Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megtörtént - Ma egy egyhetes csecsemőt vehetnek el az anyukájától

Erzsébet elvált, nem volt elegendő jövedelme, nem tudta fizetni a magas lakbért, a magas rezsit, nem kapott szociális bérlakást, hajléktalanszállóra került. A napokban megszülte gyerekét, de mivel nincs hova mennie, elveszíti őt. Jövedelmet terhessége alatt nem tudott szerezni, gyerekkel hajléktalanként pedig minimális az elhelyezkedés esélye.

A Város Mindenkié aktivistái próbáltak Erzsébeten segíteni, akit csütörtökön tudta meg, hogy hétfőn el kell hagynia a kórházat, és gyerekét, akit alig egy hete szült, elveszik tőle. Pedig a gyerekvédelmi törvény szerint ez nem lehetséges. A szülők szegénysége miatt nem lehetne anyát és gyerekét elszakítani, de az állam nem biztosít megoldást.

Erzsébet még terhessége alatt jelentkezett anyaotthonokba, azokba az intézményekbe, amelyek pont az anya és a gyerek elválasztását hivatottak megakadályozni. Sehova se fért be, lényegi indoklást nem kapott, hogy miért, pedig még a kórházból is elment egy felvételire. Ámon Kata, az AVM aktivistája próbált neki segíteni, és együtt végighívták az összes szóba jövő anyaotthont, hátha krízissegítséget tudna kapni Erzsébet, ameddig fel nem veszik egy vidéki, nem annyira telített anyaotthonba, hogy legalább így magánál tarthassa csecsemőjét. Csakhogy ilyen ellátás nem is létezik az országban.

A gyámhivatali ügyintéző szerint van esély arra, hogy ha Erzsébet lakáshelyzete 30 nap alatt megoldódik, akkor visszakapja a gyermeket, de azt mondta, ez a lehetőség egész biztosan nem fog szerepelni a gyerek elvételéről szóló határozatban. És azt is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az anyaotthont elfogadják megoldásként. Erzsébet attól fél, hogy ha kiemelik a gyermeket, akkor már semmi esélye nem lesz anyaotthonba se bekerülni. Piaci árú albérletet nem tud megfizetni, főleg hogy a gyermek kiemelése után sem a GYES-re, sem a családi pótlékra nem lesz jogosult. Munkát eddig a terhesség miatt nem tudott keresni, most pedig, ha dolgozni kezdene, akkor úgyis le kellene mondania a munkahelyéről, ha visszakapná a gyermekét.

Hétfőn egy újszülöttet, akit egy hete gondoz az édesanyja, el fognak tőle választani, vidékre kerül nevelőszülőkhöz. Mindezt azért teszi meg vele az állam, mert az anyjának nincs hova mennie. Bár a gyermekvédelmi rendszer erre hivatkozik, senki nem gondolhatja, hogy ez a gyermek érdekét szolgálja – a magyar törvényhozók és az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága sem gondolta így. De a magyar állam inkább megszegi a saját törvényeit, mint hogy a rászorulókon segítsen.

 

Ha gondoljátok, küldhettek támogatást Erzsébet számára, hogy valóban meg tudja tartani a gyerekét! Sajnos neki nincs bankszámlaszáma, így az Utcáról Lakásba Egyesület révén tudjátok támogatni.


Magnet Bank 16200151-18523939 

Utcáról Lakásba Egyesület

Közlemény: Erzsébet

 

Jámbor András – Kettős Mérce

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807439
30 nap: 20743
24 óra: 719