Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szegénység a legfőbb oka a gyermekek kiemelésének

A sajtóhírekben megjelenő tragikus gyermeksorsokat bemutató írások elmarasztalják a gyermekjóléti szolgálatokat, akiknek nincs lehetőségük a helyzet bemutatására. Több írás szól arról, hogy a család nem mer segítséget kérni, mert attól félnek, hogy "elveszik" a gyermeküket. A Gyvt szerint ez nem lehetséges,a valóságban mégis a szegénység áll a legtöbb "elvétel" mögött, ugyanis az ellátórendszer nem kínál megoldást számtalan élethelyzetre. Még a munkajövedelem sem fedezi sok család megélhetését.

A családok segítésére fordított idő a töredéke a szükségesnek. Egy család megismeréséhez szinte be kellene költözni hozzájuk. Meg kell győzni őket arról, hogy tényleg segíteni akarunk. De ennek lehetetlensége a jogszabályba van kódolva: a családok tudják, hogy én teszek javaslatot a gyermek kiemelésére.

A segítő és hatósági funkció együttes jelenléte kioltja egymás hatását. Egy segítőre 20-40 család jut a kívánatos 5-10 helyett,így a segítő soha nem lehet biztos, hogy minden elvárhatót megtett. A felelősség gyakran párosul félelemmel: csak nehogy hibázzak. Ez megalapozza a "védekező alapállásból" történő működésmódot: rengeteg adminisztráció, biztonságra törekvés. A munkatársak pszichés leterheltsége óriási, és ehhez megalázóan alacsony bér (minimálbér) társul. Így érthető a magas a fluktuáció, amely súlyosbítja a helyzetet.

A társintézmények valós együttműködés helyett elvárásokat fogalmaznak meg.

 

 

Magyar Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete- MTI

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 24
Összes: 1804281
30 nap: 21465
24 óra: 615