Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyámhivatal vezetői gazdagodtak a gyermekek kereskedelmén

Úgy intézték, hogy túlzsúfolt legyen a gelsenkircheni nevelőintézet, a „létszámfeletti“ fiatalokat pedig Magyarországra küldték a saját itteni cégükhöz, ezen kaszált a gyámügyi hivatal több vezetője, sőt a modellt más városban is alkalmazták.

Neustart (azaz Újrakezdés) Reszocializációs Kft – e bizalmat sugalló nevű, Pécsett bejegyzett cég keretében üzletelt gyerekekkel a gelsenkircheni gyámügyi hivatal két vezetője. Legalábbis ez derült ki az ARD közszolgálati tévé Monitor című műsorából.

Az üzlet úgy működött, hogy Alfons Wissmann hivatalvezető és helyettese, Thomas Frings szándékosan zsúfoltságot idézett elő a Szent József gyermekotthonban, így a fiatalok egy részét Magyarországra küldhette, a Neustart Kft. gondjaira bízva őket. E céget maga Wissmann és Frings alapította mintegy tíz évvel ezelőtt. A Neustart gyerekenként és havonta 5500 eurót kapott ezért a német államtól. A cég néhány éven át működött, majd csődöt jelentett.

A Der Westen esseni napilap egy ideküldött fiatalt idézve arról ír, hogy a gyerekekkel nem törődtek – ha akartak, kábszerezhettek, iskolát kerülhettek. Wissmannt és Fringst a leleplező tévéműsor másnapján – azaz igen gyorsan, a május elsejei munkaszüneti napon – már fel is függesztették az állásából.

A Monitor szerint Dorsten városában hasonló üzletet kötöttek a bochumi székhelyű Life GmbH-val. Ennek példája, hogy egy 11 éves fiút egy pedagógiai képzettség nélküli, 64 éves magyarországi iparosra bíztak. Internetes oktatással oldották meg a német fiú iskoláztatását. A német állam által fizetett havi majdnem 8 000 euróból 7 000-et kapott a Life, 800-at a Life-tulajdonos lánya által üzemeltetett oktatási portál. Ha ez így volt, akkor az iparos bagóért vállalta a gyermekgondozást.

Az ügynek időközben a Pester Lloyd budapesti németnyelvű lap is utánajárt, kiderítve, hogy a Neustart Kft 2006-ban a pécsi egyetem lapjában hirdetve gyakornokokat keresett, legalább középszintű nyelvtudással, akik 14-17 éves német intézeti gyerekekkel foglalkoznának. Meglehet, hogy akkor a Neustart a Köszi Prof nevű program keretében megkapható EU-pénzekre is számított.

Hvg.hu

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20704
24 óra: 577