Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyámhivatal

A gyermekek védelmére szakosodott legfőbb szervek a gyámhivatalok. Az ombudsmanok már többször is jelezték, hogy működésük a jogszabályi előírásokat mélyen alulmúlják, a minimálisan elvárt szintnek sem felelnek meg. Uram-bátyám ismeretségi viszonyok, a gyermekek érdekeit háttérbe szorítva. Hivatali túlkapások, szakmai hozzá nem értések, a szociális-egzisztenciális segítségnyújtás teljes elmaradása, és az emiatt kiemelt gyermekek több tízezres száma. ...

A gyermekvédelmi intézményrendszer működése sem az európai, sem pedig a nemzetközi egyezmények előírásainak nem felel meg Magyarországon. A szülő harcol, majd - pejoratíve - belehal a hatóságokkal folytatott szélmalomharcba. Közben maga a hivatal segíti elő a gyermek saját szülőjétől való elidegenítését. Azzal, hogy nem hajtja végre a gyermek családjával való kapcsolattartásának jogát. Azzal, hogy a gyermeket akarata ellenére kényszeríti vissza a szülőhöz. Azzal, hogy a bántalmazást nem kezeli megfelelő módon. Azzal, hogy nem hajlandó hivatalból sem bírósági eljárást kezdeményezni, sem pedig bírósági eljárásba beavatkozni a gyermek érdekében, és védelmében. Pedig a vonatkozó törvények szerint megtehetné. A problémák sora szabadon folytatható, a hiányosságok felsorolása napokat venne igénybe. 

Íme, az elrettentő példák:

 

 

 

Cikkek

Miért emelnek ki gyermekeket, akkor is, ha volna jobb megoldás?

Szinte bárki dolgozhat traumatizált gyerekek közelében, és akár újabb sérüléseket okozhat úgy, hogy még következménye sincs. 

 
2017.05.30 | Menüpont: Gyámhivatal

Hatósági mulasztás egy gyermekotthoni elhelyezés kapcsán

A gyermekek jogait veszélyeztető késedelmek, illetve hibák kódolva vannak egy olyan rendszerben, ahol a kulcsfontosságú szakértői eljárás során sem biztosítottak a megfelelő személyi feltételek.

 
2017.05.17 | Menüpont: Gyámhivatal

A gyermekek védelmét szolgáló ellátások

A gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szolgáltató és a gyámhatóság a gyermek bántalmazása, elhanyagolása miatt jelzést vagy kezdeményezést tevő intézmény, személy adatait erre irányuló külön kérelem hiányában is zártan kell, hogy kezelje.

 
2017.04.06 | Menüpont: Gyámhivatal

Alapos indok nélkül ....

Gondoljunk csak bele, hogy mi lenne, ha a te gyereked raknák intézetbe?.. .

 
2017.04.04 | Menüpont: Gyámhivatal

Kártérítés jár az akadályozott kapcsolattartásért

Az Apák az Igazságért Egyesület írásbeli kérdésekkel fordult az EMMI Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztályához. 

 
2017.03.30 | Menüpont: Gyámhivatal

Előfordul, hogy a gyámhivatal figyelmen kívül hagyja a bíróság végzését

A kapcsolattartást minden esetben - és elsődlegesen - a gyermek érdekére tekintettel kell szabályozni a Gyer. 30. § (5) bekezdése értelmében. Amennyiben kétséget kizáróan az a kivételes helyzet áll fenn, hogy a kapcsolattartás nem szolgálja a gyermek érdekét, a gyermek szorongásmentes személyiségfejlődését, állapotát, érzelmi, lelki fejlődését kedvezőtlenül befolyásolhatja, a kapcsolattartás iránti kérelem nem teljesíthető mindaddig, amíg ezek a hátrányos körülmények meg nem változnak. 

 
2017.03.27 | Menüpont: Gyámhivatal

A gyermekvédelmi rendszer büntető módon gondolkodik

Ma, amikor problémát észlelnek a társadalom tagjai nem segíteni próbálnak, hanem jelentik a hiányokat, ami gyakran vezet ahhoz, hogy a gyereket kiemelik a családból, vagyis elveszik a szülőtől. Pedig a gyerekvédelmi törvény – nagyon helyesen – úgy fogalmaz, hogy akkor lehet csak a gyereket kiemelni a családból, ha dokumentáltan minden megtörtént annak érdekében, hogy ez megelőzhető legyen. Ez egy 1997-es törvény, ami a mai napig megfelel minden európai szabályozásnak. De nem tartják be, mert abban nem volt soha konszenzus és szolgáltatás és pénz sem, hogy ezeket a segítségeket megadjuk.

 
2017.03.07 | Menüpont: Gyámhivatal

Hiába köteleztek rá, egyszerre nem tudtam két helyen lenni

Levezettem az egyenletet az ügyintéző hölgynek és jeleztem, hogy bizonyíték áll a rendelkezésemre, hogy önhiba nem terhel. Ügyintéző FŐTANÁCSOS asszony közli, azt ő nem tudja elfogadni, ők nem nyomozóhatóság. Értem én, hogy hülye tetszik lenni a munkájához, csak ezt nem, hogy miért.

 
2017.03.02 | Menüpont: Gyámhivatal

Egy baleset is oka lehet a gyermek kiemelésének

Egy játék során a szülő minden esetben odafigyel arra, hogy gyermeke a játék közben biztonságban legyen, semmi baja ne eshessen. Mégis történhetnek balesetek. Ilyen baleset történt tavaly nyáron is, az apa, valamilyen oknál fogva nem tudta elkapni 7 hónapos gyermekét, aki a földre zuhant, és a bal combcsontja eltörött. Az apát az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja, ezért akár 3 évet is kaphat. A gyámhatóság a balesetet követő második héten elvette, és ideiglenesen nevelőszülőnél helyezte el a gyermeket.

 
2017.03.01 | Menüpont: Gyámhivatal

Az EBH nem vizsgálja a gyámhivatalok eljárásait

Hiába tiltja a gyermekvédelmi törvény, közvetetten pedig az egyenlő bánásmódról szóló törvény is, hogy a család szegénységére hivatkozva válasszanak el egy gyermeket családjától, az anyagi okokból való kiemelések nagyon gyakoriak Magyarországon, rendszerszintű problémát jeleznek. A Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által szolgáltatott adatok szerint 2012-ben 21 000 gyermek élt családjából kiemelve – közülük mintegy 8200-an gyermekotthonokban, 13 ezren államilag kijelölt nevelőszülőknél, 300-an pedig különleges gyermekotthonokban. A Habitat for Humanity Hungary 2012-es jelentése szerint az átmeneti gondozásban lévő gyermekek jelentős részét lakhatási problémák miatt emelték ki családjukból.

 
2017.02.20 | Menüpont: Gyámhivatal


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1788352
30 nap: 32837
24 óra: 786