Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiányos jogszabályok

Cikkek

Könyörülj rajtam, Harrach bácsi!

Hallod, hogy korog a gyomrom? Én már megszoktam. …. Tudod, Harrach bácsi, nagyon rosszul esik, hogy nem mutatsz példát nekem szerénységből, szavahihetőségből, keresztényi könyörületességből, mint ahogyan azt – neked köszönhetőn – a pap bácsi tanítja nekem hittanórán. Tudod, a pap bácsi azt mondja, hogy a jó keresztény ott segít, ahol tud. Te meg azt mondod, hogy a jó keresztény csak akkor segít, ha a baloldal nem akar részt venni a segítésben. Ezt én nem értem. …

 
2015.11.05 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A gyermekvédelmi rendszer hiányosságai

A gyermek szüleitől pusztán anyagi okok miatt való elszakítását a CAT keretei között értelmezve megállapítható, hogy az kimerítheti az embertelen vagy megalázó bánásmód kategóriáját. Emellett az ilyen intézkedés egyértelműen megvalósítja a Gyermekjogi Egyezmény 9. cikkében biztosított szülővel való nevelkedés jogának sérelmét, valamint visszásságot okoz az Alaptörvény III. cikkének (1) bekezdésben biztosított embertelen bánásmód tilalmával, valamint a gyermeknek az Alaptörvény XVI. cikkének (1) bekezdésében biztosított védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggésben. Ezen kívül felveti az Alaptörvény L) cikkének (1) bekezdésében biztosított család védelmével kapcsolatos visszásság veszélyét is.

 
2015.10.27 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A gyermeknek nem jobb a saját családjában?

A gyermekvédelmi törvény megszületése óta soha nem is rendeltek forrást ahhoz, hogy az anyagi problémák miatti veszélyeztetettséget meg lehessen szüntetni, még csak eljárásrendet sem dolgoztatott ki rá a jogalkotó. Az érintettek ezért ilyen esetekben sokszor inkább nem is keresik szorult helyeztükben az ellátórendszert, mert attól tartanak, hogy az érdemi anyagi segítség lehetősége híján ez csak oda vezet, hogy „elveszik tőlük a gyereküket”. Pedig a családból kiemelés magas költségeiből sok esetben megoldható volna az érintettek lakhatása is.

 
2015.10.24 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A jól kitalált tankötelezettségi korhatár

Ezt is nagyon jól kitalálta a jogalkotó, csakhogy elfelejtette összefésülni az összes többi, gyermekekre és felnőttekre vonatkozó jogszabállyal. Jogalkotás magyar módra: ha kocka, gurítjuk, ha gömb, akkor visszük. ….

 
2015.10.10 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A gyermek kamaszkora a szülő hibája ....

Legalábbis a hatályos törvényeink a szülőt rendelik büntetni, bármit is tegyen tomboló hormonjaival küzdő gyermek. Vegyük sorba, milyen, és mekkora büntetésekre számíthat a szülő, ha a gyermekét nem bírja, vagy nem képes kordában tartani. Mire számíthatunk, ha már a nevelési eszköztár kimerült, ütni nem akarunk, a gyermekünk viszont, helyettünk inkább a csordaszellemre, és hormonjai vezérszavára hallgat?

 
2015.10.09 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A környezet alkalmatlan, nem a fogyatékos ember

Borza Beáta, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Esélyegyenlőségi- és Gyermekjogi Főosztály vezetője, több mint tizenöt éve az ombudsmani jogvédő keretrendszer által védett értékek képviselője, mind magán, mind közéleti szinten az általa vallott célokért küzd: a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok (idős, beteg, fogyatékos, hajléktalan, szegény ember) megsegítésért.

 
2015.09.03 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A gyermekszegénységről

Sokan harcolunk a gyerekszegénység ellen. Sok civil, ki egyénileg, ki szervezetben. Ami összekapcsol mindannyiunkat, az a segíteni akarás. De a civilek ereje kevés. A szakadék egyre mélyebb. Jó lenne végre egy reális szembenézésen alapuló, valós, gyermekszegénység elleni stratégiában dolgozni együtt civilekkel, egyházakkal, állami szervekkel. Jó lenne végre azt látni, hogy nem nő a teljes esélytelenségben felnövők aránya. Jó lenne végre látni az esélyt egy élhetőbb világra.

 
2015.08.23 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A gyermekétkeztetés ellentmondásai

Azt, hogy egyre többen kapnak kosztot a szegénykonyhákon, büszkén tálalja a kormányzati sikerpropaganda. Eközben azonban a helyi önkormányzatok egyre kevesebbet fordíthatnak szociális támogatásra. Az Önkormányzatok Szövetségének becslése szerint az idén nagyjából 30 milliárd forintot vett ki a központi költségvetés a települések büdzséjéből. Vagyis a megvonást korántsem kompenzálja a 400 millió forinttal megnövelt ebédtámogatás vagy az, hogy a tavalyi 3 ezer helyett az idén 15 ezer iskolást fogadnak az államtitkár által is megvizitált napközis Erzsébet-táborok.

 
2015.08.02 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

Magyarországon nemkívánatosak a tartósan beteg gyermekek

16 000 család nevel tartósan beteg gyermeket Magyarországon. 72%-uk a létminimum alatt él. A szabályok szerint a különböző érzékszervi fogyatékosok, a mozgáskorlátozottak, autisták, értelmi fogyatékosok számítanak fogyatékosnak, és ebbe a kategóriába tartoznak az olyan kromoszómabetegségben szenvedők is, akik önálló életvitelre képtelenek. Ugyanakkor számos beteget, illetve betegséget nem sorolnak ebbe a kategóriába, akkor sem, ha kizárt, hogy önálló életvitelre alkalmasak legyenek, így például kimaradnak egyes pszichiátriai betegek, enyhébb fokú demenciában szenvedők, de akár egy végstádiumú rákos beteg is.

 
2015.07.31 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0

A gyermek csak egy elintézendő akta ....

Hogy a jogalkotó a kérdésben milyen szinten és mekkora fokon szorul klinikai kezelésre, már a fentiek alapján is teljesen nyilvánvaló, de még tovább fokozta a jogalkotásra való alkalmatlanságát a következő rendelkezéssel: Mindezt a gyermekvédelmi gyámnak dokumentálnia is kell. Kérdem én: mikor? Ugyanis a gyermeknél tett látogatásnak, a jeles magyar bürokráciában bizony többféle irat kitöltésének kötelezettségét eredményezi. Hiszen egy gyermek esetében a jogalkotó elrendelte az értékelő lap, a jegyzőkönyv, az ellenőrzési napló, és még ne soroljam milyen elnevezésű nyomtatványok szigorú kitöltését (nem beszélve az útiköltségek, stb. elszámolásának kötelezettségéről). És ez még csak a gyám saját dokumentációja. Ezzel együtt a gyámságára bízott gyermek jogi státuszát is rendeznie kell. Kérelmeket kell kitöltenie, benyújtania, figyelni a határidőket, sürgetni a nem minden esetben gyors észjárású hivatalokat, kiíratni, kijelenteni, stb. természetesen, miután találkozott, és megismerte azt a gyermeket, akinek a jogi státuszát éppen rendezni igyekszik, és miközben már elvégezte a saját dokumentációjának a kitöltését is. Mindezt harmincszor, hiszen 30 gyermek van rá bízva.

 
2015.07.27 | Menüpont: Hiányos jogszabályok | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1807445
30 nap: 20745
24 óra: 716