Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiányos jogszabályok

Cikkek

Mi lesz az értelmi fogyatékossággal élő gyermekekkel, ha felnőnek?

Azok a családok, akik ma Magyarországon fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek – legyen szó pszichoszociális, értelmi vagy testi fogyatékosságról – többszörösen hátrányt szenvednek, s nemcsak a társadalom elutasító hozzáállásának köszönhetően, hanem az állam rideg, a valóságtól elrugaszkodott, ponthatárok közé szorított szabályai miatt is.

 
2015.04.28 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Figyu, van egy inged?

Tudod, amikor nagy arccal és mindentudó képpel lecsattogsz Borsodba vagy Szabolcsba (Heves, Tolna, Baranya, Bihar, stb.) hogy majd te megmutatod ezeknek a szegényeknek, hogy mekkora tuti nagy csávó vagy, mert te jótékonykodsz, meg gyűjtesz, cirka két perc alatt képedre fagy a kivagyi mosoly. Újabb egy perc után komor önvizsgálatot teszel, majd a negyedik perc környékén már attól is ég a pofád, hogy van egy kínai cipőd, amit a fél áron vettél a bolhán…

A szemléletváltás olyan, mint amikor lejössz valami brutális szerről, és az elvonási tünetek kezdik szétkapni azt az énképet, amiről azt képzelted, maga a hiperrealitás. Megszűnnek azok a laza és amúgy teljesen légből kapott sztereotípiák, amik addig meghatározták a mindennapjaid. Lassan szublimál benned a világról alkotott kép, és benne a saját helyed, aztán pár pillanat alatt akár két évtizedet is vénülhetsz érzékszervi, mentális és lelki alapon.

Ez nem az a full new-age (nyú édzs - új kor) érzés. Inkább fogható időutazáshoz. Hidd el. Brutális.

 
2015.04.23 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Emeljék a gyermekek után járó ellátások összegeit - határozati javaslat

Az összes jövedelemből a legfelső jövedelmi ötöd ma jóval nagyobb arányban részesül, mint a válság előtt, miközben a többi ötödben, különösen a legszegényebbeknél folyamatosan csökken a részesedés. Az elszegényedés súlyosan veszélyezteti a társadalom integrációját, jelenét és jövőjét. Mindezek miatt van szükség a társadalom szegényebb rétegeinek jövedelmének „felzárkóztatására”, különösen a gyermekes családok és az idősek tekintetében.

 
2015.04.07 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Mennyire hatékony a gyermekvédelem rendszere?

A hozzáférhető, illetve publikált vizsgálatok és tanulmányok többségének alapeleme a gyermekvédelmi gondoskodásban élőknek a népesség egészéhez való viszonyítása – adott vizsgálati területen belül. Nyilvánvaló, hogy az ilyen kutatásoknál az eredmények megítélése, illetve szemléltetése érdekében hasznos és szükséges a viszonyítási pont – a kontrollcsoport kiválasztása. Az összehasonlítások során, az egymáshoz viszonyított adatok a két populáció közti eltéréseket, illetve hasonlóságokat tökéletesen szemléltetik adott szempontrendszer alapján. Az adatok összevetése után következik általában a vizsgálatok elemző része, amelyben a hasonlóságok és eltérések, illetve az ok-okozati kapcsolatok feltárására kerül sor. Ehhez fűződően a gyermekvédelmi gondoskodásban élők vizsgálatának kapcsán a következőkben néhány fontos – gyakran figyelmen kívül hagyott – szempontot emelnénk ki:

 
2015.04.04 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Csecsemőgyilkosság, mint bűncselekmény

 A büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2003. évi II. törvény 88. § (1) bekezdés e) pontja 2003. március 1-től hatályon kívül helyezte a Btk. újszülött megöléséről rendelkező 166/A. §-át. A törvény tehát ettől az időponttól minősített emberölésként határozta meg a tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére történő elkövetést. A jelenleg hatályos új Büntető Törvénykönyvünk, a 2012. évi C. törvény sem tartalmaz külön rendelkezést az újszülöttek meggyilkolására vonatkozóan. 

 
2015.03.30 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Reformokat és prevenciót a gyermekvédelemben! - Petíció

Sajnos ma Magyarországon a statisztikai felmérések is bizonyítják, hogy gyermekek tízezreit éri valamilyen formában ártalom, testi-lelki bántalmazás, elhanyagolás, szexuális abúzus és kizsákmányolás formájában. Az esetek 80 százalékában saját vér szerinti szüleik ártanak nekik. A probléma felismerése, észrevétele a legalapvetőbb feladat, hiszen a családon belüli erőszakról csak nagyon kis százalékban szerezhet tudomást a környezet. Ezen elhanyagolhatóan kevés eset közül pedig mindössze néhány esetben történik valóban hatékony intézkedés, mely a gyermek érdekét szolgálja.

Az alábbi reformok azonnali bevezetését tartjuk szükségesnek: ....

 
2015.03.23 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A hiányos jogalkotás folytán sérülnek a gyermekjogok

Azt már régóta – sajnos - nagy magabiztossággal kijelenthetjük: Magyarországon a gyermekjogok érvényesülése gyermekcipőben jár, azt egyetlen hatósági eljárásban sem hajlandóak figyelembe venni. Na de egy gyermekvédelmi eljárásban sem veszik figyelembe, sem a hatósági eljárás jogszabályoknak való megfelelését, sem a gyermekjogi képviselő bevonását a hatósági eljárásba? 

 
2015.03.18 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Otthontalanná vált, nyomorgó gyermekek

Az otthonról menekülő gyermekek száma évről évre egyre nagyobb, folyamatosan növekszik. A probléma nagyságát jól mutatja, hogy az ombudsmannak is foglalkoznia kell már ezzel a problémával, megkerülni nem lehet. Főleg azért menekülnek, mert a szüleik lakhatási nehézségekkel küzdenek, családon belüli erőszakot szenvednek el,  vagy a bank mondja azt: menned kell. A menekülő gyermekeket, illetve a családjaikat befogadó intézmények száma nem mutat az igényeknek megfelelő növekedést, a befogadó intézmények amellett, hogy a hozzájuk érkező igények elutasításával szembesülnek, egyre nehezebben képesek fenntartani magukat, újakat pedig nem létesít a kormány. A KSH azt állítja, évente 7 000­- en szorulnak átmeneti gondozásra, és számuk évről évre növekszik. Ha a KSH ezt állítja, az azt jelenti: a valós szám ennek a többszöröse lehet.

 
2015.03.18 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Mire elég? - Az ENSZ Nemzetközi Gyermekjogi Egyezménye Magyarországon

Az Egyezmény aláírását követően az összes, pozícióban lévő köztársasági elnök hivatalával visszaélve súlyosan mulasztott a gyermekek kárára és sérelmére azzal, hogy a kezeiken keresztülfutó akár új, akár módosított törvényi rendelkezésekben nem keresték a gyermekek jogairól szóló rendelkezéseket. Ha keresték volna, talán tisztában volnának azzal: a gyermekek jogairól szóló rendelkezések sem a törvényeinkben, sem a kormányrendeleteinkben nem kerülnek megfelelő alapossággal, vagy egyáltalán megemlítésre, ezáltal kijelenthető: Magyarországon élő, illetve Magyarországra menekülő gyermekeknek nincsenek jogai. Illetve, amelyeket biztosítanak számukra, azt sem ők, sem szüleik/gyámjaik nem tudják érvényesíteni. 

 
2015.03.18 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A gyermekszegénység és a jogalkotás összefüggéseiről

A jogalkotó országunkban meghatározza a szociális ellátások, és a gyermekek után járó állami támogatások összegét. Mindezt úgy teszi meg, hogy közben nem figyel oda arra, a szülőknek pontosan és havonta mennyi összegre van szükségük ahhoz, hogy gondtalanul, biztonságban felnevelhessék a gyermekeiket. Erre a legfényesebb példa az, hogy hazánkban 2008 óta - hiába szökött egekbe az infláció, és értéktelenedett el a fizetőeszközünk - nem emelték sem a családi pótlék, sem pedig a GYES összegét.

 
2015.03.18 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807442
30 nap: 20745
24 óra: 717