Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyámhivatal

A gyermekek védelmére szakosodott legfőbb szervek a gyámhivatalok. Az ombudsmanok már többször is jelezték, hogy működésük a jogszabályi előírásokat mélyen alulmúlják, a minimálisan elvárt szintnek sem felelnek meg. Uram-bátyám ismeretségi viszonyok, a gyermekek érdekeit háttérbe szorítva. Hivatali túlkapások, szakmai hozzá nem értések, a szociális-egzisztenciális segítségnyújtás teljes elmaradása, és az emiatt kiemelt gyermekek több tízezres száma. ...

A gyermekvédelmi intézményrendszer működése sem az európai, sem pedig a nemzetközi egyezmények előírásainak nem felel meg Magyarországon. A szülő harcol, majd - pejoratíve - belehal a hatóságokkal folytatott szélmalomharcba. Közben maga a hivatal segíti elő a gyermek saját szülőjétől való elidegenítését. Azzal, hogy nem hajtja végre a gyermek családjával való kapcsolattartásának jogát. Azzal, hogy a gyermeket akarata ellenére kényszeríti vissza a szülőhöz. Azzal, hogy a bántalmazást nem kezeli megfelelő módon. Azzal, hogy nem hajlandó hivatalból sem bírósági eljárást kezdeményezni, sem pedig bírósági eljárásba beavatkozni a gyermek érdekében, és védelmében. Pedig a vonatkozó törvények szerint megtehetné. A problémák sora szabadon folytatható, a hiányosságok felsorolása napokat venne igénybe. 

Íme, az elrettentő példák:

 

 

 

Cikkek

Az államtitkár nem kíváncsi a gyermekvédelmi szakma reagálására

„Elsősorban a kistelepüléseken élő, veszélyeztetettségnek kitett gyermekeknek jelenthet nehézséget, hogy helyben nem elérhető a segítség” – áll a KSH elemzésében. E szerint épp ott a legnagyobb a baj, ahol a legnagyobb veszélynek vannak kitéve a gyerekek. A gyermekjóléti szolgálatok országos lefedettsége papíron amúgy remekül mutat: közel 99 százalékos, csakhogy a segítő szolgáltatásokhoz a települések mindössze ötödén lehetett hozzáférni.

 
2016.03.20 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Az óvoda, az iskola is jelzett - a gyámügy nem mozdult ...

... Fél évvel később az óvoda még komolyabb jelzéseket küldött a gyermekjóléti szolgálatnak, ekkor már a gyerek rendszeres bántalmazásáról tettek bejelentést, és arról, hogy játék és az étel megvonás mellett a levegőzés megtiltása is a büntetések közé tartozott az akkor 6 éves gyereknek.

 
2016.03.10 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Pofonok nevelési célzattal?

Visszatérő probléma, hogy a speciális otthonban élő gyermekek vagy fel sem ismerik, hogy bántalmazás érte őket, vagy azt enyhén ítélik meg. Aggályos az is, hogy a jelentős fluktuáció miatt a szakdolgozók közül többen nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, és akadozik a gyermekvédelmi gyámok személyes kapcsolattartása a gyermekekkel.

 
2016.03.01 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A gyámügy munkájának a saját törvényeink szabnak gátat ...

Nem, ők először a következményeket mérik föl, és, talán, egyszer, majd, társadalmi nyomásra el is fognak gondolkodni azon, hogy a következményt általában meg szokta előzni az ok. És rá fognak jönni arra is majd, hogy az ok megszüntetésével automatikusan megszűnik a következmény is.

Kérdés, hogy addig, míg erre a nagyon okosok, ott, fönn, rájönnek, mennyi gyermek életét, sorsát pecsételik, nyomorítják majd meg? …

 
2016.02.26 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Egy gyermek megnyomorításáért csak 11 év jár ...

Miért nem vizsgálják a hatóságok soha a gyámügy felelősségét az ilyen, és hasonló ügyekben? Hiszen a gyámügynek a gyermekek védelme a feladata. Nem pedig az, hogy kenje be sárral, ha észleli, hogy baj van. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés … Ezt, amit ezzel a kislánnyal tett a gyámügy, elméletben így hívják.

Gyakorlatban azonban nem büntetik.

 
2016.02.25 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Gyermekeiteket akkor vesszük el, amikor akarjuk ...

Adott hát egy komoly pénzekkel finanszírozott rendszer, melyet senki sem ellenőrizhet, független az emberi jogoktól, bármilyen ügyet titkosíthat, és ipari porszívóként szívja el a családoktól a gyerekeket. Ha a szülők perbe fogják a Barnevernetet, a jogi procedúrák évekig elhúzódnak. Gyerekeiket győzelem esetén sem kapják vissza (sok ilyen eset volt), mert „már beilleszkedtek új otthonukba, és ártana nekik, ha megint megbolygatnák életüket”. 

 
2016.02.23 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Nagyon félek, hogy kikerülök innen ...

Anyukámék mindig elfelejtettek felköszönteni. Aztán 18 évesen felhívtak a szülinapom után két héttel, boldog szülinapot kívántak és megkérdezték, tudok-e kölcsönadni százezer forintot. Nem adtam nekik. Egy órán keresztül sírtam Ildi néninek, akkor lettem még szorosabb viszonyban vele. Mindig mondom neki, hogy ő olyan, mint az anyukám, hiába magázom. Anyuékat ritkán látogatom, csak a húgom miatt megyek hozzájuk néha.

 
2016.02.16 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Ötvenezerrel kevesebb gyermek kap segítséget a gyermekjóléti szolgálatoktól

A gyermekjóléti szolgálatok országos lefedettsége 2014-ben ugyan közel 99 százalékos volt, ám a szolgálatok gondozási tevékenységéhez csak a települések ötödén lehetett helyben hozzáférni. A többi 2351 település egy részén csak heti egy-két alkalommal volt elérhető a gyermekjóléti szakember, máshol pedig az érintett családoknak kellett egy másik településre utazniuk a gondozásért cserébe, ami egy elhanyagoló vagy bántalmazásban élő családtól finoman szólva is magas elvárásnak tűnik. 2014-ben 643 gyermekjóléti szolgálat működött országszerte, 2005-ben még közel 1500.

 
2016.02.12 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Évente 5 000 gyermeket emelnek ki a családjából

Sok család annyira leszakadt, hogy se bennük, se a szakemberekben nem maradt elég kapacitás. Ez tragédia. Előfordul, hogy védőnők és a gyerekjóléti szolgálatok rögtön a szülés után kiemelik a gyereket, mert nem látják reálisnak, hogy a család behozza a hátrányokat. De nem biztos, hogy ez helyes. Szerintem, ha már a terhesség alatt megfelelő mennyiségű és minőségű támogatást nyújtanánk az elsőgyerekes anyáknak, kevesebb csecsemőt kellene kiemelni.

 
2016.02.09 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Gyerekek sorsa hónapokig, évekig lóg a levegőben ...

Az egész a bürokrácia útvesztőiről és a kényelmes hivatalokról szól, akiknek megalapozott döntést kell hozniuk, ez viszont csak akkor lehetséges, ha mindenki megfelelően végzi a munkáját. Ez általában nincs így, egyrészt a szakmai hiányosságok, másrészt a leterheltség miatt.

 
2016.02.09 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 14
Összes: 1807447
30 nap: 20747
24 óra: 718