Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiányos jogszabályok

Cikkek

Tátongó rés a szociális hálón

Nem most fogalmazom meg először: akkora rések vannak a rendszeren, amit nagyképűen szociális hálónak hívunk, hogy abban sokszor eltűnnek családok, gyerekek. Ha történik valami visszafordíthatatlan, akkor mindenki a másikra mutogat, a felelőst keresi, akinek a nyakába varrható a dolog, akit majd a vizsgálat lezárása után el lehet marasztalni. És ezzel kész is. Az akta lezárva.

 
2016.10.10 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Senki nem foglalkozik a fiatalok szexuális felvilágosításával

A megkérdezettek fele egyáltalán nem érzi úgy, hogy védekeznie kellene az első szexuális aktus során – sokan gondolják úgy, hogy erre nincs is szükség –, pedig a 19 éven aluliak körében csaknem minden második terhesség abortusszal végződik. A kutatásból kiderült, hogy legtöbbször a szülői támogatás és a felvilágosítás hiánya áll a felelőtlen viselkedés hátterében, a megkérdezettek egy része azt is elmondta, hogy nem tudja, milyen eszközök állnak a rendelkezésére.

 
2016.10.10 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Kötelezettségszegési eljárás indul a roma gyermekek iskolai szegregációja okán

Trócsányi László az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztető levelére válaszolt, amelynek kiküldésével idén májusban kezdetét vette a Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás a romák oktatási szegregációja miatt. Küldeménye két hónapos késéssel érkezett meg Brüsszelbe, de az egyszeri halasztásra lehetőséget adnak a szabályok. Az EU végrehajtó testülete azért indított eljárást, mert úgy ítélte meg, hogy a magyarországi törvénykezés és a mindennapos gyakorlat egyaránt sértik az Európai Unió egyenlő bánásmódról szóló irányelvét.

 
2016.10.08 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Hazánk agresszívan toloncolja vissza a kísérő nélkül érkező menekült gyermekeket

Szerbiában és Ausztriában vizsgálódtak, 143 embert hallgattak meg, köztük 129 menekültet – gyermekeket, nőket és férfiakat egyaránt -, valamint menedékjogi illetékeseket, rendőröket és nem kormányzati szervezetek aktivistáit. A jelentés szerint több ezer menekülttel – köztük kísérő nélküli gyermekekkel – szemben alkalmaznak durva erőszakot, törvénysértő visszatoloncolást és ugyancsak törvénysértő fogva tartást a magyar hatóságok, és az egész rendszer leplezetlenül úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menekülőket.

 
2016.10.07 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A kiskorú megszakíthatja-e időben várandósságát?

A magzatvédelmi törvény alapján akkor lesz érvényes a korlátozottan cselekvőképes személy kérelme, ha a törvényes képviselő nyilatkozik arról, hogy a kérelmet tudomásul veszi. Több lényeges kérdés esetében a lehetséges válaszokra a törvény helyett a végrehajtási rendeletből, annak a kérőlap tartalmát rögzítő mellékletéből lehet visszakövetkeztetni, ráadásul a rendelet és a törvény sincs teljes összhangban. Ilyen helyzetben a jog vélelmezi a törvényes képviselő és a kiskorú személy közötti bizalmi viszonyt, ahol a közös döntés a kiskorú legjobb érdekét szolgálja. Ezzel szemben nem egyértelmű, mi a követendő eljárás azokban az esetekben, amikor a törvényes képviselő megtagadja, halogatja a nyilatkozatot.

 
2016.10.07 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Több tízezres férőhely hiány a bölcsődei ellátásban

2015-ben 2446 településen (hazánk 2809 településének több mint 85 százalékában) nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás semmilyen formája, ami azt jelenti, hogy 63 480 három éven aluli gyermek – a korosztály 23 százaléka – nem tudott lakóhelyén se bölcsődébe, se családi napközibe járni, így az édesanya számára gyakorlatilag lehetetlenné vált a munkába állás.

 
2016.10.05 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Kényszerpályán a kettős szükségletű gyermekek

A vizsgálat feltárta, hogy a gyermekvédelmi szakellátást nyújtó intézmények sem tárgyi, sem személyi feltételeikben sincsenek felkészülve a kettős szükségletű gyermekek ellátására. A gyermek- és ifjúsági pszichiátriai, valamint addiktológiai ellátás hiányosságai változatlanul egyaránt érintik a családban és a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekeket.

 
2016.10.04 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Sorozatos jelzőrendszeri hibák, és az együttműködés hiánya járult hozzá a gyöngyösi kislány halálához

Hivatalból folytatott vizsgálata során az ombudsman megállapította, hogy a házi gyermekorvos, a gyermekjóléti központ és a gyámhatóság sorozatos mulasztásai, szakmailag érthetetlen lépései miatt sem sikerült megakadályozni azt, hogy a szülők a gyermeküktől a táplálékot hosszú ideig megvonják, a jelzőrendszeri tagok hibái így közvetve szerepet játszottak a gyöngyösi kisgyermek halálában.

 
2016.09.29 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A sérülékeny családok számára nem biztosított a lakhatási lehetőség

A kormányzat családpolitikája a valóságban egyáltalán nem működik. Hiába ösztönzik a családokat a gyermekvállalásra, ha széles rétegek nem kapnak ehhez megfelelő támogatást. A főállású anyaság intézménye, a családi pótlék, a gyes, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény‎, a Nemzeti Eszközkezelő jelen formájában nem alkalmas arra, hogy valódi segítséget nyújtson a családok lakhatásához (előbbi feltehetőleg a nemzetközi nemi esélyegyenlőségi normákat is sérti).

 
2016.09.19 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Pert nyert a gyámhivatallal szemben, most a többi gyermekért küzd

Gond van a szakértői bizottságokkal is, amik a gyerekek sorsáról döntenek. Ezek ugyanis sokszor az adott intézmények érdekeit tartják szem előtt döntéseikben. Azaz, mint Leon összefoglalta, nem ritka, hogy egy problémásnak tűnő államilag gondozott gyermeket speciális szükségletűnek nyilvánítanak, csak azért, hogy megszabaduljanak tőle. Leonnal is épp ez történt: ötéves korában került állami gondozásba, és ahogy egyre több visszásságra és működési hibára hívta fel a figyelmet, úgy lett egyre kellemetlenebb a jelenléte az intézmény vezetői számára. Speciális szükségletűvé nyilvánították, és csak hosszú pereskedés után, a bírósági tárgyalás során kirendelt igazságügyi elmegyógy-szakértő mondta ki, hogy Leont ok nélkül bélyegezte a gyámügy speciális szükségletűvé.

 
2016.09.17 | Menüpont: Hiányos jogszabályok


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1807445
30 nap: 20745
24 óra: 716