Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyámhivatal

A gyermekek védelmére szakosodott legfőbb szervek a gyámhivatalok. Az ombudsmanok már többször is jelezték, hogy működésük a jogszabályi előírásokat mélyen alulmúlják, a minimálisan elvárt szintnek sem felelnek meg. Uram-bátyám ismeretségi viszonyok, a gyermekek érdekeit háttérbe szorítva. Hivatali túlkapások, szakmai hozzá nem értések, a szociális-egzisztenciális segítségnyújtás teljes elmaradása, és az emiatt kiemelt gyermekek több tízezres száma. ...

A gyermekvédelmi intézményrendszer működése sem az európai, sem pedig a nemzetközi egyezmények előírásainak nem felel meg Magyarországon. A szülő harcol, majd - pejoratíve - belehal a hatóságokkal folytatott szélmalomharcba. Közben maga a hivatal segíti elő a gyermek saját szülőjétől való elidegenítését. Azzal, hogy nem hajtja végre a gyermek családjával való kapcsolattartásának jogát. Azzal, hogy a gyermeket akarata ellenére kényszeríti vissza a szülőhöz. Azzal, hogy a bántalmazást nem kezeli megfelelő módon. Azzal, hogy nem hajlandó hivatalból sem bírósági eljárást kezdeményezni, sem pedig bírósági eljárásba beavatkozni a gyermek érdekében, és védelmében. Pedig a vonatkozó törvények szerint megtehetné. A problémák sora szabadon folytatható, a hiányosságok felsorolása napokat venne igénybe. 

Íme, az elrettentő példák:

 

 

 

Cikkek

Ha a védelembe vétel kérdésében nem dönt a hivatal

A rendelkezésre álló iratokból megállapítható, hogy a gyámhivatal kézhez vette a szociális és gyámhivatala új eljárásra utasító végzését, az azokban felsorolt eljárási cselekményeket a fent pontosan megjelölt időpontokban foganatosította, de a védelembe vétel kérdésében a felettes szerv utasítása ellenére nem hozott döntést. Mindebből következően megállapítottam, hogy az eljárás elhúzódása visszásságot idéz elő a jogállamiságból fakadó jogbiztonság követelményével, valamint a tisztességes hatósági eljáráshoz való joggal összefüggésben.

 
2016.07.12 | Menüpont: Gyámhivatal

A védőnő többször jelzett, a gyámhivatal nem lépett

A védőnő, Varga Piroska ezt meg is erősíti nekünk. Annyit mond még, hogy senki nem számított erre a tragédiára, arra pedig nem tudják a választ, hogy több mint egy év után miért nem sikerült még lezárni G. Máté korábbi gyermekbántalmazási ügyét. A férfi ellen ugyanis még egy eljárás folyik, Sebastián most másfél éves testvére három hónapos korában maradandó károsodást szenvedett, jelenleg a nagyszülei a gyámjai. Állítólag őt is leejtette az apja. Megkerestük a recski gyermekjólétnél Czene Ilona családgondozót is, de nem akart lapunknak nyilatkozni.

 
2016.07.04 | Menüpont: Gyámhivatal

A hivatásos gondnokok képzése nem megfelelő

Komoly problémákat generálhat az a jogtechnikai megoldás, amellyel a hivatásos támogatókat mindössze 6 hónap alatt, hivatásos gondnokokból képezték át, illetve az egyszerűbb megoldást választva a támogatott döntéshozatal intézményét a gyámhivatali rendszerbe építették be.

 
2016.07.01 | Menüpont: Gyámhivatal

A gyámhivatal a CSÁO-t alkalmasnak találta, majd onnan emelte ki a gyermekeket

2016. június 7-én, öt nappal kilakoltatásuk után a Danó-családot arról tájékoztatta a VIII. Kerületi Hivatal Gyámhivatala, hogy június 10-én kiemelik a három kiskorú gyermeket a családból. Danóék a kilakoltatásuk napján egy családok átmeneti otthona (CSÁO) krízisszállására költöztek a gyerekekkel. Ezt az elhelyezést a gyámhivatal munkatársa – aki telefonon egyeztetett az Utcajogász egyik jogászával a család kilakoltatásakor – megfelelőnek találta.

 
2016.06.14 | Menüpont: Gyámhivatal

Túl sok gyermek hal meg - változnak a gyermekvédelmi szabályok

A jövőben ha a családgondozó/esetmenedzser részéről 15 napon belül két sikertelen kapcsolatfelvétel történik egy családdal, és az nem mutat együttműködést, nem engedi be a családgondozót/esetmenedzsert a lakásba, azonnal köteles jelezni írásban az intézményegység-vezetőjének az elakadást, aki felelős a további intézkedések megtételéért, pl: védelembe vételre, vagy egyéb hatósági intézkedésre.

 
2016.05.26 | Menüpont: Gyámhivatal

Hiányoznak a nevelőszülők a gyermekvédelmi rendszerből

Miközben a kormány sokszor hangoztatott célja a korszerűtlen intézmények kiürítése, a valóságban egyre több gyermek kényszerül ilyen intézményben lakni: az adatok szerint egyetlen év alatt több mint hatszáz fővel nőtt a gyermekotthonban élők száma. A helyzet megoldásához több nevelőszülőre volna szükség, ám egyre kevesebben vállalkoznak a feladatra.

 
2016.05.24 | Menüpont: Gyámhivatal

Mindenki tudta ... és a kislány mégis belehalt

Érthetetlen az is, hogy a nagyobbik lány alultápláltsága miatt 2013-ban már gyámügyi eljárás is indult, de a kórházi kezelés és feltáplálás után akadálytalanul visszakerülhetett a bántalmazó családhoz. 

 
2016.05.19 | Menüpont: Gyámhivatal

A gyermek személyi okmányainak igényléséhez mindkét szülő szükséges?

Egyre több szülő távozik külföldre gyermekével, akár munkavállalás, akár tartós letelepedési céllal, és, mondhatni, természetesen viszi magával a gyermekét is. Mondhatni, természetesen, ezekben az esetekben nem értesíti ebbéli szándékáról a különélő szülőt. Elegendő, az Unión belül mindössze a gyermek számára megigényelni a személyi igazolványt, és már utazhatnak is. A különélő szülő pedig bottal ütheti gyermeke nyomát.

 
2016.05.07 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

Petíció annak érdekében, hogy végre dolgozzanak a gyámhivatalok

Számos konkrét esetről van tudomásunk, amikor az érintett gyerekek jogerősen végrehajtandó határozat megléte ellenére több hónapig, akár évig sem találkozhatnak a külön élő szülővel és ezekben az ügyekben hatékony intézkedés nem történik. Az eljárásokra nyitva álló ügyintézési határidőket nem tartják be, a sorozatosan jogsértő gondozó szülővel szemben kellően visszatartó mértékű – vagy bármilyen – bírságot nem szabnak ki.

 
2016.04.24 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0

A gyermek belehalt a bántalmazásba, a családgondozóját előléptették ....

A bíróságon elhangzott, hogy a megyei gyámhivatal az eset után vizsgálatot rendelt el, ami elmarasztalta Kovácsnét, amiért nem javasolta még időben, hogy emeljék ki a gyerekeket a családból. A családgondozó figyelmeztetést kapott, de továbbra is a Somló-környéki Feladatellátó Intézmény munkatársa maradt, egy idő után vezető beosztásba is került.

 
2016.03.25 | Menüpont: Gyámhivatal | Hozzászólások: 0


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 10
Összes: 1807441
30 nap: 20744
24 óra: 718