Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiányos jogszabályok

Cikkek

Gyermekeket érintő diszkrimináció 2016.

2016-ban a diszkrimináció területén három gyermekjogi probléma jelent meg a legtöbbször a szakmai anyagokban, politikai vitákban és a közbeszédben: a roma kisebbséghez tartozó gyerekekkel szembeni szegregáció, a kísérő nélküli kiskorúak helyzete, és a lakcím nélküli kiskorúakat érő joghátrány.

 
2017.04.12 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Gyermekjogi Jelentés 2016.

Nagyon kevés gyermekjogi ügyben volt egyetértés a társadalomban, a szakmában vagy a politikai döntéshozók között. Kétségkívül sérül a gyerek érdeke, joga, ha olyan alapvető kérdésekben sem tudunk megegyezni, minthogy mi az iskola feladata, hány gyerek él szegénységben, vagy bántalmazásnak számít-e a gyerekverés, és ha igen, mit kell tenni, ha előfordul.

 
2017.04.12 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A magyar valóság a PAS kapcsán

Jelenleg a magyarországi jogalkotó (kormány és ellenzék közös erővel) tagadja a PAS (szülői elidegenítés) létezését, ily módon a jogalkalmazónak (bíróságnak és gyámhivatalnak) nincs semmiféle jogi eszköz a kezében, annak érdekében, hogy ha PAS-t tapasztal, közbe tudjon lépni, be tudjon avatkozni.

 
2017.04.12 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Bántalmazás az óvodában

Jelenleg április hónapban járunk, és a történetnek még nincs vége. Azóta kiderült, hogy ugyanez az óvónő még két gyermeket hasonló módszerekkel bántalmazott, ennek következtében azonban nem mentették föl őt az állásából, hanem egy másik óvodába helyezték, a fenntartó illetékességi területén belül, ahol szintén „óvó”nőként dolgozhat tovább.

 
2017.04.11 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Kaukázusi krétakör

A PAS-sal kapcsolatban a mai napig viták vannak a nemzetközi joggyakorlatban. A magyar jogi szabályozás jelenleg ott tart, hogy a perben kirendelt igazságügyi pszichológus szakértő a PAS fennállását a gyermekeknél nem vizsgálja, ugyanakkor igyekszik feltárni a gyermekre irányuló, véleménynyilvánítását befolyásolni törekvő direkt és indirekt ráhatásokat.

 
2017.04.08 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Tévhitek a PAS kapcsán

A szülői elidegenítés – PAS kapcsán több jelzés érkezett, eleinte azért, hogy ez csúsztatás, hogy nem létezik, hogy ilyen nincs. Majd folytatódott a sor azzal, ha, elképzelhető, hogy tényleg van ilyen, de ne így nevezzük már! ….

Hanem, hogyan?

 
2017.04.08 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A PAS egy jogilag szabályozatlanul elkövethető bűncselekmény

A gyermeket gondozó szülő, ha PAS-ról beszélünk, a PAS induktor. A különélő szülő pedig a PAS célszemély. Csak így. Nemek nélkül. 

 
2017.04.07 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Túlterjeszkedve a szakmai kompetencián ...

Hiába van diagnózis, ha az ügyintézőnek, nyomozónak, tanárnak, bírónak halvány fogalma nincs arról, mit is rejt, mit foglal magában egy-egy diagnosztizált gondolkodási zavar.

 
2017.04.05 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

Bérlakáspolitikai reformot sürget a Habitat országos petíciókampánya

Ma Magyarországon a bérelt lakásban élők anyagi és jogi problémákkal egyaránt szembesülnek. A szabályozás hiányosságai miatt a piaci viszonyok alig átláthatók, a bérlők hatékony védelme gyakorlatilag lehetetlen. A Habitat arra kéri a kormányt, hogy egy fenntartható rendszer kialakításával tegye a bérlakást biztos és megfizethető lakhatási formává.

 
2017.04.03 | Menüpont: Hiányos jogszabályok

A menedékkérők 30%-a kísérő nélkül érkező gyermek

A menekültügyi őrizet soha nem szolgálja a gyerekek érdekét, de erre mégis gyakran sor kerül, sokukat még a szüleiktől is elválasztják. Az alternatívák hiánya a gyerekeket érintő strukturális problémák egyik legsúlyosabbika. A befogadó táborokban garantálni kell a megfelelő életkörülményeket, amelyek mások mellett a jobb világítást, a nem koedukált tisztálkodási lehetőségeket és a gyerekbarát helyiségek meglétét foglalják magukban.

 
2017.03.24 | Menüpont: Hiányos jogszabályok


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807442
30 nap: 20745
24 óra: 717