Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyámhivatal

A gyermekek védelmére szakosodott legfőbb szervek a gyámhivatalok. Az ombudsmanok már többször is jelezték, hogy működésük a jogszabályi előírásokat mélyen alulmúlják, a minimálisan elvárt szintnek sem felelnek meg. Uram-bátyám ismeretségi viszonyok, a gyermekek érdekeit háttérbe szorítva. Hivatali túlkapások, szakmai hozzá nem értések, a szociális-egzisztenciális segítségnyújtás teljes elmaradása, és az emiatt kiemelt gyermekek több tízezres száma. ...

A gyermekvédelmi intézményrendszer működése sem az európai, sem pedig a nemzetközi egyezmények előírásainak nem felel meg Magyarországon. A szülő harcol, majd - pejoratíve - belehal a hatóságokkal folytatott szélmalomharcba. Közben maga a hivatal segíti elő a gyermek saját szülőjétől való elidegenítését. Azzal, hogy nem hajtja végre a gyermek családjával való kapcsolattartásának jogát. Azzal, hogy a gyermeket akarata ellenére kényszeríti vissza a szülőhöz. Azzal, hogy a bántalmazást nem kezeli megfelelő módon. Azzal, hogy nem hajlandó hivatalból sem bírósági eljárást kezdeményezni, sem pedig bírósági eljárásba beavatkozni a gyermek érdekében, és védelmében. Pedig a vonatkozó törvények szerint megtehetné. A problémák sora szabadon folytatható, a hiányosságok felsorolása napokat venne igénybe. 

Íme, az elrettentő példák:

 

 

 

Cikkek

Bohózatba illő gyermekvédelmi esetkonferencia

A saját magát kizáró gyámhivatal illetékességi- és hatáskörébe tartozó szolgálatok sem illetékesek eljárni az érintett gyermek ügyében. Ettől függetlenül az illetékességgel már nem rendelkező gyámhivatal illetékességi- és hatáskörébe tartozó szolgálatok mégis lebonyolították az esetkonferenciát, a gyermek védelembe vételének tárgyában. Emlékezzünk: a szülői beadvány pszichiáter szakértő kirendelésének lehetőségét kérte a szolgálattól és a gyámhivataltól is, de a gyermek védelembe vételéről tárgyaltak. S hogy elsősorban ki nem volt jelen az esetkonferencián? Természetesen az illetékességgel valóban bíró gyámhivatal, és az ő illetékességébe tartozó szolgálatok bármelyike. …

 
2016.12.14 | Menüpont: Gyámhivatal

A kapcsolattartást akadályozók többsége Borderline személyiségzavarban szenved

Sokat segíthet, ha ilyenkor a gyámhivatal behívja az orvost (köteles a tényállást tisztázni), és meghallgatja, hogy ő maga tapasztalta-e a hányást, lázat, hasmenést, készíttetett-e laborvizsgálatot, széklettenyészetet, megfázásnál úgyszintén laborvizsgálatot, illetve tüdőröntgent. Illetve az is sokat segítene, ha a gyámhivatalok vizsgálnák, hogy hogyan lehetséges az, hogy a gyermek mindig pont a kapcsolattartásnál beteg. Van olyan ügyem, ahol pl. a gyermek eddig minden páros ünnep apai kapcsolattartási napján beteg lett, a gyermek már 8 éves, de még egyetlen szentestét sem tölthetett az apjával, és ezt a hatóságok, bíróságok teljesen normálisnak tartják.

 
2016.12.08 | Menüpont: Gyámhivatal

Túlterheltek az első- és másodfokú gyámhivatalok

Székely László szerint a visszásságok hatékonyabb megelőzése érdekében nagy szükség lenne az újonnan belépő munkatársak elméleti és gyakorlati képzésére, a szakterületen régebben dolgozók szakirányú továbbképzésére, így ezek biztosítására kérte fel az emberi erőforrások miniszterét. A jelentés kitér rá, hogy több ombudsmani vizsgálat tárt fel nem megfelelő jogértelmezésére visszavezethető problémás joggyakorlatot, a biztos szerint ezért indokolt lenne gyámügyi eseti döntéstár és módszertani levelek kiadása, így a biztos ezek mielőbbi előkészítését is kezdeményezte a szaktárcánál.

 
2016.12.04 | Menüpont: Gyámhivatal

Külön államban élő különélő szülők kapcsolattartása

Ha a kapcsolattartás meghiúsulása nem belföldön történik, hanem külföld vonatkozásában, az bizony tetemes utazási költségekkel jár a kapcsolatot tartani kívánó szülőnek, mégpedig magyar munkabérből, amely pedig jóval az EU átlag alatti munkabér. Kockáztatnia kell, és ha hónapokig fizeti, a kapcsolattartás meghiúsulása miatt az utazási költségeket, az anyagilag igen megterhelő az ő és családja számára is. Még abban az esetben is, ha az anyuka esetleg lemond a tartásdíj megfizetésének kérelméről, annak érdekében, hogy az utazási költségek fedezhetőek legyenek.

 
2016.11.09 | Menüpont: Gyámhivatal

Örökbeadás - ha kell, erőszakkal is

Többször is foglalkoztunk már azzal a témával, milyen sorozatos jogtalanságok és jogi hátrányok érik a nevelőszülőket, ám mindezen túlmenően a napokban egy olyan jogi kategóriára irányították rá a figyelmünket, amely a legdurvábban avatkozik be a nevelőszülők családi életébe. Nem minden nevelőszülő vállalja, hogy nyilvánosság előtt beszél erről a kérdésről, most, egyikük mégis megtette, tekintettel arra, hogy jogsérelmeket okozva, és okirathamisítással kívánják örökbefogadásra kiemelni tőle nevelt gyermekét úgy, hogy közben erőszakot alkalmaznak, a gyermek jogait semmibe veszik.

 
2016.11.05 | Menüpont: Gyámhivatal

A gyámhivatal nem hajtja végre a kapcsolattartási jogot

A férfi elmesélte: minden második hétvégén, a bírósági végzésben szereplő időpontban megjelenik volt párja lakásánál, ám ajtót a legtöbb esetben nem nyitnak neki. – Minden ilyen esetben a gyámhivatalhoz fordultam, és kértem, hogy kötelezzék az elmaradt láthatás pótlását. Ez azonban a mai napig nem történt meg.

 
2016.10.24 | Menüpont: Gyámhivatal

Büntetőeszköz lett a gyermekvédelmi intézkedésből

A védelembe vétel eredeti célja az lett volna, hogy segítsenek a rászoruló családoknak, ez a szerep azonban –  állítja több gyermekjogi szakember és maguk a gyermekvédelemben dolgozók is – mára teljesen eltorzult. Egy fenyegető intézmény lett belőle: a szülők a gyerekük elvesztése előtti utolsó lépcsőfokként kezelik, mert úgy érzik, a velük szemben megfogalmazott elvárások teljesítéséhez semmilyen segítséget, útmutatást nem kapnak.

 
2016.10.22 | Menüpont: Gyámhivatal

Küzdelem a halálos kórral, és a hatósággal

Nem csupán a betegséggel kell megküzdeniük. A kislány édesanyja három éve besokallt, otthagyta őket. A bíróság először nála helyezte el Virágot, de az anya egy évvel ezelőtt lemondott a kislányról. Az apának egyszerre kellett megoldania, hogy vigyázzon lányára és biztosítsa a megélhetésüket. Ebbe bukott bele, vagyis emiatt vitte el tőle a gyermekvédelem Virágot, miután nővére feljelentést tett a családsegítőnél. A nő nem kívánt nyilatkozni, és azt kérte, ne is keressük többet.

 
2016.09.20 | Menüpont: Gyámhivatal

Szüleitől jogellenesen elszakított gyermekek

A védőnő nem állt meg a szülők írásbeli és szóbeli alázásánál, gondoskodott arról is, hogy a majdan születendő kisfiút, Józsikát már haza se vihesse Kati a kórházból. Idejekorán megtette a jelzését a kórház felé, melyben felszólította őket: az újszülöttet nem adhatják majd haza! Nem is adták: az édesanyát a szülés harmadnapján hazaküldték hatósági határozat nélkül.

 
2016.09.16 | Menüpont: Gyámhivatal

Törvény tiltja, mégis: az anyagi okok miatt kiemelt gyermekek

Pontos szabályok nincsenek a kiemelésekről, az mindig a gyermekjóléti szolgálat környezettanulmányától függ. Bizonyos körülmények egyértelműen a család szétszakítását eredményezik (például az elhelyezés nélküli kilakoltatás, a nem közművesített lakás), holott egy ombudsmani jelentés szerint a gyerek kiemelése akkor is jogellenes, ha az adott család elveszítette a házát és hajléktalanná vált.

 
2016.07.28 | Menüpont: Gyámhivatal


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 12
Összes: 1807445
30 nap: 20745
24 óra: 716