Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermekbántalmazás

Nemcsak fizikailag, hanem szexuálisan, és pszichésen is bántalmazza sok esetben, a saját szülője a gyermekeket Magyarországon. Gyermekvédelmi eljárás mégis, csak azokban az esetekben indul, ahol a gyermek már belehalt az őt ért kínzásokba, vagy a sajtó megszellőztette a megtörtént rémségeket. Hivatalból, a gyermekek bántalmazása miatt hatósági vizsgálat csak a legritkább esetben indul meg Magyarországon.

A pszichikai bántalmazást soha nem vizsgálják a hatóságok. Pedig, több tanulmány szerint is, a pszichés bántalmazás a gyermek személyiségfejlődésében maradandó károsodást okoz. Mégsem lehet önálló, büntetőjogi kategória a gyermekek pszichikai bántalmazása Magyarországon. Erre a legfényesebb bizonyíték az, hogy tagadják, például - még a legfelsőbb bírói fórumokon is - a szülői elidegenítés tényét és jelenlétét a gyermek életében, stb. Ezáltal a gyermekek pszichés bántalmazásának megfogalmazására nincs kidolgozott módszertani útmutató, ily módon a szakértők minden egyes szakvélemény elkészítésénél figyelmen kívül hagyhatják a gyermekek pszichikai sérüléseinek vizsgálatát.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer első tagja az orvos és a védőnő, majd a pedagógusok, a gyermekvédelmi hatóságok, végül a bíróságok a tagjai. A jelzések azonban elmaradnak, mindaddig, míg a gyermekek bírják az őket ért bántalmazásokat, és megaláztatásokat. A társadalom azonban mégis csak azokon az eseteken háborodik föl, amikor idegen bántja a gyermeket. Azt viszont, ha ugyanezt a saját szülője teszi a gyermekkel, a társadalom hallgatólagosan tudomásul veszi, ily módon beleegyezését adja, és elfordítja a fejét.

Íme a felsorolás, mit tesznek a gyermekekkel saját szülei:

 

 

 

Cikkek

Víz az arcba - egy bölcsődei nevelőtől

Nem kisebb hibát, hanem jogsértést követett el az a kisgyermeknevelő, aki úgy reagált egy síró bölcsődés gyermek viselkedésére, hogy lefogta és vizet fröcskölt az arcába. 

 
2017.05.24 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Ami a családban bűn - miért engedélyezett az intézményben?

Miért csak a szülő által elkövetett verés számít kiskorú veszélyeztetésének? A pofonok kevésbé fájnak, és kevésbé károsítanak, ha a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja adja őket…?

 
2017.05.21 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Rendben van, ha megütik a gyermeket?

Ha valaki azt mondja, hogy a pofontól lett rendes ember, vagy attól lett sikeres, hogy verte az apja vagy az anyja, mindig azt próbálom visszajelezni: én abban hiszek, hogy egyébként is egy rendes ember lett volna, függetlenül a pofontól. 

 
2017.05.20 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Isten pszichopata szolgái

A gyermek azt a viselkedési mintát tudja lemásolni, és elsajátítani, amit otthon lát. Ha te minden problémádat úgy oldasz meg, hogy ütsz, ő miért ne tehetné meg ugyanezt? 

 
2017.04.06 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Mi visz rá egy papot arra, hogy gyermekeket rontson meg?

A pedofil papok áldozatainak 80 százaléka fiú, a legtöbben 11 és 14 év közöttiek, és sok tízezren vannak. Mi visz rá egy papot arra, hogy gyerekeket rontson meg? Van-e bűnbocsánat a tette után?

 
2017.03.30 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Börtönökhöz hasonló intézményekben élnek az állami gondozottak?

A gondozottak arról beszéltek, hogy az az intézmény ápolónője sokszor lóbalzsammal kezelte a nevelők bántalmazása miatt keletkezett sérüléseiket, köztük nyílt sebeket – szakrendelésre többszöri kérésükre sem vitték el őket. A gyerekek előadása alapján bizonyos női nevelők szexuálisan is zaklatták őket – ennek bizonyítása szintén az ügyészség feladat lesz majd.

 
2017.03.22 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

A nyilvánosság bevonása nélkül sosem derül fény a gyermekotthonban történt szexuális bántalmazásokra

A Gyermekotthon igazgatója ellen indult büntetőeljárás megszüntetést követően mind a gyermekjogi képviselő, mind a gyámi-gondozói tanácsadók az előírtnál gyakrabban tettek látogatást az intézményben. A dokumentálható fokozott figyelem dacára az is kiderült, hogy a gyermeki jogok védelméért hivatalból felelős személyek előtt azonban az érintett gyermekek ennek ellenére nem nyíltak meg, a szexuális bántalmazásról nem számoltak be, arra vonatkozóan még csak utalást sem tettek. A rendőrségi eljárás megindulását így az eredményezte ebben az esetben, hogy az érintettek közül ketten feljelentést tettek, illetve ennek nyomán mások a gyermekvédelmi gyámjukhoz fordultak, valamint ketten a nevüket, arcukat is vállalva a nyilvánossághoz fordultak az őket ért sérelmek, jogsértő cselekmények miatt.

 
2017.03.19 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Babáját wc-be tette, fűrészport szórt rá

Tíz év börtönre ítélt hétfőn a Miskolci Törvényszék elsőfokú tanácsa egy nőt, aki megölte újszülöttjét. A bíróság tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt marasztalta el.

 
2017.03.14 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Amikor a fiatalok biztonságáról van szó, nem elég a jó szándék

A megfélemlítést legtöbbször a zaklatás fogalmával keverik a szakemberek és a média. A fogalomzavarból adódóan számos cikk félretájékoztatja a társadalmat a zaklatás, a megfélemlítés környezetéről és annak megelőző, valamint megszüntető módszereiről. A félretájékoztatás ellehetetleníti a gyakorlati megoldások eljutását az érintett gyermekekhez és felnőttekhez. A fogalomzavar másfajta, súlyos hibákat is eredményezhet, ilyenek például a közpénzen kiépített hiányos, költséges és nem fenntartható programok.

 
2017.03.08 | Menüpont: Gyermekbántalmazás

Méltatlan intézményi szankciók, valószínűsíthető bántalmazások a gyermekotthonban

Az interjúk során több gyermek számolt be arról, hogy a szakdolgozók őket verbális és fizikai módon bántalmazták. A gyermekjogi képviselőhöz néhány hónap alatt nyolc alkalommal érkezett ilyen jelzés, a gyermekvédelmi gyámoknál ugyancsak nyolc esetben tettek panaszt bántalmazás miatt. A jelentés hangsúlyozza, hogy a panaszokat az intézményvezető által indított vizsgálatok ugyan alaptalannak találták, ám a bántalmazás megtörténte a gyermekekkel készített interjúk, a gyermekjogi képviselőtől és a gyermekvédelmi gyámoktól kapott információk alapján is valószínűsíthető volt.

 
2017.03.04 | Menüpont: Gyermekbántalmazás


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 15
Összes: 1788357
30 nap: 32829
24 óra: 784