Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyámhivatal nem hajtja végre a kapcsolattartási jogot

utkereso.jpgHét éve küzd Gyenes Tibor azért, hogy találkozhasson fiával. Bár a bíróság szabályozta a láthatást, az anyuka ezt megakadályozza. Még külföldre is kivitte a fiút, onnan azonban már bírósági végzéssel visszahozatta az apa a gyereket. Találkozni viszont azóta sem tudott vele.

– Csak látni szeretném a fiamat – mondta Gyenes Tibor, aki végső elkeseredésében fordult lapunkhoz. Hét éve nem tud érvényt szerezni apai jogának, már sem a gyámhivatalban, sem a törvényekben nem bízik. – A feleségemtől 2009-ben költöztem el, ekkor született bírósági ítélet is a gyermekeink láthatásáról – kezdte történetét. – A legnagyobb gyerek velem él, a két kisebb az édesanyjukkal. Egyikük már nagykorú, így csak a 13 éves fiam esetében van szó láthatásról. Ezzel azonban a kezdetek óta problémám van.

A férfi elmesélte: minden második hétvégén, a bírósági végzésben szereplő időpontban megjelenik volt párja lakásánál, ám ajtót a legtöbb esetben nem nyitnak neki. – Minden ilyen esetben a gyámhivatalhoz fordultam, és kértem, hogy kötelezzék az elmaradt láthatás pótlását. Ez azonban a mai napig nem történt meg. A történet akkor vett fordulatot, amikor az anyuka 2014-ben Tibor engedélye nélkül Londonba költözött az akkor 11 éves közös fiukkal.

– Nyolc hónapon keresztül jártam a szegedi gyámhivatalra, hogy hozassák vissza a fiamat, hiszen az anyja jogtalanul vitte el. Folyamatosan azt mondták, hogy az ügyemet továbbították az Igazságügyi Minisztériumba. Közel egy év után derült ki, hogy semmit nem tettek – mesélte az apa, aki ezek után saját maga indított eljárást a minisztériumon keresztül. – Angliában ezt a tárgyalást szombatra tűzték ki – ott fontos, hogy az ilyen ügyek végére hamar pont kerüljön. Meg is született a döntés, haza kellett jönniük – mesélte Tibor, aki ennek ellenére azóta sem látta gyermekét. Az utóbbi időben már fia utasította el: azt mondta, nem akarja látni. Ő pedig ezt minden alkalommal tudomásul veszi – azt mondja, nem tud mást tenni.

– Azt gondolom, nem adtam okot arra, hogy így viszonyuljon hozzám – fogalmazott az apa. Hozzátette: az évek óta halmozódó, többkilónyi aktában többször szerepel, hogy ő bántalmazta családját, de soha nem indult az ügyben eljárás, és nincs rá bizonyíték sem. – Nem is lehet, mert ez nem igaz. Hamis tanúzás miatt ezért be is perelem a volt feleségemet – mondta.

Tibor papíron vezeti, hány elmaradt láthatási órája van– most 3500-nál tart, vagyis közel öt hónapnál. De azt mondja: nem adja fel. Ügyvédet nem tudott fizetni, de saját maga is igyekszik elérni, amihez joga van. – Nem gondolom, hogy ez a normális, még ha a magyar rendszer ennyire anyapárti is. Van egy jogerős bírósági ítélet, amit a volt feleségem évek óta nem tart be, a gyámhivatal pedig ehhez asszisztál. Én pedig küzdhetek egymagam azért, hogy láthassam a fiamat, tudva, hogy az elmúlt karácsonyokat, születésnapokat már soha nem fogjuk tudni bepótolni.

Természetesen megkerestük az ügy többi szereplőjét is. Kíváncsiak lettünk volna, az anya miért akadályozza a láthatást, és arra is, hogyan fordulhat elő, hogy egy jogerős bírósági ítéletet évek óta nem tartat be a hivatal, annak ellenére sem, hogy számtalan erre irányuló kérvény érkezett be az apától. Az anyuka annyit közölt: a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala jelenleg vizsgálja ügyüket. Döntésre várnak, annak megszületéséig nem kíván nyilatkozni. Szintén a folyamatban lévő ügyre hivatkozva nem válaszolt kérdéseinkre a gyámhivatal vezetője sem.

Timár Kriszta

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20705
24 óra: 578