Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiányos jogszabályok

Cikkek

A miniszternek nincsenek válaszai a szülők kérdéseire

A levél jó hosszú, kár, hogy az átszervezésekről szóló győzelmi jelentések és a törvények idézése mellett csak az utolsó bekezdésben sikerült a kérdéseinkre rátérni, annyiban, hogy abban meg nem ők az illetékesek, és azokat az érintett fórumok felé, mint problémafelvetések jelezni fogják. Ezt sikerült nekik több mint két hónap alatt összehozni. Mivel nem kaptunk választ, ezért az 5 kérdéssel és a Ti kérdéseitekkel tovább megyünk. Nem nyugszunk bele, hogy ennyivel próbáltak elintézni minket.

 
2017.03.20 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Törvényben rendelnék el a gyermekek konténerben való fogvatartását

Az elfogadott törvény alapján a nemzetközi egyezmények szerint gyermeknek minősülő személyek konténerben történő fogvatartására is sor kerülhet, ahogy sérülékeny nők és idősek fogvatartására is. A tranzitzónában történő automatikus fogvatartás pedig nyilvánvalóan nem egyeztethető össze a gyermek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemmel és gondoskodással.

 
2017.03.11 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Nevem: Senki

Az alábbi, soha el nem küldött levéllel a gyermekvédelemben dolgozók figyelmét szeretném felhívni arra a tényre, hogy ha bárkiből, a bíróság, vagy a gyámhivatal döntését követően nevelőszülő válik, annak azért jóval nehezebb dolga van, mint a vér szerinti szülőnek, mégis rásütik, lépten-nyomon: ő senkije a gyermeknek. … És ez bizony, a hiányos törvényi szabályozás folytán így is van. Jogilag ugyanis a „mostohaszülő” senkije a gyermeknek, ugyanakkor büntetőjogi felelőssége erősebb, mint a vér szerinti szülőé.

 
2017.02.28 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Karhatalmi erők bevonása gyermekkel kapcsolatos eljárásokba

A gyermekek kapcsolattartása, elhelyezésének megváltoztatása eljárásokban az eljárásban részt vevő felek, de a hatóság is előszeretettel hívja be a rendőrséget, intézkedés megtétele, illetve intézkedés biztosítása céljából. A valódi rendszerabúzusnak ebben az esetben teszik ki leginkább a gyermeket, egy ilyen rendőri intézkedés a gyermek pszichés fejlődését illetően maradandó károsodást okoz. Jól van ez így?

 
2017.02.25 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Az ADHD-s gyermekek és családok mindennapi gondjairól

Ha az ADHD-t idejében felismerik, diagnosztizálják és megfelelő terápiában, kezelésben részesítik az ADHD-és gyereket, akkor jobb oktatást kaphatnak, ami a munkahelyi elhelyezkedésüket is segíti, jobbak lehetnek a családi és egyéni kapcsolataik is. Az a meghatározás, hogy „láthatatlan betegség” gyakran használatos az ADHD meghatározására a tudáshiány és a széles körű társadalmi stigmák miatt. A mentális egészségi rendellenességek között az ADHD a leginkább elutasított és félreértett Európában.

 
2017.02.15 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Kérdések a sürgősségi pszichiátriai ellátás kapcsán

Az ügyek zömében a másodfokú határozat megszületésekor az érintettek már nincsenek az intézményben, utólag pedig például egy hiányos szakértői vélemény alapján szinte lehetetlen megállapítani azt, hogy ott és akkor tanúsított-e veszélyeztető magatartást az eljárás alá vont személy. A jelentés kitér rá, hogy vizsgálatai során a biztos több ízben találkozott olyan elmeszakértői véleménnyel, amely nem tartalmazta, hogy az érintett milyen módon tanúsít veszélyeztető magatartást. 

 
2017.02.14 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Túl sok gyermek kerül szakellátásba a szegénység és a megelőzés hiánya miatt

A valóságban az anyagi nélkülözés, és a szegénység az egyik leggyakoribb oka a gyerekek állami gondoskodásba vételének. Az anyagi okokat sokszor úgy róják fel a szülőnek, mint az elhanyagolás egy formáját, nem különítve el a szándéktalan ellátási hiányokat, a szándékos, felróható magatartástól. Ugyancsak nem kéri számon a döntéshozó, hogy a helyi önkormányzat, a szakemberek és szolgálatok minden lehetséges segítséget megadnak-e a gyerekek ellátása érdekében. Az alapellátásban súlyos félreértelmezések érhetők tetten, akár a pénzbeli, természetbeni, akár a családoknak nyújtandó gondozás, szülők feladatinak támogatása terén, ahogyan ez nyomon követhető számtalan ombudsmani vizsgálat megállapításainak olvasatakor.

 
2017.02.04 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A CSOK nem oldja meg a tömegek lakhatási problémáit

Magyarországon ma nem létezik széles tömegeket elérő lakáspolitika, a szociális bérlakások aránya 1,4%, és amióta a kormány eltörölte a lakásfenntartási támogatást, azóta nincs központi lakhatási támogatás sem. A CSOK pár tízezer, amúgy is jó anyagi helyzetben levő családnak segít, miközben csaknem tízszer annyi családnak lenne szüksége megfizethető bérlakásra. Az olimpia 3 ezer milliárdjából meg is lehetne építeni ezt a 300 ezer bérlakást, ami kezelni tudná a jelenlegi lakhatási válságot, és csökkentené a kivándorlást.

 
2017.01.31 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Össze kell hangolni a segítő kutyák alkalmazásáról szóló jogszabályokat

A Szabálysértési törvény segítő kutyaként csupán a vakvezető, valamint a mozgásában korlátozott személyeket segítő kutyát jelöli meg. A segítő kutya egyéb típusaiba (hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő, terápiás) tartozó kutyák és gazdáik kiképzésük és eredményes vizsgájuk ellenére sem tudják teljesíteni a feladatukat, gyakorolni a jogaikat, mert a gazdák szabálysértést követnek el, ha a kutyával bemennek egy üzletbe, tömegközlekedési eszközre szállnak. A munkahely nem minősül a rendelet szerinti, mindenki számára nyitott területnek. Ennek következtében a fogyatékos munkavállaló a munkáltató mérlegelésétől és "jóindulatától" függő kiszolgáltatott helyzetbe kerül, vagy beviheti a munkahelyére az önálló életvitel folytatásában segítő kutyáját, vagy sem.

 
2017.01.31 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A hallássérült gyermekek is érdeklődnek az idegen nyelvek iránt

A hallássérültek idegennyelv-oktatására nem könnyű megoldást találni. Az enyhébb fokban nagyothallók jobban elboldogulnak akár a nagyothalló, akár a halló osztályokban, hiszen hallókészülékük segítségével érzékelik az akusztikus inputot, és ha a tanár jól artikulál, sokat ír a táblára, továbbá a tankönyv is tartalmaz magyar nyelvű magyarázatokat, a motivált és szorgalmas tanuló tudja követni a tananyagot. Egészen más azonban a helyzet a siketekkel. Az ő idegennyelv-tanulásuk kérdése anyanyelvi problémákra vezethető vissza, ugyanis az idegennyelv-tanulás fontos feltétele egy biztos anyanyelvi/első nyelvi alap, melyre az idegen nyelv tanításakor építeni lehet.

 
2017.01.30 | Menüpont: Hiányos jogszabályok


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 13
Összes: 1807446
30 nap: 20746
24 óra: 717