Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Két napja hatályban a gyermekvédelmi törvény módosítása

utelagazas.jpgA gyermekvédelmi törvény módosítása 2 napja hatályban van. Ami azt jelenti: uram-bátyám rendszer által kinevezett és pozícióban lévő emberek, függetlenül a szakmai végzettségtől és szakmai tudásuktól, illetve a hatékonyságuktól, ítélhetnek szülő és gyermek fölött, bármikor, bármiért. Ítéletüknek határt csak emberségük szabhat.

Tisztelet a kompetens és rátermett, szív és lélek kivételeknek.

Eddig is az volt a baj a gyermekvédelmi rendszerrel – többek között -, hogy a gyámügyi hivatalok nem voltak hajlandóak a szülőkkel való együttműködésre. Ebben a tevékenységében a jogalkotó, a jelenlegi módosításával csak megerősítette őket. Mondván: ha a szülő nem működik együtt a gyámüggyel, azonnal, de máris emelik is ki a gyermeket a családjából.

No, de, kérem, mi a történés, milyen retorzióval élhet a szülő az ügyintézővel szemben, akkor, ha a szülő útjába egy visszamaradott ügyintéző kerül? Akinek még azt is el kell magyarázni (szóértelmezésre való képesség hiányában), mit jelent, példának okán, a kapcsolattartási jog végrehajtása? ….

Apropó: kapcsolattartási jog végrehajtása.

A legnagyobb gondok eddig is azzal voltak, hogy a gyámhivatalok vagy nem tudták, vagy nem hajlandóak végrehajtani a gyermek különélő szüléjével való kapcsolattartásának jogát. Namármost, akkor a jelenlegi, módosított törvény rendelkezései szerint kit fognak ebben az egyféle ügyfajtában együtt nem működőnek tekinteni? A gyámhivatalt, akinek fogalma nincs arról, hogy a gyermeknek ilyen joga is volna, egyáltalán, mint ahogyan a legtöbbször arról sincs fogalma, hogy ezt a gyermeki jogot hogyan és miként kellene végrehajtani. Arról meg főleg nincs fogalma, hogy ezt bizony neki kellene megtennie. … Vagy az akadályozó szülőt tekinti nem együttműködőnek?

No, szóval. Adott ez a módosítás, ugye. Adott a gyermek családból való kiemelésének réme, abban a pillanatban, hogy jelzed az ügyintéződnek, hogy valami bizony nem stimmel nála az emeleten, merthogy a törvények tulajdonképpen nem azt mondják, amit ő érteni vél belőle. …

Ügyintéző összevonva a szemöldökét kiemeli a gyermeket a gondozó szülőtől, és áthelyezi a különélő szülőhöz? Mert hogyan is lehetne értelmezni a módosítást, a kapcsolattartási jog végrehajtásának ügyében másként, mint így? Hiszen van olyan gondozó szülő, nem is egy, aki képes arra is, hogy több millió forintos gyámügyi bírságokat szedjen össze, csakazértis jelleggel, merthogy, ha a gyámügy megfeszül, de ő akkor is akadályozza a gyermeke kapcsolattartását a különélő szülőjével.

Tehát, abban az esetben, ha szó szerint értelmezzük a jelen módosítását a gyermekvédelmi törvénynek, akkor bizony ez azt jelenti, hogy a kapcsolattartást akadályozó szülőtől, mint a gyámhivatallal nem együttműködő szülőtől, azonnali jelleggel ki KELL, hogy emelje a gyámügy a gyermeket, hivatalból értesítve a bíróságot erről a tényről, és hivatalból kérnie is kell az elhelyezés megváltoztatását a bíróságtól.

És, ha jól értelmezem a módosítást – márpedig jól értelmezem – ez a módosítás bizony ebben az ügyfajtában segít a különélő szülőkön. De azért még ebben az esetben is van egy fájdalmas gikszer. Hiszen ha a gyámhivatal ki is emeli az akadályozó szülőtől a gyermeket, addig – valószínűsíthetően – hatósági gondozásba kerül a gyermek, amíg a bíróság nem dönt az elhelyezés megváltoztatásáról. Merthogy az elhelyezést csak bíróság változtathatja meg. Márpedig a bíróság ebben a kérdésben sosem dönt (átlag) 3 évnél hamarabb. …

Azt hiszem, további módosításokra (és pontosításokra) is szükség van. Kiemelt figyelemmel arra is: a szülőnek is szükséges törvényi védelem a gyámhivatalok túlkapásaival szemben. Ez a módosítás ugyanis a földhöz szögezi a szülőt, uralkodóvá teszi a gyámhivatalt, úgy, hogy részletes módszertani útmutató még a jogalkotói gondolatban sem született meg a már 2 napja hatályban lévő módosítás pontos alkalmazásához, a gyámhivatalok számára. …

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20705
24 óra: 577