Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őrzik csendben a titkot, és tűrnek ...

jaszbereny-stop.jpgPár napja adtunk hírt a Stop – a családon belüli erőszakra elnevezésű csendes megmozdulásról, melyről a rendezvény egyik szervezője, Mócsa Nikoletta tájékoztatta portálunkat.

„A rendezvény kezdete 17 órára volt meghirdetve. Háromnegyed 5-kor kis aggódás fogott el, hogy a 15-20 rendőrön és két felnőtten kívül nem volt még ott senki. De 17 órakor már körvonalazódott, hogy sokan vagyunk, kb. 150-en lehettünk. A rendőrök biztosították az útvonalat, kifejezetten segítőkészek és együttműködőek voltak. Negyed 6-kor lassan, csendben vonultunk át a városon táblákat tartva a kezünkben.

Volt, aki a menet mellett elhaladva kérdezte, hogy mit csinálunk, gyorsan elmondtuk neki, hogy a családon belüli erőszak ellen tüntetünk és ott, úgy az utcáról velünk tartott. A séta alatt hallani lehetett a beszélgetéseket, hogy kinek hány hasonló helyzetben lévő rokona, ismerőse van. Sokkal-sokkal több, mint ahányan el mertek jönni. Sokan félnek, őrzik csendben a titkot és tűrnek. …

Elsétáltunk a bíróság épülete előtt és megérkeztünk a jászberényi gyámhivatal mellé (azért nem elé, mert innen szereztünk áramot a hangosításhoz).

Jómagam, mint egyik szervező, megköszöntem minden jelen lévőnek, hogy eljött, volt aki Budapestről, volt aki Tatabányáról érkezett. A beszéd alatt mint gyakorlatlan szervező, gyakorlatlan felszólaló nem igazán voltak összeszedett mondataim, gyakorlatilag spontán tettem említést a családon belül erőszak jelenlétéről, az áldozatokról és elmeséltem, hogyan indult ez az egész.

Gabi (az érintett anyuka) facebook posztja okozta megdöbbenésünket, hogy előzetesen végrehajtandó bírói végzés alapján 5 napon belül a gyermek apa részére történő átadására kötelezték úgy, hogy felügyeleti jogát is megvonták. Ezen felháborodva gondoltuk, hogy segítséget kell nyújtani neki, mert mindenki környezetében él olyan család, ahol a gyermekek kihelyezése inkább indokolt lenne saját értékrendünk alapján, mint ebben az esetben. Többen (szűk 10 fő aktív ember) ezért összefogtunk, mert úgy éreztük, emellett az igazságtalanság mellett nem mehetünk el.

Az összefogásban, a nyilvánosság erejében bízunk, és hogy a rendezvény miatt felfigyelnek a hatóságok arra, hogy milyen nagy baj van Magyarországon, családjogi perekben gyermekelhelyezésnél, mennyire nem kapnak segítséget a bántalmazást elszenvedett nők és gyerekek. Elmondtam, hogy 885 tagja van a jászberényi anyát támogató csoportnak (Összefogás Gabiért és a gyerekekért), akik helyben vagy lélekben a távolból támogattak minket. Majd átadtam a szót a Patent Egyesület jogászának, Spronz Júliának.

Elmondta, hogy ő már 20 éve jár nőket ért erőszak elleni tüntetésekre, és hogy ez itt Jászberényben már hatalmas tömegnek számít és példás civil összefogásnak.

Spronz Júlia elmondta, hogy ilyen összefogásra van szükség ahhoz, hogy változás legyen és felajánlotta minden bántalmazott részére a Patent Egyesület segítségét. Elmondta, hogy azokban az esetekben, amikor a hivatalok részéről nagyobb volt a figyelem sajnos tragédia után következett be és,hogy a bíróságok egyre növekvő számban helyeznek el gyermekeket bántalmazónál. 

„Egyesületünk nem azt tapasztalja, hogy elszigetelt esetekről, hanem rendszerhibáról van szó, amelyek ugyanúgy felbukkannak Jászberényben, mint Budapesten, Balassagyarmaton vagy éppen Mosonmagyaróváron. Magyarországon eddig  a nőket és a gyermekeket érintő erőszakos témában csak tragédia bekövetkezése után történt némi  előrelépés” - mondta.

Beszéde után Nagy Gabriella szólt a megjelentekhez, megköszönte mindenki támogatását, és elmondta, hogy ő ebből mekkora erőt merít. Valamint, ha egy bántalmazott segítségért fordul hozzá, akkor segíteni fog neki. Majd gitárt fogott és elénekelte az Ártatlan Világ című számot, melyen sokan meghatódtak. Legvégül gyertyát gyújtottunk a családon belüli bántalmazások áldozatainak emlékére. 

Fél 7 felé a megmozdulást befejezettnek tekintettük, de sok-sok ember ment oda az anyukához és ölelte át, ezzel is kifejezve támogatását, biztatását.”

Felvételt a csendes megmozdulásról a Jász Tv készített (ide kattintva megtekinthető).

És a fentiekben említett, Nagy Gabriella édesanya kálváriáját bemutató videót itt tekinthetik meg, a Privátkopó Magazin felvételén:

Fotó: Mócsa Nikoletta

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Június / 2017 >>


Statisztika

Most: 21
Összes: 1804276
30 nap: 21468
24 óra: 612