Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyámhivatal

A gyermekek védelmére szakosodott legfőbb szervek a gyámhivatalok. Az ombudsmanok már többször is jelezték, hogy működésük a jogszabályi előírásokat mélyen alulmúlják, a minimálisan elvárt szintnek sem felelnek meg. Uram-bátyám ismeretségi viszonyok, a gyermekek érdekeit háttérbe szorítva. Hivatali túlkapások, szakmai hozzá nem értések, a szociális-egzisztenciális segítségnyújtás teljes elmaradása, és az emiatt kiemelt gyermekek több tízezres száma. ...

A gyermekvédelmi intézményrendszer működése sem az európai, sem pedig a nemzetközi egyezmények előírásainak nem felel meg Magyarországon. A szülő harcol, majd - pejoratíve - belehal a hatóságokkal folytatott szélmalomharcba. Közben maga a hivatal segíti elő a gyermek saját szülőjétől való elidegenítését. Azzal, hogy nem hajtja végre a gyermek családjával való kapcsolattartásának jogát. Azzal, hogy a gyermeket akarata ellenére kényszeríti vissza a szülőhöz. Azzal, hogy a bántalmazást nem kezeli megfelelő módon. Azzal, hogy nem hajlandó hivatalból sem bírósági eljárást kezdeményezni, sem pedig bírósági eljárásba beavatkozni a gyermek érdekében, és védelmében. Pedig a vonatkozó törvények szerint megtehetné. A problémák sora szabadon folytatható, a hiányosságok felsorolása napokat venne igénybe. 

Íme, az elrettentő példák:

 

 

 

Cikkek

A TASZ jelenti: Elszakítva ....

Hihetetlennek tűnik a történet? Az is! Hiszen lehetetlen, hogy egy jól szituált budapesti család magánéletébe akár tizedennyire beléphessen a hatóság. Hogy merne bárki is egy szombat estén hűtőt és wc-t nyitogatva ellenőrzést tartani egy kissvábhegyi lakásban?

De mégsem hihetetlen a történet, mert – ugyan máshol, más társadalmi csoporthoz tartozó családokkal, - mindennapos tapasztalat a szombati látogatások általi megalázó kontroll, a szavahihetőség megkérdőjelezése, az anyagi hiányok szülői bűnökként való felrovása. Semmivel sem tudnak több, vagy súlyosabb hibát felróni a szülőknek, mint a fenti elborzasztó fikcióban, mégis megtörténhet az, hogy tömegesen szakítanak szét családokat a gyerekek időnkénti megbetegedése, az egyik szülő munkahelye miatti távollétei, és egy-két iskolai hiányzás miatt.

 
2015.05.04 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Gyermekvédelem - A gyermek mindenek felett álló érdeke?

„Vigyék el inkább az enyémeket, legalább ott jobb lesz nekik!” – mondta egyszer nekem sok évvel ezelőtt egy nagyon rossz körülmények között élő asszony. Most a napjainkban éltem át először testközelből, családból való kiemelést. Akkor sokat gondolkoztam az asszony mondatán. Most még inkább. Tasnádi Zsófia írása.

 
2015.05.03 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A gyermekjóléti szolgálatnál az ombudsman nem vizsgálódhat

AJB 2058-4/2015. számon érkezett egy jogfosztott édesanyához az Alapjogi Biztos tájékoztatása, mely kimondja, hogy a gyermekjóléti szolgálat munkájával kapcsolatban, hozzá beérkezett panaszt kivizsgálni nem áll módjában, tekintettel arra, hogy a gyermekjóléti szolgálat szakmai ellenőrzése a megyei kormányhivatal gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörében eljáró szervezeti egységhez tartozik.

Na és?

 
2015.05.01 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Megtörtént - Határozat nélkül indult és lezárt gyámhivatali eljárás

A jogbiztonság követelményével, a tisztességes eljáráshoz fűződő, valamint a jogorvoslathoz való alapjoggal összefüggésben okozott visszásságot a gyámhivatal, mert az eljárás formális megindítása nélkül folytatott hatósági eljárást, de jogorvoslattal megtámadható döntést nem hozott.

 
2015.04.24 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Gyermekek száma a szakellátásban

Az ezredforduló óta a harmadik legnagyobb számú beáramlás történt 2011-ben, közvetlenül a 2010-es rekordév után. A bekerülők kiemelkedően magas száma 2011-ben másodszor terhelte meg a befogadásban, elhelyezésben és kigondozásban érintett szakszolgáltatásokat. A kiskorúak beáramlásában 2010 után ismét nőtt a 6 éven aluliak száma, és tovább nőtt a nagykamaszok eddig is erős beáramlása, a 6-13 évesek száma viszont csökkent, tovább csökkentve a széles korhatárú, „családias” ellátás körét a gyermek- és lakásotthonokban. A beutalásban tovább nőtt a fővárosi kerületi gyámhatóságok dominanciája. A szakellátást érő beutalási problémák forrása tehát a kerületekben van. A fő bekerülési okok között nőtt a bántalmazás-veszélyeztetés és az ellátás elégtelensége, csökkent viszont a beutaltak saját magatartászavarainak aránya.

 
2015.04.04 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Megtörtént - Szabadlábon a szigetszentmiklósi szülők

Gyakori jelenség a gyermekvédelemben, hogy túl kis beavatkozást végeznek, évekig elhúzva, ahelyett, hogy pár hónap alatt javítanának a helyzeten vagy kiemelnék a gyerekeket. Az elején meg kell ismerni a családot és ehhez szabni a beavatkozást. Ha nem érnek el semmit, akkor inkább ki kell emelni a gyereket a családból, és azon dolgozni, hogy visszakaphassák őket. A legrosszabb megoldás az évekig elnyúló laza figyelem, a család dinamikájának igazi megértése nélkül. Így mintegy lassú tűzön sütögetik a családot, és az elhúzódó eredménytelen kezelgetéssel pont a gyerekeket fosztják meg az értelmes élettől. A magyar gyermekvédelemben nagyon gyakori az ilyen elhúzódó traumatizáltság.

 
2015.03.28 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A szegénység a legfőbb oka a gyermekek kiemelésének

Több írás szól arról, hogy a család nem mer segítséget kérni, mert attól félnek, hogy "elveszik" a gyermeküket. A Gyvt szerint ez nem lehetséges,a valóságban mégis a szegénység áll a legtöbb "elvétel" mögött, ugyanis az ellátórendszer nem kínál megoldást számtalan élethelyzetre. Még a munkajövedelem sem fedezi sok család megélhetését.

 
2015.03.21 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Megtörtént - Anyagi okokból emelték ki gyermekeiket

... Amit nem értenek: ha a védőnő, a családgondozó, a bölcsőde és az óvoda szereplésével a gyerekek gyakorlatilag 24 órában szem előtt lennének, ahogyan voltak eddig is, akkor miért nem kerülhetnek vissza a családba. „Igaz, szerény körülmények között élünk, de eddig is inkább mi nem ettünk, mintsem a gyerekeknek nélkülözniük kelljen” – mondta Rozi, a gyerekek édesanyja.

 
2015.03.18 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A korlátolt korlátlan kapcsolattartás joga

Egy bontóper központi kérése, hogy a különélő szülő hogyan és milyen rendszerességgel találkozhat a házasság befejeződését követően a közös gyermekével, gyermekeivel. A legtöbb szülő ragaszkodik a korlátlan kapcsolattartás jogához. Ez a jogi lehetőség azonban a leglehetetlenebb helyzeteket produkálja a gyakorlati alkalmazása során.

 
2015.03.18 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 15
Összes: 1807448
30 nap: 20747
24 óra: 719