Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az internetes zaklatás és a trollok

troll.jpgAz internet használata mindennapi életünk szerves részévé vált. A világhálón sajnálatos módon egyre elterjedtebb az úgynevezett „internetes zaklatás”, angol nevén cyberbullying.  Összefoglaló néven így nevezzük azokat az eseteket, amikor a világhálót arra használják, hogy más embereket zaklassanak: a világhálóra jogszerűtlenül felkerült fényképek, videofelvételek, az ott közétett lejárató megjegyzések sokkal szélesebb nyilvánossághoz jutnak el, így sokkal nagyobb kárt okozhatnak. 

Gyakran valakinek az e-mail fiókját szerzik meg, és az ő nevében küldözgetnek hihetetlen tartalmú e-maileket. Van egy olyan jelenség is, amikor az elkövető áldozatként tünteti fel saját magát, tehát úgy ír a többieknek, hogy képzeljétek, mit tett velem ez a szemét, szóljatok az érdekemben valamit, és ekkor a barátok szidalmaikkal árasztják el azt az „elkövetőt”, aki valójában áldozattá válik.

Lángháború és happy slapping – nem játékok vicces nevei, hanem az internetes zaklatás, angolul cyberbullying fajtái ezek a befeketítés, a kizárás, a személyiséglopás és a kibeszélés mellett. Ritka jelenség, hogy valaki csak online válik áldozattá. A legtöbb bántalmazott esetében a virtuális megalázás mellett párhuzamosan zajlik a valós életbeli zaklatás is.

Az interneten ráadásul gyakran olyanok is bántalmazóvá válnak, akik a valóságban nem lennének azok. Ennek több oka is van: amikor bántanánk valakit, gyakran megsajnáljuk és empátiát, együttérzést érzünk iránta, ha látjuk, hogy rosszul esik neki, szenved vagy sír. Személyes találkozó során részben ezért is nehezebb kegyetlenkedni. Ezzel szemben, ha a neten szemétségeket írok valakiről vagy valakinek, akkor nem látom a reakcióit. Így a bántalmazó félben sokkal kisebb eséllyel és később támad fel az áldozat iránti empátia (ha egyáltalán), vagyis sokkal kíméletlenebb tud lenni, mint személyesen.

A netes zaklatást természetesen megkönnyíti az anonimitás is, vagyis az, hogy nevünk és arcunk elhallgatásával, álnéven vagy hamis adatokkal is jelen lehetünk a világhálón. Így értelemszerűen kisebb eséllyel szembesülhet büntetéssel a bántalmazó, mint ha személyesen zaklatna valakit. A felmérések szerint az online bántalmazottaknak nagyjából a felének fogalma sincs zaklatója kilétéről.

Gyakrabban válnak áldozattá azok, akik sok információt osztanak meg magukról a neten, sokat csetelnek. A zaklató, bántalmazó többnyire agresszív, szabályszegő, esetükben gyakoribbak a viselkedészavarok, a depressziós tünetek, illetve az alkohol- vagy droghasználat is. Jellemzően népszerű, társasági emberek, ugyanakkor családi hátterük gyakran rendezetlen, esetleg otthonukban épp őket bántalmazzák.

Dr. Zatik Levente ügyvéd az alábbiakban foglalja össze, mit is jelent a büntetőjogban a zaklatás: „Zaklatást az követ el, aki mást rendszeresen azért háborgat hogy beleavatkozzon a magánéletébe vagy megfélemlítse. Ennek érdekében az elkövető telefonon, interneten vagy személyesen igyekszik felvenni a kapcsolatot a sértettel, annak akarata ellenére.  Zaklatás valósul meg tehát az éjjel-nappal történő rendszeres névtelen telefonhívásokkal, az üzenetrögzítőn hagyott, vagy e-mail-ben, sms-ben küldött sértő, szidalmazó üzenetekkel. Zaklatás az is, ha az elkövető a sértett háborgatása céljából rendszeresen megjelenik a sértett lakásán, vagy munkahelyén, vagy nyilvános helyeken követi.

A tényállás megvalósulásának feltétele a rendszeresség és a célzatosság, azaz a megfélemlítés vagy a magánéletbe történő beavatkozás szándéka. Ezek hiányában a zaklatás vétsége nem állapítható meg.  A zaklatás vétségének ezen fordulata egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő. 

Súlyosabban büntetendő, ha a zaklatás sértettje az elkövető volt házastársa, volt élettársa, illetve a nevelése, felügyelete alatt álló személy. 

Véleményem szerint a feljelentést megalapozó bizonyítékok tudatos összegyűjtésére kell törekedni. Ez megtehető az üzenetek, e-mailek elmentésével, továbbá a személyes zaklatást tanúsító személyek nevének és címének rögzítésével.  Amint a bizonyítékok rendelkezésre állnak, az elkövetővel közölni kell - amennyiben ez lehetséges - azt hogy feljelentés megtételére fog sor kerülni, melynek folyományaként több éves szabadságvesztés büntetés is kiszabható. A feljelentéssel azonban nem szabad késlekedni, mert a zaklatás sértettjének az elkövető személyéről való tudomásszerzéstől számított 30 napon belül meg kell tennie a feljelentést. A feljelentéshez mellékelni kell a bizonyítékokat is annak érdekében, hogy a nyomozóhatóság a zaklatás alapos gyanújának fennállását megállapítsa és elrendelje nyomozást.”

A felnőttek is nagyon nehezen küzdenek meg a zaklatóikkal, és magával a zaklatással, a gyermekekben azonban maradandó károkat okozhat, egészen az öngyilkosságig, vagy az ezt megelőző öncsonkításig is vezethet, abban az esetben, ha a gyermek zárkózott, és nincs mellette egy őt támogató felnőtt.

A Médiahatóság 2015. júliusi adatai szerint a szülők tudása erősen hiányos a biztonságos netezéssel kapcsolatban. Az alsó tagozatos gyerekkel élő, internetező felnőttek közül minden ötödik számolt be arról, hogy a gyerek nála jobban ért a nethez. A középiskolás korú gyerekekkel élő felnőttek közel kétötöde ismerte el, hogy a gyerek többet tud nála az internet használatáról. A 14 éves vagy idősebb gyerekeknek pedig több mint a 70 százaléka teljesen biztos abban, hogy ügyesebb a szüleinél. A káros tartalmaktól védő szoftvereket vagy böngésző-kiegészítőket kevés szülő ismeri, vagy ha tud is róluk, nem használja azokat.

A kortárs zaklatásról Dr. Gyurkó Szilvia többek között, az alábbi megállapításokat teszi:  „A kutatások szerint (a kérdésfeltevés módjától és vizsgálati módszerétől függően), Magyarországon a gyerekek 25–70 százaléka tapasztalja meg a kortársak közötti erőszak valamilyen formáját. Sok esetben a bántalmazó gyerek legalább annyira szenved a saját viselkedésétől, mint a többi. Neki is rossz, hiszen érzi a félelmet, az elutasítást, és hogy kívül reked azon a közösségen, amit a többi gyerek alkot. A düh sokféle érzést elfedhet egy gyerekeknél, főleg tinédzsereknél (szomorúság, félelem, gyász, stb...). A düh persze természetes érzés, de az, ahogyan kimutatjuk, és amit kezdünk vele, nagyon fontos.

Ha a gyermekekre koncentrálunk, tovább kell lépnünk a közösségi oldalakról, hiszen ők a legnagyobb játékosok az internet világában. Bármennyire is hihetetlen lehet a szülő számára, de a játék folyamán is zaklathatják gyermekeiket. Erről a GameStar közölt egy összeállítást, melyben nevén nevezi a dolgokat: „A kutatók azt találták, hogy a trollok az átlagfelhasználókhoz képest magasabb pontszámot értek el a következő négy vonás (a sötét tetrád) tekintetében:

Szadizmus: a trollok örömüket lelik mások provokálásában, megalázásában, sértegetésében, becsmérlésében.

Narcizmus: élvezik a rivaldafényt, azt, hogy mindenki velük van elfoglalva, és olyan ellentmondást nem tűrően nyilvánítják ki a véleményünket, mintha az örök igazság birtokában lennének.

Machiavellizmus: dominálni akarnak mindenkit, és céljaik elérése érdekében gátlástalanul felhasználnak bármilyen eszközt: nem riadnak vissza az emberek kihasználásától, a sértő és bántó megjegyzésektől.

Antiszociális viselkedés (pszichopátia): nem élik bele magukat mások helyzetébe, nem gondolkoznak el azon, hogy bántó megjegyzéseik hogyan eshetnek másoknak, vagyis nem empatikusak. Lelkiismeret-furdalásuk vagy bűntudatuk sincs, nem érzik tetteik súlyát.”

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit lehet tenni internetes zaklatás esetén, vagy egyáltalán tudnak-e tenni valamit. Az összegyűjtött bizonyítékokkal együtt feljelentést tehetünk a rendőrségen, de a jogellenes és káros tartalmak bejelentésére szolgál az Internet Hotline is. A honlapon bejelentett káros tartalmat a szervezet 24 órán belül kivizsgálja, bűncselekmény gyanúja esetén értesíti a rendőrséget, és az illegális vagy sértő tartalomról értesíti az internetszolgáltatót is, aki így gondoskodik annak eltávolításáról.

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20705
24 óra: 577