Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatékonyabb fellépés szükséges a gyermekbántalmazás elleni küzdelemben

bosz-anett.jpgA gyerekek még szavak szintjén is alig fontosak Magyarországon: a Gyermekvédelmi Törvény mindössze három esetben említ bántalmazást, egy esetben – mintegy általánosan – megemlítve a szexuális erőszakot, melyet kiskorúak sérelmére követnek el.

A védett házak törvényben feltételezett funkciója a bántalmazott házastárs és a vele otthonról menekülő gyerek kapcsolatára épít, fel sem tételezve, hogy van olyan gyerek, akit szexuálisan, fizikálisan bántalmaznak otthon, anélkül, hogy ez a külvilágnak feltűnhetne, pedig becslések szerint 300.000 magyar gyerek érintett szexuális abúzus ügyben. Az ilyen ügyek töredéke jut el a bíróságra, nagyságrendileg mindössze 1000 ilyen esetről tárgyal az igazságszolgáltatás.

Amennyiben a felelősségre vonás mindössze az esetek 0,3%-ában lehetséges, nem beszélhetünk hatékony fellépésről. Radikális törvényi és intézményi keretrendszer-változtatásra van szükség.

Ma, Magyarországon több százezer nő éli bántalmazottként az életét. Szexuális abúzust minden ötödik magyar nő élt már meg párkapcsolata során. A szexuálisan bántalmazott több százezer gyerek ügye egyszerűen láthatatlan marad a hatóságok számára, csakúgy, mint a bántalmazott nőké.

Nem élhet abban a hamis hitben egy társadalom, hogy amit nem látunk, az nincs. Nem létezhetnek olyan gyerekek, akikre elég rácsukni a lakás vagy a gyermekotthon ajtaját, és utána szabadon válhatnak szexuális bántalmazó szülők, nevelőtanárok áldozataivá.

A Magyar Liberális Párt hivatalosan csatlakozott a Hintalovon Alapítvány petícióját aláíró szervezetek közé, amely a gyerekek elleni szexuális abúzusok számának visszaszorításáért küzd. A Liberálisok az Alapítvány petíció szövegében foglalt követeléseiért küzdenek a továbbiakban.

A Magyar Liberális Párt ezen felül közös parlamenti határozat elfogadására kéri a parlamenti pártokat, mely tartalmazza a gyermekbántalmazás elleni hatékony fellépés eszközrendszerét, beleértve a törvényi szabályozást és az intézményi keretrendszer reformját.

A kormányt felszólítjuk, hogy haladéktalanul kezdje meg tárgyalásait szakmai szervezetekkel a családon belüli erőszak ügyében, és tegye lehetővé a gyermekek sérelmére elkövetett bántalmazás hatékony prevencióját, megtörtént bűncselekmények esetén pedig a felelősségre vonást és a bántalmazott gyermek biztonságba helyezését!

A Hintalovon Alapítvány petíciója ide kattintva elérhető.

1. Az Országgyűlés tartson vitanapot a gyerekbántalmazás és a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak problémájáról, és dolgozzon ki egy stratégiát a megelőzésre és a gyerekek hatékonyabb védelmére.
2. Legyen kötelező része az általános- és középiskolai Nemzeti Alaptantervnek az egészséges test- és énképpel, érzelmi biztonsággal, párkapcsolatokkal és szexuális ismeretekkel kapcsolatos oktatás, és ehhez rendeljenek kellő óraszámot, és kompetens képzésben felkészített oktatókat.
3. A kormányzati szervek teremtsék meg az egyes esetek rendszerszintű kivizsgálását végző szakmaközi fórumok létrejöttének és működésének feltételeit minden olyan szereplő részvételével, akik a gyerek jóllétéért és biztonságáért felelősek.
4. A kormány gondoskodjon a Lanzarote egyezmény mielőbbi végrehajtásáról, és arról, hogy megszűnjön Magyarországon a gyerekprostitúció. A gyerekek prostituálttá válása az esetek kétharmadában direkt módon kapcsolatba hozható a gyerek által elszenvedett szexuális erőszakkal.

Bősz Anett, ügyvivő, Magyar Liberális Párt - Liberálisok - OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1804499
30 nap: 21393
24 óra: 603