Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Családon belüli erőszak

Cikkek

Hogyan éli meg a gyermek, ha bántják az anyját?

A kisgyerek esetében az anya és az apa viselkedésmintáinak fénymásolása a legfontosabb támpont: az anya mutatja a női, az apa a férfi minőséget. A szakemberek szerint a kisfiúk döntő többsége  egyértelműen azt a mintát fogja követni, amit az apjától is látott, a kislányok pedig legnagyobb részt megpróbálnak kikerülni egy hasonló helyzetet, mint amelybe az anya is belekerült. Mindkét esetben a minta a döntő, hiszen annak alapján sajátítanak el párkapcsolati viselkedésformákat.

 
2016.11.14 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Szexuális abúzus családon belül

A szexuális abúzus szexuális visszaélést, bántalmazást jelent. Sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremté­sétől a valódi közösülésig, az elkövető minden esetben hatalmi pozíció­ban van a gyermekkel szemben, ezzel a hatalommal él vissza. A hatályos Btk. szerint 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki 12 éven aluli személy sérelmére követ el szexuá­lis erőszakot, további minősítő körülmény, ha az elkövető a sértett hozzátartozója, nevelője.

 
2016.09.20 | Menüpont: Családon belüli erőszak

A férfiakat is verik?

A nők, bár sokkal kevesebb bűncselekményt követnek el, de annak döntő többségét családtagjaik ellen teszik, míg a férfiak inkább idegenekkel szemben erőszakosak. Közel 30 százalékos a férfiak ellen elkövetett erőszakos esetek aránya a családon belül. Ez az Országos Kriminológiai Intézet felméréséből derült ki 2005-ben, amely felmérés mindenféle családon belüli erőszakról számot adott. A nők által elkövetett fizikai erőszak férfi áldozatai szinte kivétel nélkül bűnösnek tartották magukat, nem akarták feljelenteni az erőszakos nőket, akik viszont korántsem jogos védelmi helyzetben cselekedtek. Így el sem jutnak ezek az esetek a bíróságig. 

 
2016.07.23 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Cipőfűzővel akarta megölni gyermekeit az anya

Meláni és Kevinke is hörgő hangokat adott ki, moccanni sem bírt. Meláni körül sok vért is találtak, a zsineg felsértette a kislány nyakát. Az orvos szakértő szerint a nő legalább harminc másodpercig és legfeljebb két percig szoríthatta a gyerekek nyakát, mindkettőjük közvetlen életveszélyben volt, csak a szerencsének köszönhető, hogy túlélték a kísérletet. 

 
2016.07.10 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Testével védte csecsemőjét, miközben élettársa szúrkálta

Nem jutottak messzire, amikor az utcán szembe jött velük három járókelő, és a nő hangosan segítségért kiáltott. A férfi erre combon szúrta, majd amikor fájdalmában földre rogyott többször belevágta a kést a mellkasába is. Az anya eközben összekuporodva a gyermekét védelmezte, aki végül nem sebesült meg. A szurkálásnak az utcára siető emberek közbelépése vetett véget, a támadó elfutott előlük a helyszínről.

 
2016.07.09 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Enyhítettek a büntetésén, miután hasba térdelte élettársa gyermekét

Amikor Sz. K. kettesben maradt a sértettel – aki sírásával zavarta őt a pihenésben –, nagy erővel a hasába térdelt. A hazaérkező nő már csak azt észlelte, hogy a gyerek sír és nagyon fájlalja a hasát. Másnap nem tudott felállni a biliről, összeesett. Életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani.

 
2016.06.25 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Bántalmazóját nevezték ki gondnokának - belehalt ...

Józsefet azzal vádolják, hogy az odaköltözése után hónapokon keresztül bántalmazta Erzsébetet, aki időközben megbetegedett, mentális problémái lettek, és többször is megpróbált megszökni Józseftől. Sikertelenül, sőt, a hatóságok végül Józsefet nevezték ki a gondnokának. A szomszédok többször is ráhívták Józsefre a rendőrséget, az önkormányzat munkatársai pedig folyamatosan jelezték, hogy gond van, de hónapokon keresztül nem történt semmi. Erzsébetet végül tavaly áprilisban holtan találták. Az ügyészség szerint József úgy megverte, hogy belehalt a sokkba. 

 
2016.06.23 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Akkor is sérül a gyermek, ha csak az anyját verik ...

Elég elterjedt tévhit, hogy a bántalmazó kapcsolatokban a terhesség alatt a bántalmazás alábbhagy vagy akár megszűnik. Sajnos ez nem így van, sőt, épp ellenkezőleg: a felmérések szerint a partnerkapcsolatban jelen lévő bántalmazás a női partner várandóssága alatt inkább erősödni szokott vagy épp ekkortájt kezdődik. 

 
2016.06.20 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Megrázó filmet forgattak a családon belüli erőszakról

A Women's Aid kommunikációs vezetője, Teresa Parker szerint a film célcsoportja az 50 éven felüli nők, akiknek gyerekeik és unokáik is vannak. Persze a fiatalabb korosztályokat is meg akarják ezzel szólítani, és azt akarják elérni, hogy gondolkodjanak el a látottakon.

 
2016.06.11 | Menüpont: Családon belüli erőszak

Több a szexuális erőszak, a kormány mégsem lép ...

Tavaly a szexuális erőszak eseteinek száma közel másfélszeresre, 293-ra nőtt. 2014-ben 329, egy évvel később ennek kétszerese, 670 volt a kapcsolati erőszak miatt indított eljárások száma és duplájára, 293-ra nőtt a női sértettek száma. A nők elleni erőszakos bűncselekmények ötödét partnerük vagy volt partnerük követte el, a halált okozó bűncselekményeknél pedig 29 százalékos volt ez az arány.

 
2016.06.11 | Menüpont: Családon belüli erőszak


 


Utolsó kép


HirdetésArchívum

Naptár
<< Július / 2017 >>


Statisztika

Most: 11
Összes: 1807443
30 nap: 20746
24 óra: 717