Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyámhivatal

A gyermekek védelmére szakosodott legfőbb szervek a gyámhivatalok. Az ombudsmanok már többször is jelezték, hogy működésük a jogszabályi előírásokat mélyen alulmúlják, a minimálisan elvárt szintnek sem felelnek meg. Uram-bátyám ismeretségi viszonyok, a gyermekek érdekeit háttérbe szorítva. Hivatali túlkapások, szakmai hozzá nem értések, a szociális-egzisztenciális segítségnyújtás teljes elmaradása, és az emiatt kiemelt gyermekek több tízezres száma. ...

A gyermekvédelmi intézményrendszer működése sem az európai, sem pedig a nemzetközi egyezmények előírásainak nem felel meg Magyarországon. A szülő harcol, majd - pejoratíve - belehal a hatóságokkal folytatott szélmalomharcba. Közben maga a hivatal segíti elő a gyermek saját szülőjétől való elidegenítését. Azzal, hogy nem hajtja végre a gyermek családjával való kapcsolattartásának jogát. Azzal, hogy a gyermeket akarata ellenére kényszeríti vissza a szülőhöz. Azzal, hogy a bántalmazást nem kezeli megfelelő módon. Azzal, hogy nem hajlandó hivatalból sem bírósági eljárást kezdeményezni, sem pedig bírósági eljárásba beavatkozni a gyermek érdekében, és védelmében. Pedig a vonatkozó törvények szerint megtehetné. A problémák sora szabadon folytatható, a hiányosságok felsorolása napokat venne igénybe. 

Íme, az elrettentő példák:

 

 

 

Cikkek

A gyermekvédelmi rendszer működése veszélyezteti a gyermekeket

Az alapvető jogok biztosa szerint a kislétai bezárt kislány esete komoly tanulságokkal szolgál mind a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésével, mind a lakókörnyezet jelzési szerepével és lehetőségeivel kapcsolatban. Székely László ombudsman jelentésében nagyobb figyelmet és gondosságot kért az állami szervektől annak érdekében, hogy mielőbb felismerhető legyen a gyermekek veszélyeztetettsége.

 
2015.06.26 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A gyermekkel való kapcsolattartás akadályozása

OBH 2853/2007. számú ügyben: A panaszos beadványa szerint Tokaj Város Gyámhivatalánál (a továbbiakban: gyámhivatal) többször jelezte, hogy volt felesége meghiúsítja gyermekével való kapcsolattartását, végrehajtást kért. A panaszos sérelmezte, hogy a gyámhivatal nem, vagy késedelmesen intézkedett.

 
2015.06.15 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Megtörtént - Egy apa harca két gyermekéért

Se a kitűzött tárgyalás, se a mediáció nem hozott egyezséget, megoldást a két szülő között a gyerekekkel kapcsolatban. Az egyik korlátozni akart, a másik bővíteni. Az anya a megegyezésre való hajlandóság apró jelét sem adta, így a mediátor is tehetetlennek bizonyult. Az ügy a gyámhivatal berkein belül folytatódott: január 13-án kirendel a gyámhivatal egy szakértőt, aki június12-ére küldte meg a véleményét a gyámhivatalnak.

Az édesapa ezt a véleményt július 23-án kapta kézhez.

A kapcsolattartás újraszabályozásáról határozatot viszont csak október 16-án hozta meg ez alapján a hivatal. A határozat mind a gyermekek jogát, mind az apa jogát, hogy egymással mennyi időt tölthetnek el havonta Lucával 1, Viktorral 2 órában határozta meg, szigorításként hozzáfűzte, hogy csak mediátor jelenlétében találkozhat gyermekeivel.

Minden egyéb, a mediátor jelenléte nélküli találkozás tiltott!!!

 
2015.05.16 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Megtörtént - Pert nyert az apa a gyámhivatallal szemben

A gyámhivatal nem hajtotta végre az apai kapcsolattartást, és nem intézkedett a nagyszülői kapcsolattartással kapcsolatban. A bíróság, megállapította, hogy ezzel az érintettek teljes családi és magánélethez fűződő jogát sértette meg a gyámhivatal.  A gyámhivatalt jogerősen kártérítés megfizetésére kötelezte a  Fővárosi Ítélőtábla.

 
2015.05.16 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Hogyan válhatna hatékonyabbá a gyermekvédelem, ha az anya hajléktalan?

A Város Mindenkié Csoport felkarolta Erzsébet ügyét, aki terhességét hajléktalan szállón hordta ki, majd kórházba került, és ott megszülte gyermekét. A gyámhivatal semmi más megoldást nem látott az ő esetükben, mint az anyától – szegény sorsa és hajléktalansága okán – hatósági gondozásba emelni a gyermekét, és messze, vidékre, nevelőszülőkhöz adni a pici babát. Anya, és anyatej nélkül.

A Kettős Mérce blog tudósított arról is, hogy az anya már a hajléktalan szállón kutatott őt és kicsinyét befogadó anyaotthonok után, teljes mértékben sikertelenül. Erzsébet törekvéseihez A Város Mindenkié Csoport aktivistái is csatlakoztak, de még nekik sem sikerült az anya és pici babája számára befogadó otthont találniuk. A gyámhivatal pedig ott toporgott a kórház ajtajában, várva arra, hogy az első lehetséges alkalommal – a zárójelentés kiadása után – megkaparintsa, és az anyától elszakítsa a pici babát. Az anyának egyetlen bűne, hogy szegény, és családi háttértámogatás nem áll mögötte.

 
2015.05.12 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Megtörtént - Ma egy egyhetes csecsemőt vehetnek el az anyukájától

Erzsébet elvált, nem volt elegendő jövedelme, nem tudta fizetni a magas lakbért, a magas rezsit, nem kapott szociális bérlakást, hajléktalanszállóra került. A napokban megszülte gyerekét, de mivel nincs hova mennie, elveszíti őt. Jövedelmet terhessége alatt nem tudott szerezni, gyerekkel hajléktalanként pedig minimális az elhelyezkedés esélye.

 
2015.05.11 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Megtörtént - Egy apa szíve megszakadt

Mindenki el tudja képzelni, mit érez egy anya, akitől elveszik a gyermekeit. De miért olyan nehéz átérezni, hogy egy gyermekeit egyedül nevelő apa szíve is megszakad, ha elveszti a lányait? Egy ráckevei család megrázó története következik.

Azt gondoljuk általában, csak egy férfi lehet olyan kegyetlen, hogy gyermekeit is elhagyja, amikor kilép egy házasságból. Hiszen az anyai szív ilyet nem tehet. De a valóság sajnos nem igazolja az általánosítást. Képzeljünk el egy szép családot, boldog házasságot, ahol a szerelem gyümölcseként egymás után örvendhetnek a gyermekáldásnak, Isten ajándékaként négy csemetének. Aztán egy esős napon kiderül, nem is volt olyan nagy a boldogság, nem is volt olyan szép az élet, legalábbis az egyiküknek. És jön a nagy trauma, amikor se szó, se beszéd az anya lelép.

 
2015.05.06 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A gyámhivatal vezetői gazdagodtak a gyermekek kereskedelmén

Úgy intézték, hogy túlzsúfolt legyen a gelsenkircheni nevelőintézet, a „létszámfeletti“ fiatalokat pedig Magyarországra küldték a saját itteni cégükhöz, ezen kaszált a gyámügyi hivatal több vezetője, sőt a modellt más városban is alkalmazták.

Neustart (azaz Újrakezdés) Reszocializációs Kft – e bizalmat sugalló nevű, Pécsett bejegyzett cég keretében üzletelt gyerekekkel a gelsenkircheni gyámügyi hivatal két vezetője. Legalábbis ez derült ki az ARD közszolgálati tévé Monitor című műsorából.

 
2015.05.05 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A beijedt gyámügyesek inkább intézetbe küldik a gyermekeket

Túlterhelt, alulfizetett és kiégett emberekkel működtetik a magyar gyermekvédelmi rendszert, amely így alig tudja ellátni a feladatát. A gyerekjóléti dolgozók munkájában amúgy is kevés a sikerélmény, a körülmények viszont végképp minden esélytől megfosztják őket. Családgondozókkal és más gyermekvédelmi szakértőkkel beszélgettünk, amiből az derült ki: az egész rendszer működése egy kudarc.

 
2015.05.04 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Az állam sem menti meg a gyermekeket a tetvektől

Egy omladozó, víz nélküli házban él Sándor és négy gyermeke, köztük három kislány, akiket egyedül próbál nevelni. Néhány hete mindnyájukat elvitte a gyámhivatal, mert túl sokat hiányoztak az iskolából tetvesség miatt, ráadásul Sándor sem egy angyal, nem veti meg az alkoholt. Az állami gyermekotthonban viszont nagy hiányosságok vannak, a gyerekeket például nem tudják időre iskolába vinni, mert nem fér bele a munkaidőbe. Sándor közben elhatározta: új életet kezd.

 
2015.05.04 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1807447
30 nap: 20747
24 óra: 718