Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megtörtént - Pert nyert az apa a gyámhivatallal szemben

A gyámhivatal nem hajtotta végre az apai kapcsolattartást, és nem intézkedett a nagyszülői kapcsolattartással kapcsolatban. A bíróság, megállapította, hogy ezzel az érintettek teljes családi és magánélethez fűződő jogát sértette meg a gyámhivatal.  A gyámhivatalt jogerősen kártérítés megfizetésére kötelezte a  Fővárosi Ítélőtábla.

I. fokú ítélet – katt ide

II. fokú ítélet – katt ide

A kapcsolattartás akadályozása személyhez fűződő jogokat sért, és egy újabb lehetőség a külön élő szülőknek a saját és gyermekeik jogainak és védelmére. A magán és családi élethez való jog sérelme nem csak abban az esetben valósul meg, ha a kapcsolattartás akadályozva van, hanem akkor is, ha az egyik szülő kizárja a másik szülőt a gyermek életéből, és még nincs jogerős kapcsolattartást szabályozó határozat.

A gyermeket a külön élő szülőjével való kapcsolattartás akadályozása minden esetben veszélyezteti, ha a gyermek által is tudott időpontban az meghiúsul. Az átélt pszichés hátrány az ebből kialakult pszichés károsodás, a gyermek pozitív személyiségfejlődésének a veszélyeztetését meríti ki, ebből adódóan a "nemzeti hatóságoknak mindent meg kell tenni" a gyermek és a külön élő szülő kapcsolattartásának védelmében. Az intézkedések hiánya, illetve annak gyorsaságának hiánya a gyermek maradéktalan lelki károsodásához vezethet. Napjainkban, a hatóságok és gyermekvédelmi szervek, gyermekjóléti szolgálatok ezt passzívan eltűrik.

Bízunk abban, hogy a  jogerős gyámhivatalt elmarasztaló hazai  ítélet, kellő motivációt nyújt a gyámhivataloknak abban, hogy a külön élő szülők jogérvényesítését kellő tisztelettel kezeljék. Továbbiakban, kíváncsian várjuk, hogy az alapügyben eljárt személyzet, megtéríti-e a kárt a munkáltatójának.

Apák az Igazságért Egyesület

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807439
30 nap: 20743
24 óra: 719