülsz, hogy van 11 igazoltja, 17 igazolatlanja, és 6, amit az iskola igazolt. Számoljunk csak: ez olyan, mintha 34 volna, ha azt vesszük figyelembe, hogy te egyet sem igazoltál, lévén, nem is tudtál ezekről. …. Az idegrángás ebben a pillanatban kap el, amit a gyerek még megtetőz azzal, hogy rád förmed: Mi ez az informatika egyes beírva??? …. Mintha te írtad volna be az e-naplóba. … Mikor erre rákérdezel, sértődötten elrohan az iskolába, mondván, hogy neki erre a hülyeségre nincs ideje, még válaszolni sem képes arra a kérdésre: Ki igazolta le azt a 11 órát? …

Tajtékozva írsz egy mailt, de már nem az iskolának, hanem a gyermekjóléti szolgálatnak. Ott egy személyes beszélgetésen elmondják, mi várható. Azzal a lendülettel rohansz az iskolába, és elmondod, miért érkeztél, nem kicsit felpaprikázva.

Miért vagy ideges?

Csak azért, mert nem tájékozódtál megfelelően, hanem engedted, hogy feltételezésekbe ringasd magad. A te hibád. Mint szülő, hibáztál. A törvény egyébként is ezt mondja.

Mert hibáztál, amikor úgy gondoltad, hogy gyermekedre az iskolában vigyáznak, és valószínűsítetted, hogy ha van biztonsági őrzés az iskolában, akkor a gyerekeknek nincs csavargás, tanítási időben. Ezzel együtt azt is gondoltad, hogy úgy, mint a te idődben, ha beléptél az iskolába, akkor, amíg a tanítás tartott, onnan te nem jöhettél ki, max. az udvarra, és kizárólag a szünetekben.

Na, ez manapság nem így van. A gyerekedet elindítod az iskolába, vagy odaér, vagy nem. Innen erednek az első órákról történő lógások. Ha úgy gondolja, hogy a negyedik, vagy ötödik óra nem szimpi a számára, fogja, és lelép. A kutya nem kérdezi meg tőle, hogy engedéllyel távozik-e. Majd, amikor a számára kellemetlen óráknak vége van, kényelmesen visszasétál, de az utolsó óráról ismételten eltűnik, mert akkorra már nagyon fáradt, és pihennie kell.

Mindez a folyamat a portaszolgálat szeme előtt zajlik. Hiszen csak azt teszi meg a kamasz, amit megtehet, mert megengednek neki. Így gondolkodik a jogalkotó, amikor a csavargásért a szülőt rendeli büntetni. Igen ám, de mi van akkor, ha a szülő nem tud felügyelni az iskolán belül a gyermek csavargására, hiszen otthon hiába tiltott ez a dolog, az iskolában mégis megteszi, mert megteheti.

Egyébként, ha rákérdezel az iskolában: hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a gyerek csuklóját a saját csuklódhoz kötöd, így jársz be vele az iskolába, és végig is ülöd vele a tanórákat? … A válasz: na, neeee! Ilyet nem lehet!! … Kérdem én: akkor hogyan tartsa benn a szülő az iskolában annak érdekében, hogy a jogalkotó szemében ne ő legyen a bűnöző????

Mert az indokok a kamasztól hihetetlen repertoárban érkeznek:

  • Anya/apa elkért és leigazolta (attól függően, kinél van elhelyezve, mindig a másik szülő kér és igazol. Persze a másik szülő, csakúgy, mint  a nevelőszülő, erről nem sejt semmit),
  • Ja, akkor voltam tüdőszűrőn, tudod! … (ha rákérdezel, miért nem a területileg illetékes intézmény igazolta a megjelenést, csípőből a válasz: mert a suli szerint ez az illetékes….)
  • Ja, persze! Aznap reggel lerobbant a busz, másfél órát vártunk a mentesítőre, el is felejtettem mondani. … Ha rákérdezel: miért nem kértél a Volántól igazolást, ártatlan boci szemekkel: olyat is lehet? ….

És ne soroljam, milyen tempóban és mértékben nézik a kamaszok hülyének a szülőt. ….

Ne remélj.

Teljesen mindegy, milyen intelligens, vagy mennyire dörzsölt vagy. Fel sem érsz egy kamasz hormonvezérelt agybéli képességeihez. De mindez a jogalkotó szerint a te hibád. És ezért fizetned kell.

Mi is a te hibád?

Hogy hiszel a gyerekednek. Hogy, ha már nem hiszel, próbálsz hinni az iskolának. Hogy egyáltalán elengeded az iskolába (ugyanakkor megbüntetnek, ha nem engeded el). Hogy az iskola nem engedi, hogy felvigyázd a csavargó gyermekedet az iskolában – ha már a portaszolgálat ezt nem képes megtenni.

A jogalkotó szerint, ha egy kamasz csavarog, az a szülő nevelési elveit és nevelési hiányosságait minősíti és bizonyítja. Az iskola szerint a szülő nem figyel oda eléggé a gyermekére. A gyámhivatal szerint a gyermeket védelembe kell venni, a szülővel szemben kezdeményezni a büntetőeljárást is, mert a jogalkotó szerint ezt így kell, hiszen ezt írja elő nekik.

Te meg, mint szülő, pislogsz kifelé a fejedből, és próbálod értelmezni a vonatkozó jogszabályokat, melyek a gyakorlatban teljesen logikátlanok. Merthogy első körben járatnod kell a gyerekedet iskolába, és te járatod, hiszen felteszed, és leveszed a buszról. Ha az iskola nem jelez, feltételezed, hogy a suliban minden rendben van. Aztán jön a derült ég esete ama bizonyos villámcsapással, amelytől aztán tökéletesen érzed hibbantnak magad.

Most én vagyok a hülye? – teszed föl a kérdést magadnak. Meg is válaszolod azonnal: te bizony.

Hiszen ilyen agyament jogalkotókkal magad fölött próbálsz gyermeket nevelni úgy, hogy tegyen a gyereked bármit, téged fognak megbüntetni érte. …

Hozzáteszem: a csavargás azzal jár, hogy a gyerek a tömegközlekedést is használja, természetesen úgy, hogy mivel egyébként nincs rá szüksége, nincs is bérlete. Természetesen, meg is büntetik. Ha megkérdezed a bírság befizetése előtt: pusztán nevelési céllal ledolgozhatja-e a gyerek a bírság összegét, diákmunkán, hogy egyszer és mindenkorra megtanulja a büdös kölke …. A válasz: Nem, erre nincs lehetőség, nem engedik a törvények.

Hát, gratulálok jogalkotó. Még nevelni sem hagyod a gyermeket, de büntetsz mindazért, amit nem engedsz meg. …

És ne felejtsem el: ha azt a bizonyos Atyai Nagy Pofont lezavarod a gyereknek, hogy észhez térjen, szintén téged visznek, bilincsben ….

A jogalkotó szerint ugyanis ehhez nincs jogod. Benn lenni a gyerekkel az iskolában, szintén nincs jogod. A gyermekkel ledolgoztatni úgy a gyermekvédelmi-, mint az egyéb, a gyermek viselkedése által okozott bírságok árát, szintén nincs jogod.

De! Jogod van bírságokat fizetni, szabálysértési- és büntetőeljárás alanyává válni, és ugyanígy, jogod van ahhoz is, hogy az alanyi jogon járó családi pótlék ellátást elvegyék tőled. ….

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20704
24 óra: 576