Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ördög nem alszik ...

csecsemogyilkossag.jpgJó magaviseletért novemberben szabadult, a Karácsony ünnepét már a családja körében tölthette – jelent meg a híradás. Örülnünk kellene? Persze, hogy örülnünk kellene, hiszen egy anya szabadult, és négy gyermekével tölthette a Karácsonyt.

Csakhogy ez az „anya” nem az az Anya. Ez az „anya” négy csecsemőjét ölte meg, akiket a férje, az „apa” sikerrel el is ásott. Két csecsemő holttestét találta meg a rendőrség, a másik két csecsemő holttestét nem, azonban a nyomozás során az elkövető erről a két csecsemőről is elmesélte, mit tett velük. A férje azonban nem árulta el, őket hová rejtette.

Tehát fussunk neki még egyszer a bevezető résznek: Karácsonykor, „jó magaviseletért” mentesült a börtönbüntetése alól az a nő, aki sorozatgyilkosként megölte négy csecsemőjét. És a rendszer hazaengedte a még élő négy gyermekéhez. Ezt a hírt a lakosság úgy reagálta le: „Az ördög nem alszik.”

És valóban.

Elemezzük ezt a hírt a gyermekvédelmi rendszer hatékonysága és a MÉG élő gyermekek szempontjából. (Miközben megengedem magamnak azt a szubjektív kijelentést: nem érdekel, mi volt tetteinek indoka. Csecsemőket ölt. Nem ember tehát számomra – de nem is állat, mert az állat a saját élete árán is megvédi kicsinyét. Ez mindössze egy lény, aki önző érdekektől vezérelten négy csecsemő életét vette el.) Nézzük, mit tesz, hogyan működik a gyermekvédelmi rendszer Magyarországon, végigkövetve fenti esetet.

Gyermekvédelem a büntetőeljárás folyamán

Két csecsemő holttestét megtalálták, az „anya” az elkövető-gyanúsított, az „apa” a bűnrészes, folyik a nyomozás. Az „anya” még két csecsemőjének meggyilkolásáról számol be a rendőröknek.

A rendőrségnek, mint a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjának, azonnal, hivatalból be kellett volna kérnie a gyámügyet, a még életben maradt gyermekek hatóság általi, teljes körű védelmére, hiszen ezeknek a gyermekeknek az anyjuk sorozatgyilkos, az apjuk pedig a sírásó. Egyetértésben történt az elkövetés tehát, és nem fájt közben a szívük, nem éreztek lelkiismeret-furdalást, könyörtelenül, érzelemmentesen követték el tettüket. Sorozatban.

A gyámügy – mint a gyermekvédelmi jelzőrendszer másik tagja - hivatalbóli riasztása nem történt meg, vagy, ha igen, nem tett semmit annak érdekében, hogy a még élő gyermekeket teljes biztonságba helyezze az elkövetőktől. Amíg az anyát vádolták, és az eljárást lefolytatták, majd a börtönévek alatt, a sírásó volt jogosult a felügyeleti jog gyakorlására, hiszen a gyámhivatal úgy ítélte meg, hogy a sírásó alkalmas a gyermekek nevelésére (hiszen nem indított bírósági eljárást, hivatalból, a szülői felügyeleti jog megvonásának kérdésében). Csakúgy, mint a sorozatgyilkos is, akitől, még az ítélet kihirdetését követően sem vonták meg a szülői felügyeleti jogát.

Tehát kijelenthető: a sorozatgyilkos és a sírásó gyermekeinek, és unokáinak a büntetőeljárásban nem volt biztonsághoz való joga.

Gyermekvédelem a bíróságon

A bírósági eljárás sem zajlott le két nap alatt, lévén a 2000-es évek elején történő elkövetést és a 2007-es beismerést követően 2009-ben született jogerős ítélet, mely 12 év letöltendő börtönbüntetést mért a sorozatgyilkosra, a sírásó ugyanakkor mindössze felfüggesztett büntetésben részesült. És, láss csodát, a bíróság is úgy látta helyénvalónak, ha a sírásó tovább neveli a még élő gyermekeit, ugyanakkor azt is rendben lévőnek találta, hogy a sorozatgyilkostól sem vonta meg a szülői felügyeleti jogát.

Ne felejtsük el: a gyámügy a nyomozás során vak volt, és süket, mozgás- és cselekvőképtelen, az észlelés művészetének sem volt a csúcsán. No, de, ha ők nem is, a bíróságnak már illett volna hivatalból rendelkezni a szülői felügyeleti jog kérdésében, kiemelt figyelemmel a még élő gyermekek és unokák biztonságának biztosítására, hiszen minden bizonyíték az eljáró bíró előtt volt. A bizonyítékokkal együtt az összes részlet is az elkövetések folyamatáról. A bíró azonban mégsem aggódott, ezek után sem, a még élő gyermekek biztonságáért. …

„Jó magaviselet”

Lehet akármilyen pedáns is a börtönben egy sorozatgyilkos, akkor is sorozatgyilkos. Ha felügyelet alatt pedáns is, mitől annyira biztos abban ez a rendszer, hogy felügyelet nélkül is az marad?

A kényszergyógykezelését, de legalább a diagnosztizálását nem rendelte el a bíróság, de a gyámhivatal sem jeleskedett abban, hogy szakértői véleményt kérjen úgy a sorozatgyilkos, mint a sírásó elmeállapotára vonatkozóan, a gyermeknevelésre való alkalmasság megállapításának céljából. Ez, egész egyszerűen egy elbagatellizált, mellékes szál ebben a történetben – a hatóságok látásmódjában.

És jó magaviseletért kiengedik. Kérdés: hogyan viselkedhet jól egy sorozatgyilkos? Meghúzza magát? Naná, hogy meghúzza magát! Odabenn sem szeretik a gyermekgyilkosokat. Akkor sem, ha egyet öl meg, hát még, ha négyet. Akkor sem, ha nem gyermeket öl, hanem csecsemőt. Azt meg főleg nem szeretik. Ha hangot ad, jön a csillagszóró, naná, hogy jól viselkedik.

De kiengedték, és hatósági felügyelet nélkül hagyták ezt a sorozatgyilkost a még élő gyermekeivel és unokáival.

Gyermekvédelem Magyarországon, napjainkban. Ez az eset világít rá a leginkább arra, hogyan is működik kis hazánkban a gyermekek védelmének rendszere.

Januártól szigorították a gyermekvédelmi törvényt, elméletileg a gyermekek védelmében.

Pedig mindössze a hatóságokkal volna szükséges betartatni a már meglévő, és a gyermekek védelmét szolgáló törvényeket. 

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 6
Összes: 1806431
30 nap: 20703
24 óra: 576