Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermek személyi okmányainak igényléséhez mindkét szülő szükséges?

kereses.jpgAz Apák az Igazságért Egyesület írásbeli kérdéssel fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, annak okán, hogy a különélő szülők a gyermekük személyi okmányainak megigényléséről és kiállításáról az esetek többségében nem tudnak. A kérdés arról szólt: hogyan érvényesítheti a különélő szülő a törvényben meghatározott jogát arra vonatkozóan, hogy részt vehessen gyermeke személyi okmányainak igénylésében?

S hogy miért fontos ez a kérdés?

Példa 1. Mert egyre több szülő távozik külföldre gyermekével, akár munkavállalás, akár tartós letelepedési céllal, és, mondhatni, természetesen viszi magával a gyermekét is. Mondhatni, természetesen, ezekben az esetekben nem értesíti ebbéli szándékáról a különélő szülőt. Elegendő, az Unión belül mindössze a gyermek számára megigényelni a személyi igazolványt, és már utazhatnak is. A különélő szülő pedig bottal ütheti gyermeke nyomát.

Példa 2. Mert egyre több szülő titkolja a másik, különélő szülő előtt a saját és gyermeke lakcímét, annak érdekében, hogy a különélő szülő kapcsolattartási jogát ne gyakorolhassa, ily módon is erősítve a PAS folyamatát. Hiszen, ha a különélő szülő nem tudja, hol él a gyermeke, el sem tud hozzá/érte menni. Ugyanakkor, ha a különélő szülőnek tudomása lehet a gyermeke lakcímkártyáján található adatokról, talán a kapcsolattartást is nehezebben tudja akadályozni a gyermekkel együtt élő szülő.

A példák száma végtelen, hiszen a gyermekkel együtt élő szülők igen találékonyak tudnak lenni, ha a kapcsolattartás mindenáron való megakadályozása a céljuk. Hiába van a gyermek okmányaira való rálátásra törvényben biztosított joga a különélő szülőnek, ezt a gyámhivatal csak ritka esetben (sem-sic!) segít betartani.

A Minisztérium válaszolt az Egyesületnek, jelezve, hogy a különélő szülőnek bizony van joga a gyermeke okmányigényléseit figyelemmel követni, és ebben a gyámhivatal szívesen és nagy lelkesedéssel áll a rendelkezésére.

Már csak két kérdés maradt: erről a gyámhivatalok is értesítve vannak? Na, és az okmányirodák? …

A Minisztérium válaszlevele ide kattintva elolvasható.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20704
24 óra: 577