Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amikor a fiatalok biztonságáról van szó, nem elég a jó szándék

iskolai-zaklatas.jpgA Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány egyre többször szembesül olyan fogalmak rossz használatával és keverésével, mint az “iskolai erőszak,  bántalmazás, zaklatás, kortárs bántalmazás, basáskodás, online kortárs bántalmazás, online zaklatás, internetes bántalmazás, internetes zaklatás, online bántalmazás, elektronikus zaklatás, digitális zaklatás", melyeket a szakemberek és a média tévesen fordítanak az angol “bullying" és “cyberbullying" fogalmakra.

Angolul a megfélemlítés jelenti azt, hogy bullying, és a kibermegfélemlítés vagy cyber-megfélemlítés jelenti azt, hogy cyberbullying.

Helytelen fogalmakra hivatkozva, a gyermekbiztonságra irányuló kutatások is félrevezetőek, és az ezért tévesen alkalmazott megoldások is kontraproduktívak, károsak. A fogalmak helytelen használata ellehetetleníti a gyakorlati megoldások hatásos és hatékony bevezetését, beleértve a jogalkotást, a jogorvoslást, valamint az intézményekben bevezetett programokat is.

A fogalomzavarból adódóan számos cikk félretájékoztatja a társadalmat a zaklatás, a megfélemlítés környezetéről és annak megelőző, valamint megszüntető módszereiről. A félretájékoztatás ellehetetleníti a gyakorlati megoldások eljutását az érintett gyermekekhez és felnőttekhez. A fogalomzavar másfajta, súlyos hibákat is eredményezhet, ilyenek például a közpénzen kiépített hiányos, költséges és nem fenntartható programok.

Számos szakmai anyag létezik a bullying és a cyberbullying témákban Magyarországon, amelyek könnyen megtalálhatók. Ezért a kapcsolatos fogalmak rossz használata már hanyagságra, inkompetenciára, vagy önző megrögzöttségre utal.

A megfélemlítés (bullying) olyan ismétlődő, bántalmazó, kárt vagy sérülést okozó viselkedési folyamat, melynek célja az "erőegyensúly" felborítása, megszüntetése és az új erőpozíció fenntartása. Megtörténhet, szóban vagy fizikailag, személyesen vagy közösségen keresztül, közvetlenül vagy közvetetten, nyilvánosan vagy rejtve (anonim módon). A megfélemlítés elektronikus technológiák használatával is megtörténhet vagy fokozódhat, ezt cyber-megfélemlítésnek, kibermegfélemlítésnek (cyberbullying)-nak hívjuk.

A megfélemlítést legtöbbször a zaklatás fogalmával keverik a szakemberek és a média.

Példák:

Folyamatos és bántalmazó telefonhívás történik anonim módon, a Skype-on keresztül. Ebben az esetben ismeretlen az elkövető, így nem borul fel a két fél között az erőegyensúly,  internetes zaklatás történik, de nem történik kibermegfélemlítés.

Folyamatos és bántalmazó telefonhívás történik nem anonim módon, vonalas telefonon. Ebben az esetben ismert az elkövető, az erőegyensúly felborul a két fél között és telefonos zaklatás útján érvényesül a kibermegfélemlítés. Mivel nem online történik az eset, ezért nem nevezhető internetes zaklatásnak.

Egy párkapcsolat megszakítását követően, az egyik fél nem tudja a kapcsolat megszűnését  feldolgozni és több száz telefonhívással, sms-sel próbálja újraéleszteni a kapcsolatot.  Habár ez nevezhető zaklatásnak a folyamatosság és a hívások mennyisége miatt, de nem nevezhető megfélemlítésnek, hiszen nem bántalmazó módja van a kommunikációknak.

Az iskolában egy tanuló ellen szervezett kiközösítés folyik. Amikor a diák belép az osztályterembe senki nem szól hozzá, teljes mértékben ignorálják a létezését és a kapcsolat teremtési próbálkozásait. Ez nem nevezhető zaklatásnak, de a megfélemlítés egyik klasszikus formája.

Mivel a szakmai angoltudás hiánya Magyarországon nem példátlan, ezért az FTA a fogalompontosítás érdekében publikálja a releváns magyar-angol megfelelőket a kapcsolatos témakörökben.

Megfélemlítés - Bullying

Cyber-megfélemlítés vagy kibermegfélemlítés – Cyberbullying

Zaklatás – Harassment

Szexuális zaklatás – Sexual harassment

Internetes zaklatás - Online harassment

Erőszak – Violence

Iskolai erőszak – School violence

Bántalmazás – Abuse

Fizikai bántalmazás – Physical abuse

Szóbeli bántalmazás – Verbal abuse

Szexuális bántalmazás – Sexual abuse

Részletek a www.megfelemlites.hu weboldalon.

A Felelős Társadalomért Alapítvány - OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1805294
30 nap: 21219
24 óra: 806