Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hivatal épületében tiltakoztak a törvénytelen gyermekkiemelés ellen

a-szegenyseg-nrem-bun---avm.jpgPénteken írásos bizonyítékot is kaptunk rá, hogy Bosch Erzsébet kislányát törvénysértő módon vették ideiglenes hatályú nevelésbe. Erzsébet péntek reggel az Utcajogász Egyesület jogászával elolvasta azt a határozatot, amelyet a XVIII. kerületi gyámhivatal hozott, és amely alapján kedden, minden előzetes értesítés nélkül, távollétében a bölcsődéből vitték el nevelőszülőkhöz másfél éves kislányát.

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az okiratban is elsősorban a család lakhatási problémáival indokolják Gabriella ideiglenes hatályú nevelésbe vételét, miközben a Gyermekvédelmi törvény egyértelműen kimondja, hogy “a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad a családjától elválasztani.”

A Város Mindenkié csoport aktivistái a határozat tartalmának megismerését követően bevonultak a hivatal előterébe és ott tiltakoztak a jogsértő eljárás ellen. Elmondták, hogy Erzsébettel a terhessége óta kapcsolatban állnak, mert azóta fenyegetik őt folyamatosan a különböző hatóságok Gabriella kiemelésével, az indokok változatosak, de végső soron mindig a lakhatásuk szerénységére, illetve bizonytalanságára hivatkoztak.

Ez a gyakorlat nemcsak embertelen, hanem törvénytelen is. És messze nem csak Erzsébetet és Gabriellát érinti, hanem sok ezer családot, főként anyákat, akik lába alól a kormány kihúzza a talajt szegényellenes intézkedéseivel, és aztán őket hibáztatja és bünteti azért, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Ezeknek a szülőknek és a gyerekeiknek nem fenyegetésre, ellenőrzésre és kioktatásra van szüksége, hanem esélyteremtő politikára, jóléti intézményekre és társadalmi szolidaritásra.

Számos hatósági vélemény és a családdal kapcsolatban álló magánszemély tanúsítja, hogy semmilyen körülmény nem indokolta a kislány kiemelését. A XVIII. kerületi gyámhivatal egy hónappal ezelőtt alkalmasnak találta a gyermek nevelésére a munkásszállót, ahol élnek. A hatóságok többször megállapították, hogy Erzsébet érzelmileg és mentálisan alkalmas Gabriella nevelésére, lelkiismeretesen gondoskodik róla. Több orvosi szakvélemény szerint – amelyeket a gyámhatósági eljárások miatt kellett kérnie – nincs pszichés problémája.

Felháborítónak tartjuk, hogy Magyarország a közös pénzünket lakhatási támogatások és szociális bérlakások helyett arra fordítja, hogy gyerekeket jogtalan, erőszakos és embertelen eszközökkel elszakítsanak szüleiktől.

Követeljük, hogy a gyámhatóság tartsa be a törvényeket!

Követeljük, hogy az ügyintéző adja írásba: hibázott, amikor Bosch Erzsébet kislánya kiemelését elrendelte!

Követeljük, hogy Gabriella kerüljön vissza édesanyjához!

Követeljük, hogy a hatóságok tartsák tiszteletben a szegénységben élők méltóságát!

Követeljük, hogy egyetlen gyereket se szakítsanak ki a családjából anyagi okokból!

Követeljük, hogy ne válasszanak el gyerekeket a szüleiktől csak azért, mert szegények vagy lakástalanok! 

AVM

Fotó: AVM

Előzmény:

Segíteni nem akart, inkább kiemelt a gyámhivatal - katt ide

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 7
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576