Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Havonta egy gyermek belehal a családon belüli erőszakba

szelenyi-zsuzsanna--egyutt.jpgA kormány honlapján február 14-én tette közzé az Igazságügyi Minisztérium az Isztambuli Egyezmény kihirdetésére vonatkozó előterjesztését. Az egyezményt Magyarország 2014 tavaszán már aláírta, de máig nem ratifikálta, így nem kötelező érvényű itthon.

Már régen itt volt az ideje, hogy az Isztambuli Egyezményt a kormány a magyar jogrendbe illessze és végre Magyarországon is látványosan csökkenjen a nők elleni és családon belüli erőszak.

Az egyezmény előírja, hogy a részes államokban hatékony megelőző munka és kampány folyjon, és mindenki számára világos legyen, hogy az erőszak minden formája a zárt falak között is elfogadhatatlan. A kormánynak meg kell sokszoroznia és elérhetővé kell tenni a bántalmazott nőket valamint gyerekeket védő szolgáltatásokat és otthonokat.

Végül át kell tekinteni, hogy a magyar jogrend megfelelően szankcionálja-e a bántalmazást és szigorítani kell azt, mert ma egyenlőre nem ez a helyzet.

Szelényi Zsuzsanna, aki az elmúlt 2 évben hat alkalommal kezdeményezte a parlamentben az egyezmény ratifikálását, jelezte, hogy a tervezetet a Magyarországon a nők elleni erőszak ellen küzdő civil szervezetekkel együtt alaposan áttekinti, hogy az minden tekintetben a bántalmazottak érdekeit szolgálja.

Magyarországon olyan súlyos a nők elleni és családon belüli erőszak, hogy abba hetente egy nő és havonta egy gyerek belehal. Az egyezményben foglalt intézkedések elindítása és egy kisebb atlétikai csarnok árának ráfordítása többszázezer bántalmazott nő és gyermek életén javíthat.

OS

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 8
Összes: 1806431
30 nap: 20705
24 óra: 577