Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Petíció annak érdekében, hogy végre dolgozzanak a gyámhivatalok

ai-egyesulet.jpgApák az Igazságért Egyesület az alábbi kérelmet terjesztette elő:

Tisztelt Legfőbb Ügyészség, 

folytasson le törvényesség felügyeleti eljárást a Gyámhivatalok felett, mivel kiskorúval való kapcsolattartás akadályozásában nem teljesítik végrehajtási kötelezettségüket, nem teljesítik bírságolási kötelezettségüket, nem teljesítik feljelentési kötelezettségüket.

Kérjük felszólítani a gyámhivatalokat a feljelentési kötelezettségük teljesítésére.

Az Egyesület céljául tűzte ki azt, hogy különélő szülők és gyermekeik kapcsolattartásában gördülékeny és hatékony ügyintézést érjen el.

Egyesületünk tudomására jutott, hogy a külön élő szülők és gyermekeik elmaradt kapcsolattartása a kezdeményezett végrehajtási eljárások nyomán rendre nem valósul meg. A gyámhivatalok országos szinten nem gondoskodnak arról, hogy a külön élő szülők kapcsolattartását végrehajtsák, abban az esetben különösen, amikor kötelezettnek felróható önhibát állapítanak meg.

A gyámhivatalok előtt egyértelmű, hogy az elmaradt kapcsolattartásokat pótol(tatni)nia kell minden esetben, amennyiben annak elmaradása nem a jogosult szülő önhibájára vezethető vissza.

Mindezek ellenére nincs tudomásunk olyan esetekről, illetve kialakult gyakorlatról, amikor végrehajtás keretein belül előmozdítanák az elmaradt kapcsolattartások utólagos megvalósítását.

Számos konkrét esetről van tudomásunk, amikor az érintett gyerekek jogerősen végrehajtandó határozat megléte ellenére több hónapig, akár évig sem találkozhatnak a külön élő szülővel és ezekben az ügyekben hatékony intézkedés nem történik. Az eljárásokra nyitva álló ügyintézési határidőket nem tartják be, a sorozatosan jogsértő gondozó szülővel szemben kellően visszatartó mértékű – vagy bármilyen – bírságot nem szabnak ki.

Nem ritka az sem, hogy világosan merül fel bűncselekmények gyanúja úgy, mint kiskorú veszélyeztetése, illetve kapcsolattartás akadályozása, azonban a gyámhivatalok nem tesznek – hivatalból egyébként számukra kötelező módon – büntetőfeljelentést.

A fenti visszásságok a gyermekek veszélyeztetését idézi elő, ezt jogszabály, valamint a módszertani útmutatók vitathatatlan tényként rögzítik. A veszélyeztetések igen súlyosak, a gyermekek elidegenítése néha oly mértéket is elértek, hogy a gyermekek a külön élő szülőt fizikailag is megtámadták.

Mindezek mellett a gyámhivatalok mégsem lépnek fel hatékonyan.

A hazai jogszabályok kellő teret adnak a gyámhivatalnak az intézkedésekre. Az eljárásit, mint a közvetlen végrehajtást a gyámhivatalok mellőzik. A Btk. kommentár (dr. Márki Zoltán) pontosan részletesen leírja, mi a gyámhivatal feladata, ez pedig a kapcsolattartás akadályoztatása.

A jelenlegi gyakorlatban a gyámhivatalok a gyermekek lelki, erkölcsi veszélyeztetésének vizsgálatát valamennyi esetben mellőzik. Ebben állást foglalt a Győri Közigazgatási Bíróság azzal, miszerint a gyámhivatalnak kötelessége feltárni a gyermekek veszélyeztetésének mértékét.

Kérjük előírni a gyámhivataloknak, hogy az elmaradt kapcsolattartásokat a Ket. meghatározott cselekmény végrehajtása fejezetében foglaltak szerint foganatosítsák. Gondoskodjanak az elmaradt kapcsolattartások pótlásának létrejöttéről, ellenőrizzék azokat.

Téves az a számos helyen felmerült gyámhivatali álláspont, hogy a Gyer. 33. § rendelkezésein kívül más intézkedési kötelezettségük nincs. A jogszabályi környezet a végrehajtás elrendelésének feltételeit rögzíti, a végrehajtást az erre kijelölt szerv mégis minden esetben mellőzi, azonban ez a kialakult gyakorlat jogsértő állapotot konzervált.

 

apakazigazsagert.org
facebook.com/apakazigazsagert

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 7
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576