Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gyermekek védelmét Magyarország nem képes biztosítani

paragrafus2..jpgMellbevágó történet látott napvilágot a Velvet randiblogján. Nem. Nemcsak az a mellbevágó, ahogyan az anya leírja, mi történt vele, és gyermekeivel. Az is döbbenet, hogy két ország gyermekvédelmi rendszere között milyen mértékű és égbe kiáltó különbségek vannak.

Abban az országban, ahová menekültek, a gyermekvédelmi rendszer úgy működik, ahogyan itthon csak reméljük, hogy talán, száz év múlva működni fog.

A történet címszavakban:

A diplomás anya a fiait menekítette a családon belüli szexuális abúzus elől. Első körben másik városba költözött a fiúkkal, ámde a magyar gyermekvédelem, ezen belül is a bíróság, kapcsolattartásra kényszerítette őket, és ezzel újra és újra ki is tette a gyermekeket a szexuális abúzusnak. Nem megvédte tehát őket, hanem biztosította azt, hogy továbbra is áldozatok maradjanak. …

Amikor az anya feljelentést tett a rendőrségen, kinevették, mondván, sok anya próbálkozik ezzel a hamis váddal. …

Az anya eleinte bújtatta a gyermekeket, majd végső elkeseredésében a tengerentúlra menekült. A gyermekek ott, kinn, úgy, hogy további abúzusnak már biztosan nem voltak kitéve, megnyíltak, és csak ott mesélték el szakembereknek, mi történt velük.

Most az állampolgárságra várnak, s ha megkapják, többé nem kényszeríthetik a gyermekeket kapcsolattartásra az őket bántalmazóval. Ugyanakkor, Magyarországon ezt nap, mint nap, ítéletben/végzésben szabályozzák és kényszerítik ki a bíróságok. … Mint a gyermekvédelmi rendszer egyik magas rangú tagjai. A gyámhivatalok pedig nem írhatják felül a bíróság döntését. Ha a bíróság előírja a kapcsolattartást, mégpedig felügyelet nélkül, a bántalmazóval, azt bizony nekik minden eszközzel ki kell kényszeríteniük.

A gyámhivatalokat ezért nagyon sokszor állítják pellengérre. Miközben elfelejtik az emberek, hogy ez a bíróság döntése volt. Természetesen polgári bíróságé, hiszen Magyarországon a gyermekek védelmére jellemző tény: a kiskorú veszélyeztetése cselekményt a Büntető Törvénykönyv tárgyalja, ám a legtöbb esetben (ha nem hal bele a gyermek, vagy nem szenved maradandó fizikai károsodást) polgári bíróság tárgyalja. (Gondoljunk csak az elhelyezés megváltoztatása perekre. Majdnem mindegyik vagy elhanyagolás, vagy veszélyeztetés jogcímen indul. Az esetek többségében nem is kerül át büntetőbírósági hatáskörbe.)

… mert megtehetik. Ebből is jól látszik: mi még fényévekre vagyunk az igazi és működőképes gyermekvédelemtől.

Az anya és gyermekei története ide kattintva olvasható.

 
 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 18
Összes: 1804274
30 nap: 21466
24 óra: 611