Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiányos jogszabályok

Cikkek

Nem indulnak eljárások gyermek prostituáltat használó kliensekkel szemben

A gyermekprostitúció igenis létezik. A szemünk előtt zajlik, és nagyon sok állami gondoskodásban élő gyereket érint. Ha szülőként a saját gyerekünk élne úgy, ahogy Ági, a bíróság előtt kellene felelnünk azért, mert veszélyeztetjük az egészséges fejlődését. Így viszont sok-sok gyermekvédelmi szakember és hatóság asszisztál mindenféle valódi felelősségvállalás nélkül évente több ezer Ági történetéhez.

 
2016.09.15 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Az élettársi kapcsolat nem alkalmas örökbefogadásra?

Indoklás nélkül tagadták meg a leszbikus pár örökbefogadó szülőségre jelentkező tagjától a kislányt, s a kislánytól a szerető szülőket. Világos ugyanakkor, hogy két dolog motiválta azokat, akik végül megakadályozták, hogy ez a család létrejöjjön. Egyfelől: a homofóbia. Másfelől: a halmozottan hátrányos, roma gyerekek érdekeinek semmibe vétele. És e kettőnek a gyökere közös: az a hatalom, amelyik diszkriminál, amelyik nem tiszteli az állampolgárt, érzéketlen annak vágyaira és szükségleteire, ugyanakkor méltánytalanul s akár az emberi jogokat is semmibe véve avatkozik bele az általa másodrendűnek tekintett állampolgárok életébe. 

 
2016.08.12 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A kormány tegye bababaráttá a közintézményeket!

Hazánk demográfiai helyzetében az egyik legfőbb társadalmi misszió a nők anyai hivatásának minél teljesebb körű elismerése - anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. Míg hazánkban jelentős kedvezményeket lehet igénybe venni a tápszerekre, addig az anyatejes szoptatást segítő termékekre ugyanez nem mondható el, ami nehezebbé teszi a nők számára azt, hogy saját testükből táplálhassák gyermekeiket. Ez téves szemléleten alapul, amin sürgősen változtatni kell. 

 
2016.08.02 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Mélyponton a gyermekvédelem

A gyermekjóléti és a családgondozó szolgálatokat már összevonták. Aggályos, hogy így nem jut elég gyermekjóléti segély, és nincs olyan munkatárs, aki a gyerek és nem a család miatt van ott. Akkor viszont ne lepődjünk meg, ha hiányosak az információink, s bekövetkezik olyan katasztrófa, hogy halálra éheztetnek egy gyermeket. Egyébként ezeknek az ügyeknek a többsége nemcsak, hogy büntetőügy nem lesz, de még hatósági ügy sem, olyan nagy a gyermekjogi látencia.

 
2016.08.01 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Amikor a gyermek válik a saját szülőjének szülőjévé ....

Az idő előtti szülővé vagy családfenntartóvá válásnak egymástól nagyon különböző okai lehetnek. Ilyen helyzetet idézhet elő például, ha a szülők annyi munkát vállalnak, hogy a háztartásvezetésre már nem marad idejük, így ezt a feladatot a nagyobb gyereknek kell ellátnia. Iskolaszünetben ez még több feladatot jelent, hiszen a gyerekek étkeztetése és felügyelete a nyári szünetben nem mindenhol megoldott. A másik ok éppen a szülők munkanélkülisége: ilyenkor kevésbé a háztartási munka, inkább a diákmunka lesz az, amivel a nagyobb gyerekek beszállnak a családfenntartásba.

 
2016.07.28 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A nemzetiségi önkormányzatok tagokat delegálnának az iskolai tanácsokba

Jelenleg a nemzetiségi önkormányzat kezdeményezheti az intézményi tanács megalkotását, arra azonban már nincs felhatalmazása, hogy oda saját jogon tagot is jelöljön – csak akkor teheti ezt meg, ha a már működő intézményi tanács erre lehetőséget ad. A jogbiztonság és a nemzetiségi jogok csorbulásának gyanúja miatt Szalayné Sándor Erzsébet ombudsmanhelyettes vizsgálatot kezdeményezett. Az alapvető jogok biztosával, Székely Lászóval közös vizsgálat megállapította, hogy nincs összhangban a köznevelésről szóló törvény és a delegálás módját is szabályozó miniszteri rendelet. 

 
2016.07.26 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

840 ezer ember nyomorog, közülük félmillió gyermek

Magyarországon 840 ezer ember küzd ma súlyos megfizethetőségi problémával, akiknek a fizetésük 40 százaléka lakhatásra megy el. Emellett két és fél millió magyar él olyan lakásban, ami beázik, penészes, és egészségtelenek az életkörülmények. Közülük fél millió gyerek. A méltányos lakhatáshoz az is hozzátartozik, hogy nem túlzsúfolt a lakás, hanem mindenkinek van lehetősége normális pihenésre, a gyerekeknek tanulásra - ez ma 4 millió embernek nem adatik meg - derült ki a Habitat for Humanity Magyarország lakhatási szegénységről szóló jelentéséből. 

 
2016.07.08 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A központosítás ellehetetlenítette a sérült gyermekek ellátását

A logopédusok létszáma sok helyen csökkent az átszervezés óta, van, ahol a korábbi 60 százalékára. Van olyan körzet, ahol 33 óvodából csak 9-ben járt logopédus. Nem hogy a gyerekek fejlesztése nem megoldott, de még szűrés sincs, hogy egyáltalán kiderüljön: kinek van szüksége foglalkozásokra. Csak az általunk megismert pályázatok alapján több száz gyerek nem jut logopédiai ellátáshoz.

A gyógytestnevelés ha lehet még rosszabbul megoldott. Van olyan körzet, ahol a rászoruló gyerekek 20 százaléka sem kap ellátást, és a szűrés is akadozik. Mivel az intézmények jelentős része nem akadálymentesített, a mozgáskorlátozott gyerek számára a bejutás nagyon körülményes.

 
2016.07.05 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Új fogalom a gyermekvédelemben - a kríziséhező gyermekek

Nagyjából két hete kezdődött a vakáció, kint tombol a hőség, sok gyerek nyári táborokban vagy családi nyaralásokon felejti el a tanítási idő minden nyűgjét. Rengeteg család van ugyanakkor, akinek a több mint két hónapos szünet nem a felszabadultságról és a pihenésről, hanem megoldhatatlan problémák halmazáról szól. Nekik nem az a legnagyobb gondjuk, hogy milyen táborba küldjék a gyerekeiket, hanem hogy mit adjanak nekik enni a hosszú hetek alatt. 

 
2016.06.29 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Hiányos szabályozás, méltatlan körülmények

A biztos jelentése azt is rögzíti, hogy a gyermekotthonban az illemhelyek nemenkénti elkülönítése nem megoldott, a csoportoknak nincs konyhája, illetve nem alakítottak ki látogatók fogadására alkalmas helyiséget sem. A mindennapi életvitelhez szükséges bútorok, berendezési tárgyak és eszközök rendkívül elhasználtak, nincsenek a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas játékok, könyvek és sporteszközök.

 
2016.06.28 | Menüpont: Hiányos jogszabályok


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807442
30 nap: 20745
24 óra: 718